Kereső toggle

Totális fejetlenség: se kapitány, se MLSZ-elnökség

A Matthäus-éra mérlege

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szilveszter óta nincs kapitánya a magyar válogatottnak. Lothar Matthäus jövője egyelőre meglehetősen bizonytalan, ugyanis már fölmerültek a lehetséges utódok, például a szerb Vladimir Petrovics és az angol John Gregory neve is. A döntés nem születhet meg egyhamar, ugyanis kedden megszűnt a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöksége.Lothar Matthäus. Búcsút int vagy irányít tovább? Fotó: Reuters 

Az ügy október óta húzódik, Matthäus már a világbajnoki selejtezősorozat vége előtt szeretett volna pontot tenni a történet végére, de a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) és a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) csatározása miatt még mindig nem született döntés. 

A futballháborúban viszont, úgy tűnik, igen: Kedden hétre csökkent az eredetileg tizenöt főből álló MLSZ létszáma Horváth Cs. Attila és Nemes Ferenc kilépésével, ezzel az elnökség döntésképtelenné vált, így Bozóky Imre elnöki mandátuma is megszűnt. 

Lothar Matthäus már több ízben is kijelentette, hogy szívesen maradna a magyar válogatott élén (a magyar közvélemény többsége is a német szakember mellett áll), bár a Nemzeti Sportban Hollywoodhoz hasonlította a magyar futball viszonyait. Bozóky (volt) MLSZ-elnök többször is biztosította bizalmáról az egykori Aranylabdást, de a mandátuma lejártával valószínűleg Lotharnak is mennie kell. 

Mattähus szerződése 2004. január 1-jén lépett életbe, és bár döntő változást nem hozott a magyar labdarúgásban, fociéletben, ténykedésének mindenképp voltak pozitív elemei. 

A kapitány figyelemre méltó módon kommunikált: hol rendkívül optimista nyilatkozataitól, hol kemény kritikáitól zengett a magyar média. A Nemzeti Sportban minden héten jelentkezett a "Lássuk csak…" cím? rovattal, amelyben a magyar futballal kapcsolatos véleményét fejtette ki. 

Mindig helyezett célt a csapat elé: a selejtezősorozat elején kijelentette, hogy a magyar válogatottat kijuttatja a 2006-os németországi vb-re. Amikor a továbbjutásra minden remény elszállt, egy huszárvágással a következő Európa-bajnokságra tette át a hangsúlyt. 

Matthäus tevékenysége alatt megnőtt a kereslet a magyar játékosok iránt külföldön. Futballistáink olyan helyekre szerződtek, ahova Matthäus előtt nem volt sok lehetőség. Gera Zoltán (West Bromwich Albion), Torghelle Sándor (Crystal Palace, most Panathinaikosz) Huszti Szabolcs (Metz) vagy Juhász Roland (Anderlecht), mind a német kapitány idején váltak a nemzeti tizenegy meghatározó tagjává, és külföldre szerződésüket is nagyban köszönhetik neki. 

A Matthäus-érában válogatottunk olyan sztárcsapatok otthonában léphetett pályára, mint Franciaország, Németország, és ki ne emlékezne a Puskás Ferenc Stadionban rendezett – brazilok, illetve argentinok elleni – meccsekre. E csapatok Magyarországra hozásában is szerepet játszott a hajdani világklasszis. 

A legfájóbb mégis az, hogy az eredményeken nem sikerült változtatnia. Magyarország csak a negyedik helyet szerezte meg a világbajnoki selejtező csoportjában, a létfontosságú meccseken soha nem sikerült a csapatnak győznie. 

A helyzet akkor vált szomorúvá, amikor Lothar titkos szerződéséből egyes részletek a felszínre kerültek. Matthäus évente körülbelül 150 millió forintot keres. Ez az összeg ezért a teljesítményért – finoman szólva is – túlzás. 

Hogy mikor várható döntés Matthäus ügyében? Ezt szinte lehetetlen megjósolni. Februárig összeül az MLSZ tisztújító közgyűlése. Hogy Matthäust idén is láthatjuk-e a magyar válogatott kispadján, az igencsak kérdéses. Mészöly Kálmán egykori szövetségi kapitány a Hetek kérdésére azt mondta, hogy mindenféleképpen magyar edzőt kellene a válogatott kispadjára szerződtetni.

Mezey György – akinek vezényletével a magyar válogatott kijutott az 1986-os vb-re – nem kívánt a kapitánykérdéssel foglalkozni: "Matthäus kitűnően látta el az esernyő szerepét, kiváló szakember, rendkívüli kommunikációval – mondta a Heteknek, ám úgy véli –, jelenleg nem a kapitány személye a lényeges: először az alapokat kellene lefektetni." Az MLSZ- elnökség keddi megszűnésével ráadásul veszélybe került a 2012-es Európa-bajnokság megrendezésének esélye, és Mezey számára még fájóbb pont, hogy nem tud elindulni az utánpótlásképző Bozsik-program sem.

Olvasson tovább: