hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Háromszor is Arany Laci
A magyar úszás legsikeresebb Eb-je volt

2005. 12. 20.
Négy arannyal és egy bronzéremmel tért haza a trieszti rövidpályás Európa-bajnokságról a magyar úszóválogatott. Ehhez hasonlóan sikeres kontinensviadalt még nem tudhatott maga mögött eddig a honi úszósport. 



Cseh László, az úszózseni. A tanulást sem hanyagolja Fotó: Reuters

Cseh László végleg egyértelművé tette, hogy ő Európa legjobb úszója. A még mindig csak húszesztendős úszófenomén már az idei montreali normálpályás vb-n is bebizonyította a szakmának, hogy mekkora tehetség – emlékezhetünk: egy arany-, ezüst-, illetve bronzéremmel gazdagította éremkollekcióját; de csak a mostani teljesítménye hozta meg számára a méltó elismerést. Ennek ellenére Cseh azt mondta lapunknak, hogy a világbajnoki szereplést előbbre helyezi a pályafutásában. Hogy a normál- vagy a rövidpályás viadalok jelentik a nagyobb kihívást számára, arról így nyilatkozott a Heteknek: "Számomra minden verseny ugyanolyan fontos, ezért a mostani felkészülésem sem tért el sokban attól, ahogy a vb-re készültem. Legfeljebb az időtartamát tekintve, hiszen a világbajnokság mégiscsak világbajnokság." A 400 méter vegyes döntője után – Montrealhoz hasonlóan – most is Cseh Laci állhatott fel a dobogó tetejére, azzal az alapvető különbséggel, hogy most káprázatos világcsúcsot is úszott (4:00.37). Ezenfelül hozta a "kötelezőt" 200 méter vegyesen is, itt is világcsúccsal (1:53.46). Ami azonban még magát Cseh Lászlót is meglepte, az a 100 méter háton elért első helye: "A hosszú távokon nemcsak az aranyérmet, hanem a világcsúcsot is beterveztük, a 100 háton viszont csak a bronzra gondolhattunk reálisan" – magyarázta, miért is lepődött meg harmadik aranyérmén. Arra a felvetésre, hogy mire lett volna képes ezzel a teljesítménnyel nagymedencében, így vélekedett: "Véleményem szerint hasonló végeredménnyel végeztem volna, csak lehet, hogy nem ilyen jó időeredményekkel." 

Jövőre a Margitszigeten rendezik meg a normálmedencés Európa-bajnokságot, ahol legközelebb bizonyíthat. Ha betartja lapunknak adott szavát, vélhetően ott is világrekordot úszik. "Szívem szerint előbb új világcsúcsot beállítva nyernék a jövő évi hazai Eb-n, ami azt is jelezné, hogy készen állok a Phelpsszel való küzdelemre" – válaszolta Cseh arra a kérdésre, hogy melyiket tartaná fontosabbnak: legyőzni a nagy rivális amerikai Michael Phelpset, vagy nagymedencében hazai közönség előtt új csúcsot úszva diadalmaskodni. "Lépésről lépésre szeretnék továbbra is haladni" – hangsúlyozta Cseh, aki a medencéből szinte egyenesen az iskolapadba érkezett, ugyanis elsőéves műszaki egyetemi hallgatóként be kell pótolnia a versenyek miatt elmaradt zárthelyi vizsgáit. "Nincs kétség, a medencében jobban érzem magam, mint a padban, de mivel mindenhol megpróbálok maximalista lenni, most is a győzelemre török, azaz sikeres vizsgaeredményre" – mondta, bizonyítva, hogy nem száll el semmilyen sikertől. Mindebben nagy szerepe van edzőjének, Turi Györgynek is. 

Cseh mellett a másik magyar vonatkozású hős egyértelműen Boulsevicz Beatrix, aki már-már tökéletes produkcióval rukkolt elő a 200 méteres női pillangóúszás döntőjében. Ezzel a szerepléssel elérte, hogy az elkövetkezendő úszóeseményeken is favoritként számoljanak vele. Végül, de nem utolsósorban mindenképpen meg kell említeni Jakabos Zsuzsannát is, aki 400 méter vegyesen bronzérmet nyert.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!