hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Sportolók mikrofonnal
Maradonára figyel Castro

2005. 11. 22.
Maradona, Matthäus, Kokó. Közös tulajdonságuk, hogy sportkarrierjük után – vagy azzal párhuzamosan – sikerrel eveztek át a média világába. Az már más kérdés, milyen minőséget képviselnek új szerepkörükben. A tévécsatornák számára pedig nem kérdés. Lényeg a nézettség. 





Maradona Tysonnal és Fidel Castróval. Barátok közt Fotók: Reuters

Diego Maradona talán egyike azon személyeknek, akiket nem kell bemutatni. Azok is ismerik nevét, akik nem követik figyelemmel a futballt. Mindezt Argentína egyik legnézettebb csatornájának vezetője, a Canal 13 igazgatója is felismerte, és boldogan adott zöld jelzést a Maradona által vezetett műsor beindítására. A hajdani világbajnok show-ja A 10-es Estje néven fut, utalva a szebb napokat is látott Diego egykori mezszámára. A csatorna egyébként egész Argentínában, illetve az összes spanyol anyanyelv? országban fogható. Bár pontos adatok nincsenek A 10-es Estjének nézettségéről, a csatorna vezetői állítják, hogy az egyik legnézettebb műsoruk. Az előzetesen tizenhárom részesre tervezett show-sorozat augusztusban kezdődött, de a nagy érdeklődés miatt már a folytatáson gondolkodnak.

A legutóbbi adás mindenesetre mérföldkőnek számít: a bokszoló Mike Tyson vagy a 20. század legjobb futballistája, Pelé meghívása után ugyanis a véreskez? kubai diktátor, Fidel Castro volt
Maradona vendége. Az exfocista már korábbról ismeri a gyakorló despotát, hiszen a közelmúltban még súlyos drogproblémákkal küzdő Maradona hosszú ideig élvezte Kuba egyik elvonótelepének vendégszeretetét. Maradona így vall a barátságukról: "Nekem ő az Isten. Mindenki közül a legnagyobb, hiszen a világ ügyeibe is beleszólása van." Diego a műsorában is kinyilvánította Castro és Che Guevara iránti olthatatlan szimpátiáját. Ugyanakkor önmagát – barátjához hasonlóan – Amerika- és Bush-ellenesnek vallja. A Castróval készült interjúja éppen Bush Mar De Platában tett látogatása előtt készült. A beszélgetés hatására megnőtt az amerikai elnök ellen utcára vonulók száma, mert Maradona megígérte, hogy ő is részt vesz a tüntetésben. "Nagyon örülök, hogy te is ott leszel" – mondta Castro az adásban, amikor az Amerika-ellenesség volt a téma. 

Maradona szabadszájúsága nagy port kavart, vannak, akik a képernyőről történő száműzését követelik. Jelenleg azonban Argentínában is a nézettség az úr. 

A magyar válogatott szövetségi kapitánya szintén sűrűn kacsintgat a média felé. Lothar Matthäus feltehetően annyira elégedett volt a magyar nemzeti tizenegy teljesítményével – fiaink ezúttal sem okoztak csalódást: akárcsak az elmúlt 30 évben, az idén sem jutottak ki az Európa-bajnokságra –, hogy mintegy mellékállásban elvállalta a német RTL II-n futó focikomédia, a Borussia Banane műsorvezetését. A bohózatsorozat nem mozgatott meg széles köröket, de a csatorna vezetősége állítja, nem csináltak rossz üzletet. Matthäus szerepe az volt, hogy néhány tizenhat éves "focianalfabétából" kicsempésszen néhány focira emlékeztető mozdulatot. (A rossz nyelvek szerint Matthäus szerepvállalásában szerepet játszhatott az is, hogy magyarországi feladata sem tér el túlzottan a tévébelitől.) 

Matthäus mindenesetre nem "ami a szívén, az a száján" típusú ember, mint például Maradona, nála minden szó megfontolt és minden interjú gondosan megtervezett, amit hazánkban többen csak teljesítmény nélküli nyomulásként értékelnek. Bár a válogatott eredménye összességében tényleg csak a szerény jelzővel illethető, az is tény, hogy Matthäus ismertsége pozitív hatással van a magyar játékosokra is: az utóbbi évekhez képest sokkal nagyobb érdeklődés mutatkozik irántuk a jól fizető külföldi klubok részéről. 

És végül egy ízig-vérig magyar sport–média pályamódosítás: Kovács Kokó Istváné. Bár az internetezők egy része úgy véli, nem tudja, hol kell abbahagyni, a Chacóntól elszenvedett vereségnél már csak a mostani közszereplése szégyenteljesebb, mások az emberi oldaláról próbálják megközelíteni a jelenséget, és azt mondják: tiszteletre méltó, hogy Kokó nem húzta magára a takarót a süllyesztőben, és nem tűnt el, hanem műsorvezetőként küzdötte vissza magát a képernyőre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!