hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kiscsapatok nagy napjai
Európa-szerte felborult a papírforma

2005. 11. 08.
Több meglepetéssel találkozhatunk az európai bajnokságok tabelláit böngészve. Olyan csapatok szárnyalnak, melyeknek egy-két éve még a nevét se nagyon ismerték a szurkolók. 



Chelsea – Wigan Athletic rangadó. Az újonc méltó ellenfele a milliárdos listavezetőnek Fotó: Reuters

Az angol bajnokság második helyén egy nem megszokott név tűnik fel. Lassan már az ősznek is vége, és olyan csapatok, mint a Manchester United vagy a Liverpool többször zakóztak, a Wigan Athletic viszont kitartóan gyűjtögeti pontjait a Chelsea mögött. Talán kevesen kapták eddig fel a fejüket e név hallatára. Joggal, hiszen 1932-es alapítása óta a klub most szerepel először a Premier League-ben. Tavalyi második helyük a The Championshipben – az angol másodosztályban – a klub történetének legnagyobb eredménye; aki látta őket játszani, megerősíti, hogy első osztályú futballt produkáltak. 79 rúgott és 35 kapott góllal, a legjobb gólaránnyal rendelkeztek a végelszámolásnál. Paul Jewell menedzser 41 éves, 2001 óta van szoros kapcsolatban a Wigan mindenkori kispadjával. Nevéhez méltóan bánnak vele – Jewell magyarul ékszert jelent. A munkát szinte teljesen tapasztalatlanul kezdte, mára azonban az egyik legnagyobb tehetségként tartják számon a szigetországban. Bár Jewell több nyilatkozatban is kiemelte, hogy a siker titka a csapat egysége, mégsem lehet említés nélkül hagyni a gólkirály Nathan Ellington történetét. 24 góljával ő lett a The Championship mesterlövésze, ezért hatalmas meglepődést okozott, hogy a feljutás után mégis elhagyta a klubját a West Bromwich kedvéért. Az előrelépés érdekében választotta a "zsákosokat", de a jelenlegi helyzetre tekintve az angol sajtó már ki is kezdte őt, mivel csak egy meccsen volt kezdő (hétszer csere), gólt még nem szerzett, volt csapata viszont sokkal jobban szerepel a jelenleginél. "Valóban nagyszerűen kezdte a Wigan a szezont, talán ezen maguk is meglepődtek egy kissé. További sok sikert kívánok nekik – ismerte el Ellington – Ami engem illet, nem fogok összeomlani, ha előttünk végeznek a bajnokság végén. Én már a West Brom játékosa vagyok, arra kell koncentrálnom, hogy tudásom legjavát nyújtsam." Lisztes Krisztián csak most sajnálhatja igazán, hogy nyáron nem fogadta el a Wigan által felkínált szerződést.

Ugorjunk át Spanyolországba a La Ligába, ahol az Osasuna vitézkedik nagyokat megszégyenítő eredményességel. Az eddig eltelt tíz meccsükből hetet megnyertek. Bár eddig többnyire a tabella második felében tartózkodó csapatokkal játszottak, de például megverték az Espanyolt és a Deportivót, akiket a Real Madrid sem tudott legyőzni. Menetelésük annál inkább is meglepetésnek számít, mert az utóbbi két évben is csak a 12., illetve a 15. helyezést tudták megszerezni. 

Olaszországban a Fiorentina helyezése lehet szembetűnő. Ez a csapat ugyanis 2002-ben anyagi csőd miatt megszűnt, így teljesen amatőr alapokról kellett újraindulniuk. 2005-ben mégis méltó módon öregbítik Firenze régi hírnevét – legalábbis lapzártánkig. Luca Toni személyében az olasz futball legjobb formájában lévő csatárát tudhatják magukénak, nem mellékesen ő vezeti a góllövőlistát is, ezzel hozzásegítve csapatát, hogy ők lőjék a legtöbb gólt a bajnokságban. 

Az utóbbi idők első számú sikersztorija mégsem a fenti csapatokhoz, hanem a pozsonyi Artmedia Petrzalkához kötődik. Szlovák szomszédainkat ugyanis olyan sikerek kísérik, mint a Celtic fölötti selejtezőkörbeli 5–0-ás diadal, vagy a portói 3–2-es történelmi siker. A Bajnokok Ligájában! Hihetetlen, hogy a csapat, amely fordulóról fordulóra helytáll a kontinens legjobbjai ellen, hazája bajnokságában csak a harmadik helyen áll.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!