Kereső toggle

NBA: Jó kezekbe került a 23-as mez

Az új Jordan repíti a Lovagokat

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Félidejéhez érkezett a tengerentúli kosárlabda-bajnokság küzdelemsorozata. Az eddig lejátszott mérkőzések alapján már felmérhető, hogy idén mely csapatok lehetnek esélyesek a bajnoki cím elhódítására. Bár néha a Cavs is kikap, de James olyankor is megszerzi a maga huszonöt pontját Fotó: Reuters

Pillantsunk vissza néhány mondat erejéig a múltba, hogy lássuk, kik is vitték el az NBA trófeáját az utóbbi néhány évben. A 2002/03-as idényben a David Robinsont is a soraiban tudó San
Antonio Spurs csapata törte meg a Los Angeles Lakers uralmát. Az Admirális névvel megtisztelt Robinson ekkor be is fejezte pályafutását, és azóta a feleségével, Valérievel közösen alapított segélyszervezetükben tevékenykedik. 

A 2003/04-es idényben újra a Lakers számított favoritnak, csak az volt a kérdés, hogy keletről ki lesz az ellenfelük. Nagy meglepetésre a Detroit Pistons lett a Kobe Bryant és Shaquille O\'Neal nevével fémjelzett Lakers kihívója. A nagy mellénnyel játszó kaliforniaiak általános megdöbbenést okozva csúfos vereséget szenvedtek, 4–1-re vesztették el a döntőt. 

A bajnok Pistons a hét elején látogatott el a Fehér Házba, ahol George W. Bush elnök fogadta őket. "Senki nem gondolta, hogy győzni fogtok. Ismerem ezt az érzést" – jegyzete meg humorosan az elnök a Pistons edzőjének, Larry Brownnak, a júniusi finálé kapcsán. Richard Hamilton, a Pistons legponterősebb játékosa sem rejtegette meglepettségét: "Arról álmodtam, hogy fogok játszani az NBA-ban, de ha valaki azt mondta volna, hogy a Fehér Házba fogok menni, az elnökkel ülök együtt, és a kezét is megrázhatom, ráadásul a nevemen fog szólítani, azt mondtam volna, hogy te hazudsz." Sokak szerint ezt az idényt is a Pistons fogja megnyerni, azonban bőven akadnak trónkövetelő csapatok a ligában. 

Ezek közül az egyik éppen a már említett Spurs, amely Robinson nélkül is pazar teljesítményt nyújt. Az Admirális legjobb barátja, Tim Duncan, valamint az egyre jobb formában kosarazó argentin Manu Ginobili vezetésével a "Sarkantyúk" a nyugati főcsoport élén állnak. Legnagyobb riválisuk, a már visszavonult megasztár, Charles Barkley egykori csapata, a Phoenix Suns, akik Steve Nash vezérletével a második helyről szorongatják a texasiakat. 

Kiélezett küzdelem zajlik keleten is. A Miami Heatnek nagy lendületet adott a
Lakerstől igazolt Shaquille O\'Neal, aki bajnoki címet ígért a csapat drukkereinek. Ezek után nem meglepő, hogy Shaq és bandája első helyen áll a keleti főcsoportban. 

A Michael Jordan utódjának tartott LeBron James vezette Cleveland Cavaliers azonban mindent elkövet, hogy helycserére kerüljön sor a táblázat élén. A liga jelenlegi kirakatembere James, aki különböző reklámokból befolyt bevételeiből már milliomossá lett, a parketten szenzációs produkcióval kápráztatja el a szurkolókat. Jelzés értékű, hogy "Air" Jordan tavaly vendégül látta a "Lovagok" akkor még újonc játékosát chicagói otthonában egy kis "labdázásra". A közös játék végeztével Jordan engedélyezte az ifjú titán számára a ligaszerte visszavonultatott 23-as mezszámának újbóli viselését. A "Levegő urának" eme gesztusa jelezte, hogy méltó utódjának tartja a mindössze húszéves fenomént. Ezért is sajnálatos, hogy nem láthatjuk játszani a tavalyi év újoncának választott Cavaliers-sztárt. 

A sportág hazai kedvelőinek legnagyobb bánatára ugyanis jelenleg egyik magyar tévécsatorna sem közvetíti az NBA-meccseket. Így marad a világhálós információgyűjtés és a remény, hogy tavasszal mégis képernyőre kerül a sportcsatornán a tengerentúli liga küzdelemsorozata.

Olvasson tovább: