Kereső toggle

Platini nyomában

Milan Baros Csehország nyerőembere

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A portugáliai Európa-bajnokság egyik nagy felfedezettje Milan Baros, a cseh válogatott huszonkét éves csatára. Miután (lapzártánkig) négy meccsen öt gólt lőtt, a fiatal támadót már egyenesen Michel Platinihoz, a francia futball élő legendájához hasonlították, aki az 1984-es Eb-n rekordmennyiségű, összesen kilenc találatot jegyzett, és öt mérkőzésen volt sorozatban eredményes. Milan Baros: "Ha valaki az Eb kezdetén azt jósolja, hogy ötgólos leszek a legjobb négy között, hangosan kinevetem" Fotók: Reuters

Az első klubja nyomán ostravai Maradonaként is emlegetett Baros tehetségére a 2002-es U21-es Európa-bajnokságon figyelt fel több neves klub, amelyek közül végül is a Liverpool igazolta le, bár ez nem kis erőfeszítésébe került az egyesületnek. Angliában ugyanis csak olyan külföldi futballistát szerződtethetnek az együttesek, aki a megelőző egy évben országa válogatott mérkőzéseinek hetvenöt százalékán szerepelt – Baros viszont alig néhány hónappal korábban mutatkozott be a nemzeti tizenegyben, így nem felelt meg a feltételnek. A brit munkaügyi minisztérium bürokratái végül is a támadó "kiemelkedő tehetségére" való tekintettel engedélyezték az igazolást. 

A fiatal csatár a "vörösöknél" rögtön az első mérkőzésén – egy 3–2-re megnyert bajnokin – duplázott, ám Gérard Houllier szakvezető ennek ellenére nem dobta be rögtön a mély vízbe, inkább megvárta, míg beilleszkedik. A 2002–2003-as
idényben azonban már rendszeresen pályára lépett – még ha legtöbbször nem is kezdőként –, és végül 12 góllal zárta az idényt. Tavaly ősszel súlyos bokatörést szenvedett, így nemcsak a klubjában szerepelt keveset, hanem a kontinensviadalon való részvétele is hosszú ideig kétséges volt. A csehek és a pártatlan nézők nagy örömére azonban sikeresen felépült. Sőt: rögtön a legnagyobbak nyomába eredt. Azzal ugyanis, hogy eddig mind a négy Eb-mérkőzésén eredményes volt (a cseh–görög elődöntőre lapzártánk után került sor), közel került Michel Platini rekordjához, aki az 1984-es – francia sikerrel zárult – Eb-n öt egymást követő összecsapáson a hálóba talált (tegyük hozzá: összesen kilencszer, tehát még ez sem elérhetetlen a lapzártánkkor öt találatnál járó cseh támadó számára). "Ha valaki az Eb kezdetén azt jósolja, hogy ötgólos leszek a legjobb négy között, hangosan kinevetem. És tessék, most itt állok, kell-e mondanom, mennyire örülök?" – tette fel a kérdést az újságíróknak Baros a dánok elleni 3–0-s győzelem után.

Érdekes, hogy a támadó elsősorban a válogatottban futballozik eredményesen, hiszen 1998 óta csak 33 gólt ért el klubjaiban, míg a nemzeti tizenegyben 29 összecsapáson 21-szer győzte le a kapusokat. Sőt, a legutóbbi 10 találkozóján 11-szer talált a hálóba. Bizonyára nem elhanyagolható tényező, hogy a nemzeti tizenegyben olyan kiválóságok előtt játszik csatárként, mint az aranylabdás Pavel Nedved vagy Karel Poborsky. Azzal kapcsolatban, hogy mi a csehek titka, Baros a sportnapilapnak nyilatkozva úgy fogalmazott: "Mindössze arról van szó, hogy képesek vagyunk a saját játékunkat játszani, és rá tudjuk erőltetni az akaratunkat az ellenfélre. Mi itt mind győzni akarunk a pályán, mert csak az tesz boldoggá minket, ezért mindent megteszünk, hogy elkerüljük a vereséget." Ugyanakkor hozzátette: "Nem mi vagyunk a torna esélyesei. Lassan, de biztosan haladunk előre, és bár valóban elérhetünk a fináléba, szerintem mi akkor is egy átlagos válogatott vagyunk." 

Nos, tévedni emberi dolog…

Olvasson tovább: