Kereső toggle

Mészöly Kálmán szerint

Minden idők legjobb Európa-bajnoksága

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az egykori szövetségi kapitány, Mészöly Kálmán az elmúlt napokban Portugáliában járt, és több mérkőzést is élőben láthatott. A játékosként hatvanegy válogatottságig jutó legendás "Szőke Szikla" így értékelte a látottakat: 

Meg merem kockáztatni, hogy ez minden idők legjobb labdarúgó Európa-bajnoksága. A Horvátország–Anglia, illetve a Franciaország–Horvátország összecsapásokat volt szerencsém a helyszínen megtekinteni, és elmondhatom, hogy elképesztően jó a torna hangulata. Mészöly Kálmán Fotó: MTI

A mérkőzések – nemcsak ez a kettő, hanem szinte mindegyik – kiválóak és változatosak. Számomra eddig a legnagyobb meglepetést a görögök okozták azzal, hogy továbbjutottak a csoportjukból. Szintén meglepő volt az ennél többre hivatott spanyol, illetve a szerintem nem túl jól összerakott olasz csapat kiesése. Az Eb legnagyobb esélyesei szerintem a franciák: az több mint véletlen, hogy az angolok ellen fordítani tudtak, és a horvátokkal szemben is ki tudtak egyenlíteni. A negyeddöntőből rajtuk kívül mindenképpen számítok a portugálok továbbjutására (ezt a mérkőzést lapzártánk után játszották – szerk.), és nem szabad elfeledkezni a mutatott játék alapján ugyancsak favoritnak számító csehekről sem. Hozzáteszem: bár a csehek légiósai is nagy kluboknál játszanak, mégis úgy tűnik, belőlük nem vett ki annyit az elmúlt idény, mint a spanyolokból, vagy az olaszokból, akik egy kissé fáradtnak tűntek. 

A játékvezetés miatt azonban egy kicsit szomorú vagyok – persze ezt úgy is meg lehet közelíteni, hogy mi magyarok legalább ebben nem vagyunk lemaradva az élmezőnytől. Az Eb-n van néhány kitűnően felkészült játékvezető, de a többségről ez nem mondható el, nagyon sok a hibás döntés. Úgy érzem, a bírók az adott helyzetekben inkább a nagy csapatoknak kedveznek a kisebbek kárára: gondoljunk csak a lettekre, akik több tizenegyest nem kaptak meg a németekkel szemben. 

A mérkőzéseket nézve elgondolkodtató és sajnálatos, hogy mi magyarok – igaz kis híján, de – nem jutottunk ki az Eb-re, miközben ott vannak a lettek, a bolgárok vagy a csehek, akik nem valószínű, hogy jobb anyagi és egyéb feltételekkel rendelkeznek a futballt illetően. Úgy érzem, a siker érdekében sokkal következetesebben, keményebben kellene edzeni a hazai bajnokságban szereplő játékosokat, a légiósoknak pedig a válogatott mérkőzéseken is ugyanazt az iramot kellene diktálniuk, mint a klubjaiknál. A legnagyobb gond azonban a lelkesedés hiánya: a szurkolók, az újságírók, a csapatvezetők szinte jobban ki akarnak jutni egy-egy tornára, mint a játékosok. (S. I.)

Olvasson tovább: