Kereső toggle

Könnyed brazil győzelem a magyar válogatott ellen

Szappanopera Budapesten

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A RTL Klub fordított szappanoperát képzelt el szerda estére. A kereskedelmi tévécsatorna túlfűtött beharangozójából úgy tűnt, hogy a legújabb sorozat nyitó epizódjában a szerelmi háromszögek helyett a labdarúgás körül fognak forogni az események, és a főszereplők pedig a megszokott spanyol-portugál keresztnevek helyett magyaros hangzású neveket viselnek. Aztán este fél kilenc után kiderült: a fociban nem a tévés piárszakemberek rúgják a gólokat. A riporter hiába próbálta meg a könnyed brazil győzelemről elmagyarázni, hogy tulajdonképpen mi voltunk eredményesek, a stadion eredményjelző tábláján csak ott világított hatalmas betűkkel az 1–4. Nem volt boldog Lothar Matthäus, a magyar csapat szövetségi kapitánya sem, aki a mérkőzés előtt többször is elmondta, hogy bátor játékot vár a válogatottól. A találkozó után viszont azt nyilatkozta, hogy ha egy csapat ilyen mentalitással játszik a brazil csapat ellen, akkor nem is lehet más az eredmény. Igaz, ez utóbbi mondatát az RTL Klub tolmácsa rózsaszínbe csomagolva valahogy úgy fordította, hogy "keményen küzdött a csapat". Az andalító mese kilencven perc megszakítással zavartalanul folytatódott tovább…Ronaldinho magánszáma a magyar kapu előtt. Kiszolgáltatott helyzetben voltak a magyarok Fotó: MTI

Kedden, a Puskás Ferenc Stadion lelátóin harmincezer néző, a pálya szélén pedig a sajtó több száz munkatársa gyűlt össze azért, hogy láthassák a brazil focisták edzését, akik káprázatos trükkökkel szórakoztatták a nagyérdeműt. "A hatalmas nézőszám nyilvánvalóan a brazil futball presztízsének szólt. Mindenki láthatta azt a könnyedséget, amelyre csak mi vagyunk képesek. Szerintem a szurkolók élvezettel figyelték a gyakorlást" – mondta Parreira kapitány a tréninget követő sajtótájékoztatón, majd hozzátette, hogy meglepte az edzést kísérő óriási érdeklődés. A brazil újságírók kérdésére – miszerint milyen különbség van a brazil és a magyar válogatott között – a kapitány anyanyelvén a következőt válaszolta: csak meg kell nézni, hogy az ő teltházas edzésük után mennyien kíváncsiak a magyarokra. Nos, a szpíker többszöri felszólítása ellenére, válogatottunk tréningjét alig ezer szurkoló nézte végig – nagy részük vélhetően azért maradt, mert nem akart a tömeggel együtt távozni. 

Ilyen előzmények után került sor szerda este a várva várt összecsapásra.

Negyvenötezer szerencsés jegyhez jutó sportbarát ovációja mellett léptek gyepre a mérkőző felek. A mieink kezdték a játékot, de a harmadik percben már szabadrúgással veszélyeztették kapunkat a vendégek. Juninho lövése azonban a kapu felett hagyta el a játékteret. A tizedik percben Ronaldinho ollózása alig ment fölé. A tizenhatodik percben Kenesei szabadrúgását Dida nehezen, de hárította. Röviddel ezután Kaká a tizenhatosról megeresztett lövése már az egyre nyomasztóbb mezőnyfölényt jelezte, ami a harminckettedik percben góllá érett. Tizenkét méterről Kaká bevette a magyar kaput. Aztán a harmincötödik percben jött a második. Kaká lövése kipattant Babosról, amit a szemfüles Luis Fabiano belőtt a hálóba. A negyvennegyedik percben már a harmadik találatát ünnepelhette a selecao. Roberto Carlos beadását ismét Luis Fabiano váltotta gólra. A félidő krónikájához hozzá tartozik, hogy a kialakulóban lévő eredmény ellenére a szurkolók minden egyes magyar megmozdulást hangos buzdítással kísértek. 

A biztos vezetés tudatában a brazil szakvezető a fiatal játékosait küldte bevetésre, s lehozta a veterán Cafut és Roberto Carlost is. Az ötvenhatodik percben megszületett a szépítő magyar találat. Torghelle szaladt el a bal szélen, a tizenhatos magasságából megeresztett lövése kipattant Didáról, s az MTK csatára másodszorra már nem hibázott. A gól után fölpörgött az addig sem unalmas mérkőzés, s a magyar csapat korábbi görcsössége kissé oldódni látszott. Ez azonban nem segített rajtunk. Igazi brazil szambából született Ronaldinho gólja a hetvenötödik percben. 4–1. Egy perccel később Huszti jól eltalált fejesét védte Dida. A nyolcvanadik perc újabb magyar helyzetet hozott: a stuttgarti légiós Szabics tizenhat méterről bombázott a kapu fölé. Innentől az eredmény már nem változott. A látottak alapján elmondható: egyik csapat sem okozott csalódást. Carlos Alberto Parreira a következőket nyilatkozta lapunknak a mérkőzés után: "Brazília ellen játszani különleges dolog. Ellenfelünkön látszott, hogy nagyon tisztelnek minket. Matthäus taktikája támadásaink megszűrésére épült, a magyarok nem erőltették a támadásokat. Ellenünk szerintem ez természetesnek nevezhető. Örülök, hogy a magyarok veretlenségének mítosza ezen az estén megdőlt."

Egység, ima, felszabadultság

Rodrigo Paiva, a brazil válogatott menedzsere a Heteknek elmondta: a lehetőségekhez képes a legjobb csapatukkal jöttek el Budapestre. 

A brazil labdarúgók Budapesten is – éppúgy, mint a többi mérkőzés előtt és után – együtt imádkoznak. A selecao egyik legnagyobb sztárja, Roberto Carlos pedig a Magyar ATV-nek nyilatkozva a csapat sikerét az egységben látja: "Tényleg olyanok vagyunk, mint egy család."Rodrigo Paiva Fotó: Somorjai L.

"Ezt a brazil válogatottat már a vb megnyerése előtt is az jellemezte, hogy nem volt olyan vezéregyénisége, mint a Dunga-vezette 94-es, a Zico és Falcao, vagy a Gersao és Pelé által dirigált tizenegynek. Ez a mostani válogatott már más: egy nagy család – mondta Rodrigo Paiva, a brazil válogatott menedzsere. – Ha vége az ebédnek, biztos, hogy elüldögélünk még egy órát az étteremben beszélgetve, nevetve, élvezve egymás társaságát. A csapat, ha együtt lehet, örömmel él közösségi életet. Mindenki örül és boldog, hogy ez így van. Tényleg, egy családot alkot a mostani Seleção. Ezzel elüt az összes többi, hajdani nagy válogatottól. Ehhez én még azt is hozzá merem tenni, hogy éppen ez volt az utolsó vb-győzelmünk titka is. Az, hogy családot alkotva egységet alkotott, ami abból is kiderül, hogy élvezik az együtt élést, a közös játékot." 

Arra a kérdésünkre, hogy menynyiben volt különleges az a jelenet, amelyet a 2002-es világbajnoki döntő után láthattuk, hogy a játékosok egymásba kapaszkodva imádkoztak a pályán, Rodrigo Paiva így válaszolt: "Ami a vb-döntő után történt, az minden meccs előtt és utána is lezajlott az öltözőnkben: imádkoztunk. Mivel a japán-koreai vb-nek egyben ezzel a mérkőzéssel volt vége, akkor csak azt tettük, a pálya közepén, amit az öltözőben tettünk volna. Most Magyarországon is együtt fognak imádkozni a játékosok. Természetesen nemcsak az ima fontos, hanem a csapategység is, amit ez a közösség létrehoz. Az egyik játékos a másikat kisegítve azonos célért küzd. Mindig, ha lehetősége volt a brazil válogatottnak együtt dolgozni, közösen edzeni, és felkészülni, sokkal jobban megy a játék" – mondta a brazil szakvezető. 

Ugyanezt erősítette meg a Real Madridban játszó Roberto Carlos is a Magyar ATV-nek adott nyilatkozatában: "Tényleg olyanok vagyunk, mint egy család. Brazíliában nem gazdagok az emberek, de mindenki boldog, ha kijuthat egy mérkőzésre. Így aztán mi játékosok is sokkal felszabadultabban tudunk játszani."

Morvay Péter, Rákóczi István

Olvasson tovább: