hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kémhálózat figyelte a MU sztárjait
Istent játszottak Manchesterben

2003. 11. 03.
Kémek, hazugságok, orgiák – ezzel a címmel közölt szemelvényeket egy brit bulvárlap a Manchester United egykori biztonsági főnökének megjelenés előtt álló könyvéből. Michael "Ned" Kelly, aki tizenegy évig szolgált a brit különleges egységben (SAS), a klubvezetők, elsősorban Sir Alex Ferguson vezetőedző utasítására valóságos kémhálózattal figyeltette a MU játékosait, illetve azokat, akikkel a klub szerződést kívánt kötni. Mint írja, harminc mérföldes körzetben mindent tudtak arról, ami a vörös ördögökkel történt.



Sir Alex. A Newcastle elleni bajnokin válogatott káromkodásokkal illette a negyedik játékvezetőt Fotó: Reuters

A Manchester vezetői között igazi pánik tört ki a könyv kiadásának hírére, és mindent megtesznek, hogy megjelenését megakadályozzák. Aggodalmuk nem alaptalan, ugyanis a szerző részletesen leírja, hogy felsőbb utasításra, jogi és etikai normákat áthágva miként tették nyitott könyvvé a játékosok életét a vezetőség, elsősorban Ferguson előtt. Kelly, a klub alkalmazásában tizenkét évig álló, tavaly távozó biztonsági szakember, munkájába több egykori, illetve jelenleg is aktív SAS-tagot bevont.

Mint a News of the World hasábjain megjelent előzetesben írja, egy ízben az volt a feladatuk, hogy az akkor a Norwich Cityben játszó Chris Suttonról készítsenek jelentést, mivel a MU azt tervezte, hogy leigazolja a támadót. A munka elvégzéséhez két héten keresztül napi huszonnégy órában figyelték a játékost: minden mozdulatát fényképezték, három autóval követték, még akkor is, amikor kisfiát ment meglátogatni. A jelentésben Kelly elmondta, hogy semmi terhelő információra nem derült fény – ám a klub mégsem igazolta le a csatárt.

Máskor David Beckham volt a kiemelt célpont. Mint Kelly leírja, Sir Alexet rettentően érdekelte, hogy a Victoria Adamsszel, későbbi feleségével éppen akkor összeismerkedő válogatott középpályás hol lakik. "Ferguson mindenképpen azt akarta, hogy Beckham ésszer? távolságra éljen az Old Traffordtól" – emlékszik vissza a biztonsági vezető, aki jól tudta, hogy Becks Londonból utazik be mindennap az edzésekre. "Fergie így rivalt rám: »Ne hazudj nekem, mondd meg, hol lakik Beckham?« »Londonban, főnök, onnan jár be az Old Traffordra« – válaszoltam" – meséli Kelly, majd hozzáteszi: ekkor felvetette, mi lenne, ha Ferguson eladná a sztárt, és úgy tűnt számára, főnöke is ezen gondolkozik. 

Kelly "emlékirata" nem csak a vezetőség, hanem a játékosok erkölcsi állapotának is tükröt állít. Mint az egykori biztonsági főnök írja, az egykor a MU-ban védő Mark Bosnichot drogügyei miatt ellenőrizték. "Mindannyian tudtuk, hogy Bosnich függő. Volt is egy vicc közöttünk, hogy ha rákattan, még a fehér vonalakat is felszippantja a pályáról. Ennek ellenére nem sikerült konkrét bizonyítékot gyűjtenünk erről. Azonban mikor Mark a Chelsea-hez igazolt, a tesztje pozitív lett: kokainnyomokat találtak a szervezetében. A Unitednél csak néhányan lepődtek meg ezen – írja Kelly.

Máskor azt a megbízást kapta a szerinte paranoiásan rettegő Alex Ferguson-tól, hogy mentesítse a menedzser irodáit és otthonát a lehallgatókészülékektől. A biztonsági főnök egy specialistát bérelt fel a munkára, aki azonban egyetlen poloskát sem talált. A számlát "természetesen" a MU állta… 

Kelly szerint a klub vezetői "Istent játszottak". Mint írja: "Eleinte csak a meccsek alkalmára szólt a megbízás, aztán a munka egyre nőtt, míg végül egy szörnyeteggé terebélyesedett. Mindenféle munkát csináltam: követtem a játékosokat, poloskáktól mentesítettem autókat, otthonokat, telefonokat és véget vetettem különféle orgiáknak."

Botrányos edző

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!