hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Olimpiai kvóta volt az igazi tét
Litván siker a kosár Eb-n

2003. 09. 22.
Sokak szerint messze északon nem sok meglepetés történhet, pedig az elmúlt hét erre bőven rácáfolt. A házigazda svédek hete sem volt épp békés. Miközben a helyi polgárok a politikai gyilkosság után nemleges választ adtak az egységes pénzre, szépen lezajlott a férfi kosarasok kontinensviadala. Szinte észrevétlenül. Pedig igencsak felborult a rend a pályákon is.



A litvánok kapitánya, Atanas Sireika a levegőben Fotó: Reuters

Magyarországon érthető, hogy a napokban nem sokan tekingettek szívesen a hidegebb égtájak felé. A magyar focisták éppen a letteknél kaptak egy kellemes hármast – ami még az iskolában is kellemetlen, nemhogy
füvön. Annyiban vigasztalódhatunk, a szomszédos Litvánia legalább ekkora hidegzuhanyt okozott a parkettán – igaz, nem selejtezőn, hanem élesben. Sokak szerint Szerbia–Montenegro válogatottja érkezett mint esélyes a svéd pályákra – a jelenlegi világbajnoktól ez elvárható is lett volna. A nyitó meccs már jelezte: nem biztos a papírforma – az orosz válogatott elég rendesen lelépte déli szomszédunkat. A világbajnok végül a hatodik helyet szerezte meg.

Mit tettek a litvánok az első helyért? – tehetné fel bárki jogosan a kérdést. Csak frissítő információként: a litvánok az elmúlt három olimpián voltak harmadik helyezettek, ami testvérek között is közel tizenhat évet jelent a világ élvonalában. A döntőig ennek megfelelően veretlenül érkeztek el. A menetelésben a spanyol válogatott sem tudta megállítani őket. Európa déli és északkeleti része között nem csak a távolság nagy, a kosárlabdajátékról vallott felfogásban is jelentősek a különbségek. Most a fegyelmezettebb és kevésbé fáradt csapat kerekedett felül. A végeredmény 93:84 lett. Történelmi esemény ez, hiszen Litvánia 1937 és 1939 után most harmadszor Európa-bajnok. Igaz, ezt nem annyira a helyi játékosok ügyetlensége okozta, hanem egy apróság: a litván csapat nem elveszett, inkább átalakult, a nagy Szovjetunió baráti segítségével egybeolvadtak más nemzet fiaival. Nemcsak a kosárlabda-rajongók örültek, amikor ennek az egybeforrt csapatnak a felosztása megtörtént. A kis északi ország játékosai azóta leginkább az NBA-ben kötnek ki – most egy tizennyolc éves ifjút szereztek maguknak az észak-amerikaiak, pedig róluk igazán nem mondhatjuk, hogy mindent megvesznek, ami a volt keleti blokkból származik.

Az Eb igazi tétje az athéni szereplés volt. Így érthető az igyekezet, hiszen déli szomszédaink világbajnokként eleve jogosultak a részvételre, a görögök házigazdaként tehetik ugyanezt – kényelmes ötödik helyük ezt bőven jelezte. A második helyezett spanyol gárda mellett a harmadik helyen futottak be – kicsit torz hasonlat, de szó szerint célfotóval – az olaszok, akik a bronzmérkőzésen két ponttal verték a franciákat. Így a gallok csak otthonról figyelik majd a jövő évi mérkőzéseket. Ettől függetlenül valószínűleg nem vigasztalja őket, hogy a németek minden várakozáson alul teljesítve, a tizedik helyen végeztek. Nem volt rossz viadal, csak egy kicsit elveszett a hét eseményeiben. Majd az olimpián.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!