Kereső toggle

Wimbledon 2003

Ahol nem hiányzik az eső

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Befejezéséhez közeledik az angol nemzetközi teniszbajnokság Wimbledonban. Az uraknál, a várakozásoknak megfelelően, egész mások játszák a főszerepet, mint a néhány hete véget ért francia bajnokságon, és mindenképpen új név kerül a serlegre. A hölgyeknél nagy kérdés, hogy a belgák megszakítják-e a Williamsek 2000 óta tartó sorozatát, vagy újra csak a keresztneve lesz kérdéses a győztesnek.

Wimbledon fogalom a teniszben. Itt győzni, és a kenti herceg vagy hercegnő gratulációját fogadni a centerpályán a legnagyobb dicsőség, ami teniszezőt érhet. Valamint itt élnek legtovább a hagyományok is, ami nem csoda, hiszen Angliában vagyunk. Még ma is kötelező a fehér teniszszerelés viselése, így az év során a legkülönbözőbb szín? ruhákban pályára lépő játékosok kénytelenek elővenni egyszín? felsőiket, sortjaikat, szoknyáikat. A bajnokság két hete alatt lekerülnek a "fűre lépni tilos" táblák a pályákról, mert itt még ma is füvön rendezik a mérkőzéseket. A pályákat a verseny után azonnal gondosan kezelésbe veszik, és egy éven át készítik fel a következő kéthetes igénybevételre. A gondos ápolásnak köszönhetően a nyitómérkőzésen kitűnő pálya fogadja – a hagyományoknak megfelelően – a férfi címvédőt, aki ilyenkor élvezheti igazán a gyepet. Az előző évi döntőben már helyenként "földes" pályán játszott. Annyira kikopik ugyanis a f? a második hét végére, még az igen gyakori égi áldás ellenére is. Ami az idei nyitómeccset illeti, rögtön a torna legnagyobb szenzációja volt, hogy a címvédő Lleyton Hewitt négy játszmában vereséget szenvedett a világranglista 203. helyén álló, a selejtezőkből élete első Grand Slam-versenyére bejutó horvát Ivo Karlovictól, aki nemrég még a hódmezővásárhelyi tornán ütögetett. Hewitt így történelmet írt, ő lett ugyanis 1877 óta a második olyan címvédő, aki a következő év nyitókörében búcsúzni kényszerült. A korábbi hasonló "baleset" még 1967-ben történt Manuel Santanával.

Ami a pénzdíjakat illeti, abból úgy látszik semmi nem elég, most éppen a férfiaknak. Míg az utóbbi időkben elsősorban a hölgyek próbáltak egyenlő díjazásért harcolni – két másik Grand Slam-tornával ellentétben itt egyelőre sikertelenül (csak érdekességképpen: azért még nem harcoltak, hogy a férfiakhoz hasonlóan ők is három nyert játszmára mérkőzhessenek…), most az urak szándékoznak bojkottálni a jövő évi bajnokságot, ha nem emelik meg a pénzdíjakat. De alighanem jövőre is pályára fognak lépni, különösen ha rájönnek, hogy a pénzdíjak emelésének legegyszer?bb módja, ha egy-egy mérkőzéssel többet nyernek.

Ha az időjárás nem szólt közbe, csütörtökön rendezték a hölgyek elődöntőit, melyben a címvédő Serena Williams – a Roland Garroshoz hasonlóan – újra Justine Henin-Hardenne-nel, míg nővére, Venus Williams Kim Clijstersszel csapott össze.

Az uraknál a szerdai negyeddöntők során (Björkman–Roddick, Federer–Schalken, Henman– Grosjean, Popp–Philippoussis) az eső volt a főszereplő, így sokszor félbeszakadtak a mérkőzések, melyeket végül nem sikerült sötétedésig – egyben lapzártáig – befejezni. Ezért a csütörtöki programot gazdagították ezek a mérkőzések is.

A bajnokságot "élőben" közvetíti a Sport1 csatorna. Ha azonban valaki inkább a helyszínen szeretné végigszurkolni az utolsó mérkőzéseket, igyekeznie kell, hogy még jegyhez jusson (a következő évre…), és számoljon vele, hogy nagyjából huszonötezer forintnak megfelelő angol fontot kell leszurkolnia érte.

Olvasson tovább: