Kereső toggle

Szabálysértési útmutató

Biztos úr, legyen olyan jó...

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A közlekedési szabálysértési bírságokból befolyt tetemes összeg az állami költségvetést gazdagítja. Bevételorientált rendőrségünk árgus szemekkel figyeli, kit jelenthet fel, kire szabhat ki helyszíni bírságot. Nem árt azért figyelnünk arra, hogy az autónkkal kapcsolatos igazolványaink rendben legyenek.

Ha lejárt a jogosítványunk egészségügyi érvényessége, a rendőr csak szóbeli figyelmeztetésben részesíthet, feltéve, hogy a lejárat nem haladta meg az egy hónapot. Egy és három hónap között maximum tízezer forint, csekken befizetendő helyszíni bírsággal szankcionálnak, e fölött feljelentés és jogosítványelvétel történik. A forgalmi engedély hiányosságaival kapcsolatban már nem ilyen toleránsak, akár csak egy nappal járt le a műszaki vizsgánk, forgalmi nélkül maradunk, ráadásul még fel is jelentenek. A zöldkártya lejártakor megint csak egyhónapos türelmi idő van, egy nappal ezután a forgalmi engedélyt elveszi a rendőr. Hogy megmérjék autónk károsanyag-kibocsátási értékét, a Közlekedési Föfelügyelet munkatársai is megállíthatják gépkocsinkat. Ha túl szennyező a kipufogógáz – vagyis eltér a zöldkártyába bejegyzett értéktől –, 15 nap haladékot adnak a javításra. Ugyancsak forgalmi elkobzással jutalmazzák, ha nincs befizetve az autó kötelező biztosítása, vagy ha az előírt 15 napon belül nincs átíratva a vásárolt gépkocsi.

Fontos tudnunk, hogy a rendszám a mi tulajdonunk, csak akkor szerelheti le a rendőr, ha manipulálták vagy lopott. Mostanában inkább a rajta található érvényesítő matricákat kapargatják le, hasonlóan a szerencsesorsjegyekhez, pedig, ha tudnák, hogy egyik se nyer…

Olvasson tovább: