Kereső toggle

Sorra búcsúznak a világbajnokok

Hullanak a csillagok

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

"A nézők azért járnak mérkőzésre, hogy a legjobb játékosokat láthassák. Amit kapnak: elgyötört, fáradt sztárok" – nyilatkozta Franz Beckenbauer a világbajnokság csoportküzdelmeinek első köre után. Beckenbauer a vb előtt még úgy vélte, francia–argentin döntőre van a legnagyobb esély. Ebben biztosan tévedett, hiszen egyik csapat sem élte túl a csoportküzdelmeket.Zidane és a franciák padlót fogtak, Beckham és társai viszont joggal örülhettek az argentinok elleni győzelemnek Fotó: Reuters

Habár lapzártánkig nem jelentették be, várhatóan új szövetségi kapitány irányítja tovább a francia válogatottat, Roger Lemerre-t minden bizonnyal menesztik. A kiesés nyomán mélységes csalódását fejezte ki Jacques Chirac köztársasági elnök is, "aki szerint nehéz lesz a kudarcot megemészteni, ezért szükség van reformokra, hogy a francia csapat megőrizhesse vezető szerepét a sportágban".

Nem meglepő tehát, hogy hétvégén rendkívüli ülést tart a Francia Labdarúgó Szövetség elnöksége, s erre meghívót kapott Lemerre is. 

A világ- és Európa-bajnok együttes szégyenszemre, rúgott gól nélkül, csupán egyetlen pontot szerezve búcsúzott a vb-től: a nyitó mérkőzésen Szenegáltól 1–0-ra kapott ki, Uruguayjal 0–0-t játszott, majd következett a dánok elleni 2–0-s vereség.

Nem járt jobban a másik favorit, Argentína sem; kiesése legalább akkora szenzáció, mint a gallok bukása.

Juan Sebastian Verón, a Manchester United argentin klasszisa az alábbi módon emlékszik vissza a kiesés utáni pillanatokra: "Halotti csönd volt az öltözőben. Úgy éreztük magunkat, mint a kisgyerek, akitől elvették valamilyen roppant kedves játékát. Szerencsére a rossz hangulat sem robbantott ki veszekedést vagy vitát, hiszen mindent megtettünk a továbbjutásért. Szerintem jobban játszottunk ellenfeleinknél, de a futballban csak és kizárólag a rúgott gól számít."

A vereség különösen érzékenyen érintette Gabriel Batistutát, aki bejelentette: visszavonul a válogatottságtól. "Olyan ez az egész, mint egy lidérces álom. Számtalan százszázalékos helyzetet dolgoztunk ki, de a sors gonosz tréfát űzött velünk, s nem tudtuk értékesíteni lehetőségeinket. Nem kárhoztatok senkit, de végtelenül szomorú vagyok" – kesergett a kiesésen Batistuta. Az argentinok kieséséből az angolok és a svédek profitáltak, utóbbi válogatott csoportelsőségére korábban nem sokan fogadtak volna, ellenfelük a nyolcaddöntőben egy másik meglepetéscsapat, Szenegál lesz. Az afrikaiak önbizalma határtalan, ki akarják verni skandináv riválisukat. 

"A világ legjobb tizenhat csapata között vagyunk. Nincs félnivalónk, hiszen az eddig mutatott támadó felfogásban játszunk majd" – nyilatkozta El-Hadji Diouf szenegáli csatár, aki a franciák elleni siker után másnap már kézhez kapta liverpooli szerződését.

A világbajnokság gólkirályi címéért szintén hatalmas csata folyik, jelenleg a német válogatott lengyel származású támadója, Miroslav Klose áll az élen öt találattal, a spanyol Raul és a dán Jon Dahl Tomasson négy találatnál jár. Klose fejére érdemes lesz az ellenfelek védőinek odafigyelniük, hiszen egyetlen találatát sem a lábával szerezte…


Aranyköpések 

"Nagyon kellemetlen lehet Cardozo ellen játszani, bár magam még nem próbáltam, megmondom őszintén." (Faragó Richárd)"Fél perc van hátra a második félidőből, Chilavert addig már eljátszogat a labdával, vagy úgy elrúgja, hogy ne történjen semmi." (Faragó Richárd)"A labda egy üstökös sebességével száguld ki a pályáról, a légtérből." (Knézy Jenő)"Vieri reklamál a partjelzőnek. Láthatóan nem szerelmes verset mond neki, vagy ha igen, akkor nagyon rossz előadó." (Faragó Richárd)"Nagano egy kis, úgy 500 milliós japán város." 

(Knézy Jenő)"Nincs ideális idő, de Joao Pinto legalább nagyra nő majd az esőtől. Bár már nincs abban a korban." 

(Faragó Richárd)


Sándor Csikar, a Hetek szakkommentátora szerint

A franciák kiesése után bármi megtörténhet

Mint ahogy múlt héten, ebben a lapszámunkban is Sándor Károly – ismertebb nevén Csikar –, az MTK legendás jobbszélsője értékeli lapunknak a világbajnokság eseményeit. A hetvenötszörös magyar válogatott egykori kiválósága most a következőket tartotta fontosnak kiemelni:

"Megdöbbentett a franciák és az argentinok kiesése. Ezzel együtt akkor is azt mondom, hogy a francia válogatott nagyszer? játékosokból áll, csak most nem volt akkora szerencséjük, mint négy vagy két éve. 1962-ben mi is hasonló módon estünk ki a világbajnokságon. Igaz ott már a négy közé jutásért játszottunk a csehekkel, de ugyanilyen szerencsétlenek voltunk. Végig támadtunk, a csehek egyszer jöttek át 

a pályán és egy lesgyanús helyzetből gólt szereztek. Egyszerűen hiányzott a szerencse. Ugyanígy a franciák is: három meccsen rúgtak nyolc-tíz kapufát, erre nem lehet mit mondani. Ezek után már minden megtörténhet. Szerintem a legesélyesebbek a brazilok, de most ők sem olyan jó csapat, mint négy éve. Ráadásul nagyon sokan okozhatnak meglepetést: a svédektől, dánoktól kezdve a spanyolokig. Nem is beszélve a házigazdákról, akik maximális játékot mutattak eddig. Érdekes, hogy a néhány éve meglepetést okozó afrikai újoncok, mint Nigéria, Kamerun, most az első körben kiestek. Szerintem azért, mert most már nincs bennük a meglepetés ereje, mint ahogy például Szenegálban benne van.

Visszatérnék még a bírókhoz. Továbbra is azt mondom, hogy a mostani világbajnokságon alacsonyabb a játékvezetés színvonala. Figyelembe kell venni, hogy – mint ahogy a focira – a játékvezetésre is születni kell. Én például akárhogyan erőlködtem volna, soha nem tudtam volna úgy cselezni, mint Puskás, elestem volna a saját lábamban. Így azt csináltam, amit tudtam. Ez így működik a játékvezetőknél is, ezen a szinten gyakorlottabb bírókra van szükség. Szerintem nem kellene mindenáron védeni a bírókat, mint ahogy Puhl Sándor teszi."

Olvasson tovább: