Kereső toggle

Wimbledon, a bajnokság

A tenisztornák királya

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Idén került 125. alkalommal megrendezésre a legrégibb múltra viszszatekintő, angol nyílt teniszbajnokság, amelyet a helyszíne után egyszerűen csak Wimbledonnak, vagy a versenyzők egymás között még egyszer?bben csak a Championship-nek neveznek. Angliában a tenisz népszerűbb, mint a focivébé-közvetítés Fotó: DPPI

A bajnokságot az All England Club alapította 125 éve, és vált az idők során a Grand Slamek királyává. A mérkőzéseket az angol hagyományok szerint füves pályán játszák. A 128-as főtáblára 104 versenyző a világranglista alapján, míg a maradék helyekre selejtezőkből, illetve szabadkártyával, a rendezők meghívása alapján kerülnek be a versenyzők. Wimbledon a pénzdíjazás területén is őrzi vezető szerepét. Az idei verseny összpénzdíja meghaladja a 8 millió angol fontot, amiből 525 ezer a férfi, míg 486 ezer a női bajnokot illeti.

Az All England Tenis Club 1877-ben rendezte az első füves teniszversenyt. A versenyt 1919-ig az britek uralták, amit a híres francia hölgy, Suzanne Lenglen szakított először félbe (aki állítólag karrierje során csupán egyszer vesztett játékot), majd a férfiaknál a legendás négy muskétás: Borota, Brugnon, Cochet és Lacoste, akik tizenegy címet szereztek a húszas években, köztük hat egyénit és öt párost.

A franciák után a harmincas évek ismét az angoloknak hozták el az aranykort, tizenegy címmel. A második világháborút követően Wimbledont 45–67 között az ausztrál és amerikai fölény határozta meg, olyannyira, hogy 56 és 70 között a férfi egyéni címet kizárólag ausztrálok birtokolták, nem kisebb nevek, mint Rod Leaver, Roy Emerson, vagy John Newcombe. 1967-ben, amikor kezdetét vette a profi éra, az első bajnok Rod Leaver és a hölgyeknél Billie Jean King volt. 

Ezt követően a wimbledoni rekordok könyvében sem akármilyen nevekkel találkozhatunk. 1980-ban a kiváló svéd Björn Borg egymás után ötödször nyerte el a bajnoki címet. Ezt a teljesítményt azóta egyedül Pete Samprasnak lett volna esélye utolérni, ő azonban csupán négyig jutott a sorozatban. Ennek ellenére Sampras sem maradt ki a rekordok könyvéből az összesen hétszeres wimbledoni bajnoki címével. A hölgyeknél Martina Navratilova volt az első, aki egymás után hatszor diadalmaskodott egyéniben. A legfiatalabban trófeát nyert sztárok a férfiaknál Boris Becker volt tizenhét évesen. 85-ben, ő egyben az első német, valamint kiemelés nélkül diadalmaskodó játékos is. A hölgyeknél Martina Hingis tudott először tizenöt évesen párosban a dobogóra állni. A rekorderek sorát a tavalyi bajnok, a horvát Goran Ivanisevics zárja, aki az első szabadkártyás bajnok, valamint ő tartja az egy tornán beütött ászok rekordját is.

Az idei tornán sérüléseik miatt hiányzik a tavalyi két döntős Ivanisevics és az ausztrál Rafter, míg hölgyeknél a 2001. évet világelsőként záró amerikai Davenport és a svájci Martina Hingis is. A férfiaknál az előkészítő füves tornákon nyújtott teljesítmények alapján az angolok sztárját Tim Henmant és az ausztrál Lleyton Hewittet tartják a két első számú esélyesnek, majd utánuk a két amerikait Agassit és Samprast. Henmant egyébként a győzelme esetén, már előre Erzsébet királynő is meghívta a jubileumi aranyéve alkalmából. A trófea megszerzése már azért is nagy ajándéknak számítana, mert Fred Perry óta hatvanhat éve ez nem sikerült britnek. A hölgyeknél a címvédő Venus Williamsnak csupán egy igazi vetélytársa néz ki húga, Serena személyében, így kérdéses tehát, hogy képes lesz-e valaki megdönteni a wimbledoni Williams- hegemóniát.

Olvasson tovább: