Kereső toggle

Ez történt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Fekete péntek
Több amerikai vásárolt, mint bármikor

Az USA-ban mindig a hálaadás ünnepének második napja a „black Friday”-nek nevezett rület. Ez a karácsonyi bevásárlás „nyitónapja” 2005 óta. A gazdasági válság ellenére idén ismét költési rekord született. Az idei évben másfél magyaror- szágnyival többen mentek a fekete pénteki hétvégén boltba, mint elz évben. A 312 millió fős Egyesült Államok lakosságának több mint 70 százaléka vásárolt a háromnapos ünnep alatt. És ebben a csecsemk, nyugdíjasok, hajléktalanok is benne vannak. Gyakorlatilag 10-bl 7 ember biztosan járt valamelyik üzletben a hétvégén. És nem tétováztak. Az átlag költés fejenként (nem családonként!) 398,62 dollár volt. Összesen 52,4 milliárd dollárt költöttek el. A magyar államadósság nagyjából 100 milliárd dollár. Ennek tehát körülbelül a felét elköltötték az Egyesült Államokban három nap alatt. A kiskereskedk további bevételnövekedést jeleztek a hétvégét követ kiberhétfn.

Füst az ausztrál repüln
Kigyulladt egy iPhone

Vörösen izzó, sŐrŐ füstöt okádó iPhone miatt éltek át néhány kellemetlen percet egy ausztrál légitársaság utasai. A készülék öngyulladása jelents kárt nem okozott, és senki sem sérült meg a Regional Express Lismore–Sydney 319-es járatán – írja a Der Spiegel. A telefon röviddel a leszállás után gyulladt ki Sydney-ben pénteken, és a légiutas-kísérk azonnal eloltották a tüzet. Ausztrál repülésbiztonsági tisztviselk vizsgálatot indítottak.

Wisconsin állam
Meghalt Sztálin lánya

A volt szovjet diktátor lányának halálát 85 évesen vastagbélrák okozta Wisconsin államban. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint Sztálin lánya életének utolsó évtizedeiben a nyilvánosságtól visszavonultan élt, és halálát ugyanolyan titokzatosság övezte, mint az életét. Szvetlana Allilujeva, aki 1967-ben disszidált, és 1970-ben kötött házassága óta a Lana Peters nevet viselte, a hidegháború idején Nyugatra szökött, ahol a kommunista vezetés megdöbbenésére sikeres író vált belle. Lana Petersnek három gyermeke volt. Egyik lánya, Olga, Chrese Evans néven él Portlandben, másik lánya, Katya vulkánkutató Szibériában, fia, Josef pedig 63 éves korában halt meg Moszkvában.