Kereső toggle

Ez történt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Hadra fogható férfiak
Lista készül januártól
Olyan nyilvántartási rendszer kialakításáról döntött a parlament hétfn, amelyben a nagykorú, magyarországi lakóhellyel rendelkez, magyar állampolgárságú férfiaknak a katonai szolgálat teljesítéséhez, a sorozáshoz és a behíváshoz szükséges adatait vezetik majd.  Az indoklás szerint bár békeidben megszŐnt a hadkötelezettség, lehetség van arra, hogy rendkívüli állapotban automatikusan, megelz védelmi helyzetben pedig az OrszággyŐlés döntésével újra bevezessék. Ennek érdekében 2012. január 1-jével létrehozzák a Magyar Honvédség Hadkiegészít és Központi Nyilvántartó Parancsnokságát, a honvédség katonai igazgatási és központi adatfeldolgozó szervét. A jogszabály alapján békeidben a hadkötelesek nyilvántartása az állami szervek és más jogi személyek által vezetett adatok alapján történik majd. Az állampolgárokat nem kötelezik adatszolgáltatásra.

Tüdgyulladást kapott
Billy Graham jobban van
Billy Graham állapota javult a több napos kórházi kezelés után – mondják az orvosai.  „Amerika prédikátora”, a 93 éves Billy Graham múlt héten került kórházba. Az ids lelkipásztort a Washington Post információi szerint újra tüdgyulladás gyanújával kezelik egy észak-karolinai kórházban. A Truman-kormány óta egészen az ifjabb Bushig valamennyi amerikai elnök mellett lelkigondo-zóként szolgáló világhírŐ evangélista legutóbb májusban szorult kórházi ápolásra a mostaniakhoz hasonló légzszervi panaszok miatt.

Magyarsága miatt
Százévesen disszidált
Elhagyta Szlovákiát a csaknem százéves Tamás Ilonka, akit a szlovák hatóságok azért fosztottak meg szlovák állampolgárságától, mert felvette a magyart – adta hírül a hirek.sk szlovákiai honlap. Az internetes portál beszámolója szerint az ids asszonyt nagyon felzaklatták a történtek, ezért Magyarországon él lánya magával hozta. „Minden állampolgár, aki felveszi egy másik ország állampolgárságát, automatikusan elveszíti a szlovákot” – közölte Grendel Gábor, a szlovák belügyminisztérium szóvivje. Tamás Ilonka pedagógusként nemzedékeket nevelt fel. Pedagógiai munkásságáért a Komenský emlékérmet és a Szlovák Köztársaság aranyplakettjét is megkapta. Még ma is aktív közösségi életet él. Nyugdíjasklubot vezet, tagja az MKP-nek. Rimaszombaton hatalmas felháborodást keltett, ami vele történt.