Kereső toggle

Ez történt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lecserélik a bankkártyákat
150 ezer chip alapú kártya
Gőzerővel pörögnek a pénzintézetek chip-projektjei: az MNB adatai szerint az elmúlt három hónap alatt 150 ezer bankkártyát cseréltek le korszerű, immár chipet is tartalmazó plasztikra a hitelintézetek, ennek köszönhetően a forgalomban lévő 8,843 millió bankkártyán belül a chippel rendelkezők részaránya a júniusi 32,3 százalékról 33,8 százalékra emelkedett. Mint ismert, az unió előírásai szerint jövő januártól minden banknak hozzá kell látnia a biztonságos, chip alapú kártyák kibocsátásához.

300 éves óra
Kiállta a tartós tesztet

Egy 1653-as hajótörést követően került a tenger fenekére az a zsebóra, amit 1970-ben egy búvár hozott a felszínre. A skót nemzeti múzeumban tárolták, de az óra belsejéről a hagyományos röntgenképekkel nem sokat tudtak meg. Egészen mostanáig. Ugyanis nemrég a múzeum CT-vizsgálatnak vetette alá a rozsdával és tengeri élőlények maradványaival borított órát. A több szögből készített felvételek háromdimenziós képe egyértelművé tette, hogy a szerkezet belül teljesen sértetlen. A múzeum képviselője, Lore Troalen kifejezte, hogy az eredmény túlszárnyalja minden elvárásukat. Még a gravírozás is épen maradt, így kiderült, hogy az órát 1650 körül Niccholas Higginson készítette Westminsterben. Az óra kiállta a tartós tesztet.

Nem génmanipulált
Lila burgonya Nagy-Britanniában

Hosszadalmas vizsgálatokat követően – amelyek végre minden kétséget kizáróan bebizonyították, hogy nem génmanipulált zöldségről van szó – Nagy-Britannia szupermarketeiben is meg lehet majd vásárolni a lila színű burgonyát. A Purple Majesty névre keresztelt krumpli színét egy pigment adja, íze viszont semmiben sem különbözik a hagyományos krumpliétól, a termelők szerint azonban sokkal egészségesebb fehér rokonánál. A lila burgonya kikísérletezői szerint a növényben tízszer annyi antioxidáns és antocianin található, mint a fehér burgonyában. Éppen ezért abban reménykednek, hogy bizarr színe ellenére az emberek megkedvelik majd ezt a zöldséget, amely alapvetően az Andokból származik, és több ezer fajtája ismert – írta a BBC.