Kereső toggle

Ez történt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Szervezett bűnözés
Egyre több nő vesz részt

„Gangs, Groups and Guns” címmel hozták nyilvánosságra az ENSZ tanulmányát a szervezett bűnbandák jellegzetességeirôl. A felmérés legmegdöbbentôbb eredménye az, hogy az elmúlt években 132 ezerrôl 660 ezerre nôtt a bűnszervezetekben tevékenykedô nôk száma. A kutatás szerint vannak különbségek a szervezett bandákban tevékenykedô nôk és férfiak szerepköre között. A nôk kevésbe vesznek részt fegyveres, erôszakos akciókban, mint a férfiak. Emellett az is jellemzô, hogy a nôk többsége nem saját akaratából csatlakozik a bűnszervezetekhez. A bűnözôi életmódot legtöbb esetben családi kényszerbôl vagy egy szexuális bűncselekmény miatti trauma okán választják.

Nem adják ki Zentait
Nincs jogos büntetés

Ausztrália hibás döntést hozott, amikor egy perthi bíróság pénteken úgy döntött, hogy nem adják ki Magyarországnak a náci háborús bűnökkel vádolt Charles Zentait (Zentai Károly) – írja közleményében a jeruzsálemi székhelyű Simon Wiesenthal Központ igazgatója. Efraim Zuroff szerint a döntés azt jelenti, hogy Ausztrália az egyetlen nyugati állam, ahol egyetlen odamenekült náci háborús bűnöst sem ítéltek el tetteiért. A gyanú szerint a most 88 éves Zentai 66 évvel ezelôtt Budapesten részt vett egy zsidó származású fiatalember, Balázs Péter meggyilkolásában. Úgy tudni, azért ölték meg, mert nem viselte a sárga Dávid-csillagot az utcán. A háború után Ausztráliába emigrált férfi tagadja a vádat – olvasható az atv.hu-n.

50 év után elôször
Királynő az ENSZ-ben

A 84 éves II. Erzsébet a világ egysége és a béke mellett emelt szót kedden a világszervezet New York-i székhelyén. A királynô – aki kilencnapos kanadai látogatása után utazott a városba – eddig csak egyszer, 1957-ben, 31 évesen szólalt fel az ENSZ Közgyűlésében, 4 évvel azután, hogy megkoronázták. Akkori beszédében sok sikert kívánt az alig egy évtizedes világszervezet működéséhez. A hvg.hu szerint II. Erzsébet ezúttal nem brit királynôként, hanem a mintegy 50 állam laza szövetségének, a Nemzetközösségnek a fejeként és 16 ENSZ-tagország – köztük az Egyesült Királyság, Kanada, Ausztrália és Új-Zéland – államfôjeként mondott beszédet.