Kereső toggle

Ez történt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

30 éve tört ki a St. Helens
Amerika súlyos természeti csapása

Harminc éve, 1980. május 18-án több mint egy évszázadnyi nyugalom után kitört az amerikai Washington állambeli St. Helens vulkán. Az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb ilyen jellegű elemi csapása 57 ember életét oltotta ki, 200 házat döntött romba, s több száz négyzetkilométernyi erdőt borított be kőzet- és iszaplavinával. A 250 kilométeres sebességgel lezúduló föld- és kőlavina 600 négyzetkilométernyi területet borított be, a megmozgatott anyag 120 méter vastagon temette volna be Manhattant.

Bionikus művégtag
Jogsi a robotkarú embernek

A világon elsôként szerzett autóvezetôi engedélyt egy osztrák férfi, akinek tôbôl amputált karját gondolatvezérelt bionikus végtaggal helyettesítették. A 22 éves Christian Kandlbauer négy évvel ezelôtt húszezer voltos áramütés következtében vesztette el mindkét karját. A technológia lényege: az amputált végtagot korábban vezérlô idegeket a mellkasi izmokba ültetik át, és ezzel lehetôvé teszik, hogy az agyból a kar irányítására érkezô impulzusok a mellkasi izmokba érjenek. Ezek az izmok pedig annyira felerôsítik az agyból érkezô jeleket, hogy a mellkas felszínére helyezett elektródákkal képesek felfogni azokat. A jeleket egy mikroszámítógép értelmezi, amely a gondolattal egy idôben az utasításokat a művégtagba továbbítja. A bionikus kar annyira tökéletes, hogy használója valódi karjának érzi azt – adta hírül a BBC.

A valóság képzeletet felülmúló
94 évesen diplomázott

A 94 éves Hazel Soares amerikai asszony saját fôiskolai diplomaosztóján vett részt a héten a kaliforniai Oaklandban. Hazel, akinek hat gyereke, több mint negyven unokája és dédunokája van, művészettörténészként végzett, és valószínűleg ô a világ második legidôsebb embere, aki 90 éves kora után végezte el felsôfokú tanulmányait.