Kereső toggle

A hét eseményei

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Jön a zsíradó?
Állami „bírság” elhízásért

Egyre népszerűbb az elhízást elősegítő, magas cukor- és zsírtartalmú élelmiszerek utáni extra adó kivetésének ötlete egyes nyugati országokban. Dánia immár a második ilyen jellegű elvonás bevezetését tervezi, míg az USA-ban több szövetségi állam is próbálkozik hasonlóval, sőt, maga a szövetségi kormányzat is ilyen elképzeléseket dédelget. Az efféle elhízásellenes adók (fat tax, junk food tax, soda tax) kivetése ugyanakkor számtalan problémát vet fel. Az élelmiszeripar, illetve a lakosság jelentős részének ellenállása mellett ugyanis nem tisztázott, hogy valóban eléri-e a kívánt hatást a fogyasztási szokások megváltoztatása terén, és egyébként sem egyszerű azon termékkör kijelölése, amelyre az extra adót kivetnék.

Magyarsággenetika
Zavarba ejtő kérdések

Honnan jöttünk? Mit hoztunk génjeinkben az őshazából? Mennyiben vagyunk még rokonai honfoglaló őseinknek? Ezekre a kérdésekre keresi a választ a Magyar Természettudományi Múzeumban látható kiállítás, melyet a National Geographic Channel és a Millenáris neves magyar tudósok bevonásával hozott létre, ugyanis zavarba ejtő kérdéseket vetnek fel a honfoglalókkal kapcsolatos legutóbbi genetikai kutatások. Ezek szerint „ősapáink” olyan kevesen voltak, hogy nem hagytak genetikai nyomot a mai magyar népességben.

Ami szavazatunk is számít
Tchibo az óvodákért

Az idén hatvanéves Tchibo felismerve azt a problémát, hogy sok óvoda Magyarországon nélkülözni kényszerül a készség- illetve képességfejlesztés szempontjából rendkívül fontos fejlesztőeszközöket, azok magas ára miatt, elindította az „Együtt az óvodákért!” programját, amelynek keretében hatszor 600 ezer forinttal kívánja támogatni az óvodákat. A világhírű kávégyártó cég ezzel szeretne hozzájárulni ahhoz, hogy a rászoruló óvodák pedagógiai munkájukat színvonalasabban és jobb körülmények között végezhessék. A www. egyuttazovodakert.hu oldalon az érdeklődők olvashatnak az óvodaválasztásról, a gyereknevelésről, és megtalálják az összes óvodát, amelyre szavazhatnak a kampány során.