Kereső toggle

Kifüstölnék a dohányzást

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Évtizedes kongresszusi huzavona után szerdán elfogadták az új amerikai dohányzásellenes törvényt. A jogszabály a dohánygyárakra egy olyan hatóságot szabadít, amely a jövőben a reklámozásba, a gyártásba és a cigaretták összetételébe is beleszólhat. Az épp leszokni próbáló Obama nagy sikernek értékelte a törvényt, amelyet elődje, George W. Bush még megvétózott volna.

„Ez a törvény amerikai életeket fog megmenteni” – jelentette ki az aláírási ceremónián Obama. Az új törvény előírja a dohánytermékek nikotin- és károsanyag-tartalmának csökkentését, betiltja az édesített cigarettákat, valamint az olyan félrevezető jelöléseket, mint például „alacsony kátránytartalmú” (low tar) és „könnyű” (light). Kötelező lesz nagyméretű figyelmeztető feliratok elhelyezése a termékek csomagolásán. Tilos lesz dohányáruk reklámozása például az iskolák és játszóterek 300 méteres körzetében, ezenkívül a dohányipari cégek egyáltalán nem szponzorálhatnak majd sport- és szórakoztató jellegű rendezvényeket.

Obama az aláírási ceremónián arról beszélt, hogy az Egyesült Államokban több mint nyolcmillió ember szenved valamilyen, dohányzás okozta súlyos betegségben. Azt mondta, hogy a dohányosok csaknem 90 százaléka tizennyolc éves kora előtt kezd el cigarettázni, és ennek egyik oka a gyártók agresszív reklámkampányaiban rejlik. A dohánytermelés máig az amerikai ipar egyik alapágazata.