Kereső toggle

Kakaóval a szívbetegségek ellen

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A kakaó egészségre gyakorolt pozitív hatásáról újabb kutatási eredmények
láttak napvilágot Washingtonban. A legújabb tudományos vizsgálatok szerint a
kakaó és bizonyos csokoládék fogyasztása segít leküzdeni a szív- és érrendszeri
betegségeket, sőt még a rákot is. A legfrissebb eredményeket Norman Hollenberg,
a Harvard Egyetem orvostudományi karának professzora mutatta be.

A szóban forgó kutatásban a professzor két közép-amerikai kuna indián törzset
tanulmányozott. Az egyik törzs egy szigetcsoporton él nem messze Panamától, s
naponta nagy mennyiségű házi készítésű kakaóitalt fogyasztanak. Ezzel
ellentétben azok a társaik, akik elhagyták a szigeteket, és Panama külvárosaiban
telepedtek le, alig fogyasztanak kakaót, így nem jutnak a kakaóban található,
értékes flavanolokhoz. A két csoport halotti bizonyítványait tanulmányozva
Hollenberg megállapította, hogy a szigetlakó kuna indiánok ritkábban szenvednek
szív- és érrendszeri vagy rákos betegségben, mint azok, akik elhagyták
lakóhelyüket. A klinikai vizsgálatok azt mutatják, hogy a csokoládé mérsékelt
fogyasztása csökkenti a káros koleszterinképződést, és előnyösen befolyásolja a
vérlemezkék összecsapódását is. Ez utóbbi azért fontos, mert a vérlemezkék
összecsapódása a szívinfarktus egyik rizikófaktora.