Kereső toggle

Az anticionista Mandela lett Kerry példaképe

Új  béketábor

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az Iránnal kötött genfi megegyezés lendületét kihasználva az Egyesült Államok megpróbálja felgyorsítani az izraeli–palesztin tárgyalásokat. John Kerry egy hét leforgása alatt kétszer is a Közel-Keletre utazott, ám javaslatait mindkét fél visszautasította. Az aktuális határidő a megegyezésre 2014 április vége, ami egy hónappal előzi meg az Iránnal esedékes végleges megállapodás tervezett megkötését. Obama jövő januárban nemzetközi konferenciát tervez Szíriával kapcsolatban is. Washington álma, hogy 2014-ben lezárja az elmúlt évtizedek valamennyi nagy közel-keleti válságát.

Felfokozott hangulatban beszélt John Kerry külügyminiszter a béke esélyeiről az amerikai fővárosban tartott Saban Forum elnevezésű konferencián. Ahogy a szovjet vezetők annak idején Marx- és Lenin-idézetekkel igyekeztek alátámasztani ígéreteiket, úgy Kerry most az aktuális vezércsillag, Nelson Mandela gondolatait idézte: „Minden lehetetlennek tűnik, amíg meg nem történik – ezt tanította Mandela a világnak, és ennek a történelem jelen szakaszában különleges jelentősége van. Ezeket a szavakat sohasem szabad elfelednünk nekünk, akik a békét keressük, és azoknak a szkeptikusoknak sem, akik úgy gondolják, hogy lehetetlen elérni mindezt”.
A külügyminiszter arra nem tért ki, hogy miért kellene Izraelnek példaképként látnia a december elején elhunyt volt dél-afrikai elnököt. Mandela ugyanis elkötelezett palesztinpárti volt, és egyik vezéralakja a zsidó állammal szemben meghirdetett nemzetközi gazdasági bojkottnak. Jelentős szerepet játszott abban, hogy 2001-ben a dél-afrikai Durbanben megtartott antirasszista konferencián „apartheid államként” bélyegezték meg Izraelt.  
„Izraelnek erősnek kell lennie békét teremteni, és a béke is erőssé fogja tenni Izraelt. Tudjuk, hogy a diplomácia erő nélkül nem képes felismerni a világ bajait. De abban is hiszünk, hogy az erő diplomácia nélkül nem ismerheti fel a jövő ígéreteit sem” – folytatta a fennkölt fráziszuhatagot John Kerry, aki az Iránnal kötött megállapodást és a szíriai vegyi fegyverek megsemmisítését hozta példának arra, milyen tartalékai vannak a diplomáciának a válságok megoldására. A külügyminiszter azt ígérte Izraelnek, hogy már attól a naptól fogva nagyobb biztonságban élhet, amikor aláírja a palesztinokkal az ideiglenes egyezményt a kétállami megoldásról. „Ennek megvalósítását ugyanúgy garantálni fogják a Hatok, mint ahogy szorosan figyelemmel kísérjük Irán magatartását is az elkövetkező hat hónap során. Máris látjuk annak előnyét, hogy a tárgyalások idejére Teherán felfüggesztette a nukleáris programját.”
A javasolt ideiglenes megállapodás konkrét feltételeiről Kerry csak annyit árult el, hogy garantálni kell Izrael számára a védhető határokat. Ennek érdekében az egyezményt követő tíz évben megmaradna a „láthatatlan izraeli jelenlét” a Jordán-völgyben. Obama elnök az afganisztáni szövetséges csapatok volt parancsnokát, John Allen nyugalmazott tábornokot bízta meg azzal, hogy megoldást találjon az izraeli biztonsági igényekre. Allen szerint a mai műholdas és elektronikus technológiák, valamint a folyamatos légtérellenőrzés látható jelenlét nélkül is képesek szavatolni a határzóna biztonságát, miközben az információk közvetlenül az izraeli stratégiai értékelő központba futnának be. Ezáltal – ígérte Kerry – Izrael a jövőben is képes lenne önmaga szavatolni saját biztonságát, miközben a palesztinok is felkészülhetnek arra, hogy a tízéves átmeneti időszak letelte után maguk biztosítsák a határokat.
A javaslatot először Száeb Erekát palesztin főtárgyaló utasította el, aki szerint az Egyesült Államok Izrael érdekét képviseli, amikor a korábban tervezett nemzetközi haderő helyett izraeli–amerikai ellenőrzést hagyna meg a Jordán völgyében. „Ez a rossznál is rosszabb megoldás” – mondta Erekat, aki szerint Washington a palesztinok rovására akarja csillapítani Izraelt az Iránnal kötött megállapodás után. „Soha nem fogadjuk el az izraeli jelenlétet a (Jordán-) völgyben. A békét izraeliek nélkül kell biztosítani” – mondta a főtárgyaló, aki azt is kifogásolta, hogy John Kerry említést sem tett a ciszjordániai izraeli településekről, pedig azok „a béke legnagyobb akadályai”. A Palesztin Hatóság emellett követelte, hogy bármiféle tárgyalás megkezdése előtt Izrael bocsásson szabadon további foglyokat. „Ezenkívül leszögezzük, hogy Jeruzsálem nélkül soha nem lesz béke” – tette hozzá a nyilatkozatot ismertető palesztin elnöki szóvivő, Nabil Abu Radineh.
A terv az izraelieket sem nyűgözte le. A The Jerusalem Post olyan izraeli parlamenti képviselőket idéz, akik jelen voltak azon a megbeszélésen, ahol Benjamin Netanjahu tájékoztatta a kormánypárti képviselőket az amerikai javaslatokról. Szerintük Netanjahu ragaszkodik a valóságos, látható izraeli jelenléthez a Jordán-völgyben. „Nem engedhetjük meg, hogy dzsihádisták Szíria vagy Jordánia felől bejussanak az ország területére. Láttuk, hogy mi történt, amikor Abbászra bíztuk a Gázai övezetet” – utalt egy képviselő a 2005-ös egyoldalú kivonulás következményeire, amelynek nyomán a Hamasz terrorszervezet vette át a hatalmat a térségben.
A Hamasz amúgy is bármilyen jövőbeli megállapodást megtorpedózhat, ezért az izraeli kormány nem látja járható útnak azt, hogy hagyják Gázát figyelmen kívül, és előbb Ciszjordániára vonatkozóan kössenek megállapodást a Mahmúd Abbász vezette Palesztin Hatósággal.

Olvasson tovább: