Kereső toggle

Kikezdhető-e a Hezbollah érinthetetlensége?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Egyik szempontból diplomáciai áttörés, másikból csak névleges gesztus a Németországban a Hezbollah tevékenységére bevezetett tilalom: mindenképp előrelépés a korábbi hozzáálláshoz képest, viszont nem elég a szervezet visszaszorításához. Más, Iránnal való kapcsolatukat féltő államok szintén hajlamosak kesztyűs kézzel bánni a nemzetközi bűnhálózatot működtető és Izrael megsemmisítésére felesküdött terrorcsoporttal.

Tavaly a Bundestag nem szavazta meg azt az AfD (Alternative für Deutschland) által régóta szorgalmazott törvényt, mely terrorszervezetnek nyilvánította volna a Hezbollah politikai szárnyát is, nem csak a katonait. Többek között amerikai kongresszusi képviselők és Mike Pompeo külügyminiszter sürgetésére most végül a német belügyminisztérium meghozta ezt a döntést. Indoklásként a hivatal elismerte, hogy a Hezbollah Izrael megsemmisítésére törekszik, ami „ellentétes a nemzetközi állásponttal és Németország nemzeti ethoszával” (a Hezbollah szervezésében a ramadán utolsó péntekén Berlinben 1996 óta évente megrendezett Al-Kudsz – Jeruzsálem arab neve – nap célja is Izrael elpusztításának propagálása).

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: