Kereső toggle

Koronavírus: Mit titkol Irán?

Az egész világot veszélyezteti a perzsa rezsim

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Független szakértők, járványelemzők, de még a Hetek helyi forrásai is határozottan állítják, jóval több áldozata van az Iránban tomboló koronavírus-járványnak. A kormány kezdeti titkolózása és az elmaradt korlátozó intézkedések nemcsak a lakosságot, de az egész világot komoly veszélybe sodorták.

Magyarországon múlt hét szerdán jelentették be az első hazai fertőzötteket, mindketten iráni hallgatók voltak. Azóta kiderült: a február 22-én Iránból hazatért fiatalok számos más barátjukat, ismerősüket megfertőzték, valószínűsíthetően tudatlanul. A diákok sejtették már az első Magyarországon töltött napjaik során, hogy valami nincsen rendben, ezért látogattak el az éppen aktuális orvosi ügyeletre, ám azt akkor még senki nem gondolta, hogy ők lesznek az első magyarországi vírushordozók.

Szavazni kellett, nem szóltak

Talán ők is annak az iráni kormányzati hozzáállásnak lehetnek az áldozatai, ami éppen a parlamenti választások részvételi arányát megmentendő, a járvány első napjaiban elbagatellizálta annak jelentőségét. Mint ismeretes, Hasszán Rohani iráni elnök akkor még arról beszélt, hogy a járvány kockázatát mindössze az amerikaiak próbálják úgy felnagyítani, hogy elriasszák az embereket a szavazástól. Mi több, konkrétan meg is fenyegették azokat a szószólókat, akik erre a veszélyre próbálták felhívni a figyelmet. A választási részvételt így sem sikerült feltornászni, 40 éve nem látott negatív rekordot könyvelhettek el.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: