Kereső toggle

Joe Biden lehet a demokraták legbiztosabb választása

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A szuperkedd az amerikai előválasztások legfontosabb napja. Március 3-án tartotta a Demokrata Párt a legtöbb államban az előválasztást: több mint a delegáltak harmadáról döntöttek. A két kiemelkedően fontos állam, Texas és Kalifornia ellentétes eredményeket produkált.

A demokrata elnökjelöltségért folyó küzdelem kimenetele még nem világos, de a szuperkedd előtti napokban tisztulni látszott a kép: a listát Bernie Sanders vezette, Joe Biden pedig a Dél-Karolinában aratott győzelmével visszakerült a ringbe. Erősítette Bident, hogy hárman, név szerint Pete Buttigieg, Amy Klobuchar és Tom Steyer azzal a nem titkolt szándékkal léptek vissza a versenyből, hogy egyesítsék a demokrata választókat Sandersszel szemben.

A szuperkedd fő kérdései a következőképpen foglalhatók össze: vajon Biden tudja-e egyesíteni a mérsékelt szavazókat? Sanders meginog-e biztosnak látszó pozíciójában? Illetve Michael Bloomberg stratégiája és elképesztően drága reklámkampánya meghozza-e a várt eredményt?

Joe Biden átütő győzelmet aratott, különösen azzal, hogy a második legnagyobb államot, Texast is megnyerte. Azon texasi választók, akik csak az utóbbi napokban döntötték el, kire fognak szavazni, többnyire Bident támogatták. Riválisainak visszalépése tehát képes volt valóságosan támogatókat szerezni a korábbi alelnök számára.

Massachusettsben, Elisabeth Warren saját államában a még mindig ringben lévő szenátorasszony meglepő vereséget szenvedett – nemhogy nem nyert, csak a harmadik helyen végzett. Még a nők is sokkal nagyobb arányban szavaztak Bidenre, mint Warrenre. Érdekes adat, hogy az egyetemet végzettek inkább Warrent támogatták, míg a felsőfokú végzettséggel nem rendelkezők szavaztak a volt alelnökre.

Bernie Sanders számára kevésbé volt szuper ez a kedd. Míg korábban azzal kampányolt, hogy ő képes a legnagyobb koalíció kialakítására és a legtöbb bizonytalan szavazó is őt támogatja, addig ezt a március 3-i szavazás egyáltalán nem igazolta.

A statisztikák alapján nem tudta a 2016-ban megszerzett támogatóinak számát szignifikánsan növelni, sőt egyes helyeken kevesebb szavazatot kapott a korábbinál. Az amerikai CNN már Sanders kampányának „plafonjáról” írt, hiszen a bizonytalan választók végül Bident választották. Bár Sanders a második helyre csúszott vissza, a legtöbb delegáltat adó Kalifornia államban diadalmaskodott.

A milliárdos Michael Bloomberg szerzett ugyan szavazatokat, de a dobogóra még nem állhat fel: összesítésben még Warren is megelőzi. Nem véletlen, hogy a jelölt végül Biden javára visszalépett a jelölti küzdelemből. Joe Biden tehát ugyan átvette Bernie Sanderstől a vezetést, azonban végleges győzelmét korai lenne elkiabálni. A delegáltak 60 százalékáról a következő előválasztások során fognak dönteni; egészen június másodikáig tart még a küzdelem.

 

 

 

Olvasson tovább: