Kereső toggle

"47 év és egy hónap után az Egyesült Királyság távozzon az Európai Unióból"

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Két miniszterelnök és két munkáspárti vezérkar bukása, két előrehozott választás, az EU-szkeptikus Nigel Farage két pártjának elképesztő EP-sikerei és parlamenti fiaskói – ez kellett ahhoz, hogy 47 év és egy hónap után az Egyesült Királyság távozzon az Európai Unióból.

Szombaton nulla órától elkezdődött a várhatóan december 31-ig tartó átmeneti időszak az Egyesült Királyság és az EU kapcsolatában, amelynek egyik legfontosabb célja az, hogy időt biztosítson Londonnak és Brüsszelnek a megállapodásra a jövőbeni kétoldalú kapcsolatrendszer sarkalatos szabályairól. A brit kormány átfogó, a szolgáltatásokra is kiterjedő kétoldalú szabadkereskedelmi megállapodást szeretne az EU-val, de dönteni kell egy sor másik kérdésről is az igazságügyi szervek együttműködésétől a gyógyszer- és a repülésbiztonság, a halászati jogok vagy a védelmi és a biztonságpolitika kérdéséig.

A kilépés pillanatában megszűnt a folyamatot eddig irányító Brexit-ügyi minisztérium, és a további tárgyalásokon brit részről egy negyvenfős stáb vesz majd részt, közvetlenül a londoni miniszterelnöki hivatal fennhatósága alatt.

Az átmeneti időszak lejártáig jórészt a jelenlegi szabályrendszer marad érvényben az Európai Unióval fennálló viszonyban, vagyis legalább az idei év végéig semmiféle érdemi változás nem lesz érzékelhető olyan területeken, mint az EU-állampolgárok jogosultságai, a beutazás, a bevándorlás szabályozása, a légiközlekedés vagy a kereskedelem.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: