Kereső toggle

Mit tanult 75 év alatt a világ?

Nemzetközi fórum Jeruzsálemben Auschwitz mai üzenetéről

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ha a mai trend folytatódik, száz évvel Auschwitz után nem maradnak zsidók Európában – ezzel a megdöbbentő figyelmeztetéssel szembesültek a Holokauszt Világfórumon részt vevő királyok, államfők és miniszterelnökök.

A modern kori Izrael történetének legnagyobb diplomáciai eseményére került sor Jeruzsálemben, az auschwitzi haláltábor felszabadulásának 75. évfordulóján. Hasonló magas rangú vendégsereg eddig csak két alkalommal, 1995-ben Jichak Rabin és 2016-ban Simon Peresz temetésén volt jelen, ám azok az események két kiemelkedő politikus iránti tiszteletadásról szóltak, míg most, a január végén megrendezett konferencia a megemlékezésen túl korunk legfontosabb kérdéseit érintette.

Amikor 2017-ben Reuven Rivlin elnök és Mose Kantor, az Európai Zsidó Kongresszus elnöke nekiláttak, hogy Izraelben egy nagyszabású megemlékezést szervezzenek, úgy számoltak, hogy 10-15 ország fogja magát a legfelső szinten képviseltetni. Ehhez képest idén január végén a jeruzsálemi Holokauszt Világfórumon 49 országból érkezett állam- és kormányfői szintű delegáció, ami rendkívüli siker Izrael számára, különösen, hogy minderre a több mint egy éve húzódó kormányzati patthelyzet közepette került sor.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: