Kereső toggle

Berlin ökle Róma felett

Előrehozott választás vagy „Ursula-kormány” jön Olaszországban?

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Augusztus 20-án lemondott Giuseppe Conte olasz miniszterelnök. A kérdés most az, hogy vajon dönthet-e Olaszország népe a folytatásról, vagy a törvényhozás baloldali pártjai állnak össze, hogy megakadályozzák Matteo Salvini belügyminiszter és pártja, a Liga valószínűsíthető választási győzelmét.

Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kedden délután mondott beszédet a római szenátusban, amelyben bejelentette lemondását azok után, hogy – mint arról a Hetek a múlt héten beszámolt – szétrobbant a baloldali Öt Csillag Mozgalom és a jobboldali Liga által alkotott kormánykoalíció. Kormányának bukása után elvileg három lehetőség áll az olasz politikusok előtt:

• az Öt Csillag és a Liga (esetleg egy új miniszterelnökkel) újjáalakítja a koalíciót (erre jelen állás szerint nincs fogadókészség egyik fél részéről sem),

• az Öt Csillag a baloldali ellenzéki Demokrata Párttal (PD) alakít új koalíciós kormányt (erre lapzártánkkor a PD hajlandó lenne, az Öt Csillag viszont nem),

• októberben előrehozott választásokat tartanak Olaszországban.

Conte lemondása után a törvényhozás sorsa Sergio Mattarella államfő kezébe került, aki a pártok vezetőivel konzultál a három fenti forgatókönyv valamelyikéről.

Ursula-kormány vagy választások

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: