Kereső toggle

Nyughatatlan Boris

A Churchill-szindrómás brit miniszterelnök-aspiráns

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Boris Johnson már évtizedek óta arra készül, hogy ő vezesse Nagy-Britanniát. Hősét követve kellően szórakoztató a politikában, nem veti meg a szenvedélyeket, már csak az a kérdés, képes-e akkora politikai teljesítményre, mint Winston Churchill.

 

Hitlerhez hasonlított Vlagyimir Putyin, kannibalizmussal vádolt Pápua Új-Guinea és egy erősen sántító Brexit-kampányszlogen. A szőke kócos hajáról és állandó botrányairól híres konzervatív megmondóember közel két évtizednyi politizálás után most Jeremy Hunt külügyminiszterrel küzd meg a kormányfői posztért.

Összeomlás Brüsszelben

 

Nyilván minden csak viszonyítás kérdése, de Boris Johnson gyerekkora nem igazán irigylésre méltó. Érzelmileg semmiképpen sem. A felmenőket tekintve ugyan bővölködött a Johnsondinasztia ügyvédekben, politikusokban, újságírókban – sőt oldalágon még egy kis királyi családi vér is csörgedezik az erekben, de Boris Johnson szülein ez a fajta „nemesi örökség” elsőre nem igazán látszódott meg. A fiatalon összeházasodott Stanley és Irene még az egyetemi tanulmányaikkal sem végeztek, amikor a hidrogénszőke csöppség felsírt egy nem éppen illusztris New York-i kórházban 1964-ben. Az újdonsült apuka éppen a Columbia Egyetemet készült elvégezni, a felesége pedig az oxfordi óráit adta fel ideiglenesen a családalapítás kedvéért.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: