hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Irán választhat: háború vagy béke
Brian Hook amerikai különmegbízott helyzetértékelése

2019. 07. 26.
Az ománi Maszkat városából tartott nemzetközi telefonos konferenciát Brian Hook, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja, aki az elmúlt napok válsághelyzetéről adott háttértájékoztatást. A meghívásos sajtóeseményen a Hetek is részt vett.

Brian Hook az Egyesült Államok Iránnal kapcsolatos politikáját egy több országot érintő diplomáciai körúton ismertette Washington európai és közel-keleti szövetségeseivel. Ennek negyedik állomásán, az ománi fővárosban szakított időt arra, hogy nemzetközi újságírókkal is megossza az amerikai álláspontot a legfontosabb aktuális kérdésekben.

A legutóbbi iráni provokációkról Brian Hook elmondta, az Egyesült Államoknak egyértelmű bizonyítékai vannak arról, hogy közvetlenül Irán hajtotta végre a májusi és júniusi támadásokat is külföldi tartályhajók ellen az Ománi-öbölben. „A hírszerzési eredmények azt mutatják, hogy a támadások során olyan fegyvereket és olyan katonai taktikát alkalmaztak, amelyekkel a térségben egyedül Irán rendelkezik, az általa támogatott paramilitáris szövetségesek, mint a hutik, nem.” A Hormuzi-szorosban a hajózás szabadságát azért tartják közös nemzetközi kihívásnak, mert ezen keresztül elsősorban Európa és Ázsia felé zajlik a kőolaj- és földgázszállítás. „A szoroson keresztül szállított kőolaj 60 százaléka közvetlenül az ázsiai piacokra érkezik, így elengedhetetlen, hogy a térség országai is kivegyék a részüket az útvonal biztosításából” – mondta az amerikai különmegbízott.

Brian Hook szerint az európai országoknak is lépniük kell a legutóbbi fenyegetések nyomán, mert Irán „nukleáris zsarolást” alkalmaz velük szemben mindaddig, míg benne maradnak a 2015-ben kötött nukleáris paktumban. Ez utóbbiról a különmegbízott elmondta, hogy nem tekinthető nemzetközi egyezménynek, sőt még megállapodásnak sem, hiszen a „megállapodás szó nem is szerepel sehol a szövegben”. Az amerikai kormányzat úgy tekinti, hogy a dokumentum egy olyan politikai szándéknyilatkozat, amit Obama elnök a második ciklusa vége előtt kötött, és csupán arra szolgált, hogy mentesítse Iránt a bénító nemzetközi szankciók következményei alól. További félreértés az, hogy a szándéknyilatkozat a teljes iráni fegyverprogram korlátozását szolgálta volna. „Csak a nukleáris programmal kapcsolatban fogalmazott meg elvárásokat, egy szó sincs benne az interkontinentális ballisztikus rakétákról, sem pedig a térségbeli más országok elleni agresszióról vagy a terrorcsoportoknak nyújtott támogatásokról” – mondta Hook.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!