Kereső toggle

Irán választhat: háború vagy béke

Brian Hook amerikai különmegbízott helyzetértékelése

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása
Brian Hook szerint Amerika nem kíván beavatkozni a Perzsa állam belügyeibe. „Irán jövőjét egyedül az iráni nép döntheti el.”

Az ománi Maszkat városából tartott nemzetközi telefonos konferenciát Brian Hook, az Egyesült Államok iráni különmegbízottja, aki az elmúlt napok válsághelyzetéről adott háttértájékoztatást. A meghívásos sajtóeseményen a Hetek is részt vett.

Brian Hook az Egyesült Államok Iránnal kapcsolatos politikáját egy több országot érintő diplomáciai körúton ismertette Washington európai és közel-keleti szövetségeseivel. Ennek negyedik állomásán, az ománi fővárosban szakított időt arra, hogy nemzetközi újságírókkal is megossza az amerikai álláspontot a legfontosabb aktuális kérdésekben.

A legutóbbi iráni provokációkról Brian Hook elmondta, az Egyesült Államoknak egyértelmű bizonyítékai vannak arról, hogy közvetlenül Irán hajtotta végre a májusi és júniusi támadásokat is külföldi tartályhajók ellen az Ománi-öbölben. „A hírszerzési eredmények azt mutatják, hogy a támadások során olyan fegyvereket és olyan katonai taktikát alkalmaztak, amelyekkel a térségben egyedül Irán rendelkezik, az általa támogatott paramilitáris szövetségesek, mint a hutik, nem.” A Hormuzi-szorosban a hajózás szabadságát azért tartják közös nemzetközi kihívásnak, mert ezen keresztül elsősorban Európa és Ázsia felé zajlik a kőolaj- és földgázszállítás. „A szoroson keresztül szállított kőolaj 60 százaléka közvetlenül az ázsiai piacokra érkezik, így elengedhetetlen, hogy a térség országai is kivegyék a részüket az útvonal biztosításából” – mondta az amerikai különmegbízott.

Brian Hook szerint az európai országoknak is lépniük kell a legutóbbi fenyegetések nyomán, mert Irán „nukleáris zsarolást” alkalmaz velük szemben mindaddig, míg benne maradnak a 2015-ben kötött nukleáris paktumban. Ez utóbbiról a különmegbízott elmondta, hogy nem tekinthető nemzetközi egyezménynek, sőt még megállapodásnak sem, hiszen a „megállapodás szó nem is szerepel sehol a szövegben”. Az amerikai kormányzat úgy tekinti, hogy a dokumentum egy olyan politikai szándéknyilatkozat, amit Obama elnök a második ciklusa vége előtt kötött, és csupán arra szolgált, hogy mentesítse Iránt a bénító nemzetközi szankciók következményei alól. További félreértés az, hogy a szándéknyilatkozat a teljes iráni fegyverprogram korlátozását szolgálta volna. „Csak a nukleáris programmal kapcsolatban fogalmazott meg elvárásokat, egy szó sincs benne az interkontinentális ballisztikus rakétákról, sem pedig a térségbeli más országok elleni agresszióról vagy a terrorcsoportoknak nyújtott támogatásokról” – mondta Hook.

A szankciók hatékonyak: az idei iráni büdzsé 29 százalékkal csökkentette a katonai kiadásokat.

Donald Trump, miután az utolsó pillanatban lefújta az Irán elleni katonai büntetőakciót, azt írta Twitter-üzenetében, hogy „Obama elnök egy kétségbeesett és rettenetes alkut kötött Iránnal – 150 milliárd dollárt adott nekik plusz 1,8 milliárdot készpénzben! Irán nagy bajban volt, de ő kimentette őket ebből. Szabad utat engedett nekik az atomfegyverekhez. Irán ahelyett, hogy megköszönte volna, lelőtt egy pilóta nélküli drónt nemzetközi vizek felett.”

A szankciókról Brian Hook elmondta, hogy azok egyértelműen hatékonyak, amint azt a legutóbbi iráni költségvetés is bizonyította. „A 2019 márciusában benyújtott iráni büdzsé 29 százalékkal csökkentette a katonai kiadásokat. Előző évben 10 százalék volt a csökkentés. Ugyanakkor az Obama-kormányzat utolsó évében, már a nukleáris paktum megkötése után, az iráni katonai költségvetés rekordméreteket öltött, 14 milliárd dollárral. Aki ismeri az iráni rezsim elmúlt negyven éves történetét, tisztában van azzal, hogy a teheráni vezetés önként nem vállalkozik ilyen megtakarításokra. Erre csak az általunk újra bevezetett bénító erejű gazdasági szankciók és a pénzügyi összeomlástól való félelem kényszeríti őket.”

A különmegbízott szerint a szankciókkal az Egyesült Államok nem kíván beavatkozni a perzsa állam belügyeibe. „Irán jövőjét egyedül az iráni nép döntheti el” – hangsúlyozta Hook. Az amerikai különmegbízott szerint ugyanakkor az Egyesült Államok készen áll arra, hogy „minden érvényben lévő szankciót feloldjon, helyreállítsa a negyven évvel ezelőtt megszakított diplomáciai kapcsolatokat, és támogassa Irán visszafogadását a nemzetközi közösségbe. Ehhez azonban megfelelő megállapodásra van szükség” – mondta Brian Hook.

Olvasson tovább: