Kereső toggle

Netanjahu nyerheti a választásokat

Interjú az Új Jobboldal politikusával

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Benny Gantz pártja se nem jobboldali, se nem Kék-Fehér. Inkább vörös-vörös, az pedig esélytelen, hogy kormányt tudjanak alakítani. Ran Bar-Yoshafattal beszélgettünk.

Nagy vihar kavart a napokban Netanjahu kijelentése, mely szerint „Izrael nem minden állampolgárának állama”. Sokak számára ez azt jelentette, a kormány nem tekinti egyenlőnek arab állampolgárait. Egyetért ezzel a mondattal?

– Minden ország és minden demokrácia köteles egyenlő polgári jogokat biztosítani minden állampolgára számára. De majdnem minden ENSZ-tagország nemzetállam, ami azt jelenti, saját zászlaja, saját hadserege, saját politikája van. Izrael a zsidó nép nemzetállama, de ez nem azt jelenti, hogy csak zsidók élhetnek az országban. Ahogy Magyarország a magyar nép nemzetállama, és Dánia a dánoké, mégis számos egyéb nemzetiség megjelenik az ország lakosságában. Izraelnek még hivatalos vallása sincsen; a judaizmust egyfajta népi összetartó erőnek tekintjük inkább. Hisszük, hogy a zsidóság is megérdemli a szuverenitást, a világ többi népéhez hasonlóan, akik önrendelkezésre törekszenek. Izrael népességének 20%-a arab, akik teljesen egyenlő jogokat élveznek.

A megjegyzéssel kapcsolatban tehát le kell szögezni, hogy egy dolog a nemzetállam kérdése, egy másik az egyenlő jogok kérdése. Egy színésznő arab-ellenesnek titulálta a nemzetállami törvényt, majd kijelentette, hogy az ország minden állampolgáráé. Netanjahu reakciójáról kijelenthetjük: pontosításnak szánta, vagyis hogy az országgal kapcsolatban igaza van Selának, azonban Izrael a zsidóság nemzetállama. Márpedig a nemzetállam nem jelenti azt, hogy a kisebbségek ne élveznék ugyanazokat a jogokat, mint a többségi társadalom.

Ön is részt vett az izraeli nemzetállami törvény összeállításában, ami a választások egyik meghatározó, központi kérdésévé vált. Mi ennek a törvénynek a jelentősége?

– Izraelnek, mint ismeretes, nincsen alkotmánya. 1950-ben a Harari-határozat rögzítette, hogy lépésről-lépésre kell az alkotmányt összeállítani, különálló alaptörvények megalkotásával. A procedurális kérdések tisztázása, majd emberi jogok rögzítése után elértünk a legnehezebb ponthoz: az identitás törvénybe foglalásához. A törvényt, ami kimondja, hogy Izrael a zsidó nép nemzetállama, több évtized alatt szülte meg a törvényhozás. Mivel a törvényjavaslatot egy jobboldali párt terjesztette elő, persze automatikusan „ellentmondásos” lett a kérdés.

A nemzetállami törvény jelentős hányada részleteiben már létezik más jogszabályokban. Egységes alkotmány híján két típusú törvényünk létezik: általános törvények és alaptörvények. Az alaptörvények hasonlítanak a leginkább egy alkotmányhoz, meghatározzák például a szimbólumainkat, zászlónkat, himnuszunkat. Éppen ezért az identitás kérdését is alaptörvénybe akarjuk foglalni, hogy a Legfelsőbb Bíróságon is megállja a helyét. Erre azért van szükség, mert a Legfelsőbb Bíróság egyelőre nem tudna mit kezdeni például egy olyan helyzettel, ha mondjuk egy csoport államot akarna létrehozni Izrael területén belül (pl. a Negev-sivatagban), mert nincs olyan törvény, ami tiltja ezt.

Így, hogy célegyenesbe fordult a választási kampány Izraelben, nagy figyelmet kapnak a bejutási küszöbön táncoló pártok. A Zsidó Otthonból kiváló Új Jobboldal nincs veszélyben, de a küzdelem így is fej-fej melletti.


– Nos, Izrael parlamentáris demokrácia, ami azt jelenti, hogy az a személy, aki kormányt alakít, nem biztos, hogy az, aki a legtöbb széket szerzi a parlamentben, hanem az, aki koalíciót is tud építeni. Izraelben háromfajta koalíció lehetséges: jobboldali, baloldali vagy jobb-balközép. Mikor Naftali Bennett és Ajelet Saked leváltak a Zsidó Otthon pártról, a jobboldali blokk négy székkel gyarapodott az izraeli parlamentben. Hogy miért? A szekuláris szavazók egyes vallási kérdések miatt nem szívesen szavaztak a Zsidó Otthon pártra. Sokan közülük a kormánypárti Likuddal sincsenek teljesen kibékülve, mivel nem tartják azt elég jobboldalinak. Jelenleg, még a legkedvezőtlenebb felméréseket nézve is úgy tűnik, az Új Jobboldal és a Zsidó Otthon pártok együtt több székre esélyesek, mint amennyivel a párt a jelenlegi kormányban rendelkezett, így van esély Izrael jobboldali ideológiájának megmentésére.

Igen, viszont ehhez az is kellett, hogy a szélsőjobboldali Ocma Jehudit párt összefogjon a Zsidó Otthonnal. Ez ismét nemzetközi botrányt okozott.

– Nagyon sok mindennel nem értek egyet, amit az Ocma Jehudit képvisel, de nem gondolom, hogy a politikai spektrumon kívülre valók. Nem igazán csatlakoztak a Zsidó Otthon párthoz, ez csak egy ideiglenes összefogás, ami azonnal felbomlik, amint átlépik a parlamenti küszöböt. Ha a szövetségük csak egy mandátummal többet hozhat a jobboldalnak, és kormányt tud alakítani, akkor úgy gondolom, nem volt rossz döntés. Megdöbbentő számomra – amellett, hogy tényleg sok kritikám van az Ocma Jehudit felé –, hogy a pártnak nem volt maradása a Knesszetben, miközben az arab pártok még mindig a törvényhozás részei, holott édeskevés, amit az arab állampolgárokért tesznek és inkább arra törekszenek, hogy ellehetetlenítsék Izrael zsidó államként való létezését. Valamilyen oknál fogva azonban a baloldali pártok mégis szívesen alakítanának koalíciót velük, ezt nem tekintik botrányosnak. Szóval, míg nem kedvelem az Ocma Jehudit pártot, nem gondolom, hogy vállalhatatlan nézeteket vallana. Bizonyos polgárok mindenképpen rájuk szavaznak, és így a jobboldali blokkot tudják tovább erősíteni.

A jobboldali blokk egyik legfőbb ellenfele a Benny Gantz és Jaír Lapid féle kék-fehér közös lista. Mennyire tartja őket jobboldalinak, illetve cionistának?

– Mindenképpen cionista pártnak tartom őket, hiszen vezetőik között három volt vezérkari főnök van. Nem azzal van a problémám, hogy ne lennének cionisták, inkább azzal, hogy nem jobboldaliak. A legfőbb gondjuk ennek ellenére az, hogy nincsen ideológiájuk: a listájuk első helyét elfoglaló képviselő elutasítja a nemzetállami törvényt, a 14. helyen levő képviselőjük részt vett annak szövegezésében. Első helyen levő képviselőjük pártolja a zsidók erőszakos kilakoltatását otthonaikból, a második ellenzi. Az ötödik helyen álló képviselőjük a legkorruptabb izraeli szakszervezet vezetője, a kilencedik a korrupt szakszervezetek elleni harcra esküdött fel.

Ha a politikai irányultságukat nézzük, a Kék és Fehér leginkább Vörös és Vörös, mivel az ötödik helyen álló képviselőjük nem mondott le szakszervezeti tisztségéről, továbbra is ő vezeti azt, mely erősen baloldalra tolja a pártot, emellett nem látom, hogy bármilyen jobboldali politikai célkitűzéssel rendelkeznének. Egy valójában három különböző ideológiával rendelkező pártról van szó, a közös nevezőjük Netanjahu leváltása. Ez az elsődleges cél, az ideológia jöhet utána. Szerintem rendkívül szomorú, hogy egy ilyen pártra körülbelül egymillió izraeli szavazna, anélkül, hogy bármilyen komoly álláspontot megfogalmaztak volna bármilyen témával kapcsolatban.

Még egy kérdésről fontosnak tartok szólni, ez pedig az, hogy büszke katonaként rendkívül elszomorít, ha Izrael biztonságáért emberek halnak meg. A választók hajlamosak elfelejteni, hogy Gantz első Kék és Fehér kampányvideójában büszkélkedik azzal, mennyi arabbal végzett. Rendkívül militáns beállítottságú emberként is szégyennel tölt el, hogy így áll hozzá a konfliktushoz, hiszen mi nem kedvtelésből gyilkoljuk az embereket, hanem csupán önvédelemből. Semmi örömtelit nem látok a háborúskodásban!

Mit gondol, a Kék és Fehérnek van esélye megnyerni a választásokat?

– Nem. Szerintem a legvalószínűbb szcenárió az, hogy ők szerzik meg a legtöbb parlamenti széket, de esélyük sincsen koalíciót építeni. Talán az ultraortodox pártok fognának össze velük? Vagy valamelyik jobboldali párt csatlakozna hozzájuk? Nem valószínű. Még ha össze is adom az egész baloldal, a Kék és Fehér, valamint az arab pártok számait, úgy sem jönne ki a kormányzáshoz szükséges 61 parlamenti szék a legfrissebb felmérések adatai alapján. Lehetetlen koalíciót összehozniuk.

Arra számítok, hogy Netanjahu fogja a második legtöbb széket szerezni, majd koalíciót összefogni, melybe elsőként a Kék és Fehér pártból fog meghívni képviselőket. Éppen ezért remélem, hogy az Új Jobboldal jól fog szerepelni, így Netanjahu inkább a jobboldalról hív meg pártokat, és igazi jobboldali kormány állhat fel, nem egy jobboldali kormány baloldali koalíciós partnerekkel.

 

 

Olvasson tovább: