Kereső toggle

Emberölés az idősek otthonában

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Megdöbbentő eset: az érintett akarata ellenére erőszakkal alkalmazott eutanáziát egy demens páciensénél a holland orvos.

A nemzetközi média érdeklődésének középpontjába került 2017-ben egy holland orvos, miután eutanáziát hajtott végre egy idős asszonyon annak akarata ellenére. A 74 éves, demenciában szenvedő páciens korábban jelezte, hogy ha szükséges, eutanáziával szeretne meghalni „a megfelelő időben”. A halála előtti napokban azonban több alkalommal is kifejezte, hogy nem szeretne még meghalni. Az otthonául szolgáló idősek otthonában dolgozó orvosok szerint „elviselhetetlenül szenvedett”, így annak ellenére, hogy nem volt olyan állapotban, hogy a beleegyezését tudta volna adni, hívtak hozzá egy orvost, hogy eutanáziával segítse át a hölgyet a másvilágra. Először altatót kevertek a kávéjába, azonban ezt nem volt hajlandó meginni. Ezt követően olyan vehemensen tiltakozott a hölgy az eljárás ellen, hogy az orvosnő felkérte a családtagokat, hogy fogják le, amíg ő végez az asszonnyal – amit azok meg is tettek.

Egy holland bizottság először tisztázta az orvost a vádak alól, ám idén végre olyan lépéseket tettek, melyek eredményeképpen mégis meg lehet állapítani az orvos felelősségét. A regionális Eutanázia Felülvizsgálati Bizottság szerint az orvos tettei etikátlanok voltak, és az érvényben levő végrendelet, amelyben az eutanáziát igényelte a hölgy, nehezen érthető és ellentmondásos volt. Ami még zavaróbb, hogy a bizottság további öt ügyet is talált hasonló etikai kifogásokkal. Ez az első eset, hogy egy orvos ellen hivatalosan is vádat emelnek. Decemberben holland ügyészek bűnügyi eljárást indítottak az orvos ellen.

„Az érvényben lévő végrendeletében a hölgy leírta, hogy szeretne eutanázia segítségével meghalni, »amikor úgy gondolom, hogy ennek eljött az ideje«. De miután többször is megkérdeztem az otthonban, hogy szeretne-e meghalni, azt válaszolta: »Még nem. Nem olyan rossz még a helyzet.«” – idézzük az orvos tanúvallomását. „Ha a páciens abban a pillanatban azt mondta volna, hogy »nem akarok meghalni«, az orvos akkor is folytatta volna az eljárást” – írta a bizottság az üggyel kapcsolatban.

A szükség esetén kegyes halállal is szolgáló orvosok nem örülnek az ügy jelenlegi állásának. „Végre tisztán látunk – mondja Bert Keizer orvos, aki egy Hollandiában található eutanázia-központban dolgozik. – De olyan embereknek , akiknek van érvényes végrendeletük, és szeretnének meghalni előrehaladott elmezavar esetén, ez egy negatív döntés. Ha nem képesek már jelezni, hogy még mindig szeretnének meghalni, az egyetlen lehetőségük, ha kiisszák az altatót tartalmazó poharat, máskülönben nem lehet eutanáziát alkalmazni náluk.”

Pszichiátriai tünetekben és elmezavarban szenvedő emberek különösen célszemélyei az eutanáziának Hollandiában, ahol 83 mentális betegségben szenvedő embert segítettek át eddig ezzel a módszerrel a halálba. 

Forrás: LiveAction

Olvasson tovább: