Kereső toggle

Kapaszkodhatnak a magyarok

A román diaszpóra és a választások

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Csaknem egymillió külföldön élő román állampolgár szavazott a múlt hétvégi román elnökválasztáson – többségük a győztes Klaus Iohannisra. A diaszpóra politikai súlya akár az RMDSZ parlamentbe jutását is veszélyeztetheti a jövőben.

Újabb öt évig lehet Románia államelnöke Klaus Iohannis, miután fölényesen, a szavazatok mintegy 70 százalékát megszerezve nyert a múlt hétvégi választáson. Ellenfele, Viorica Dăncilă sorozatban a negyedik olyan szociáldemokrata államfőjelölt, aki alulmaradt a második fordulóban. Az utóbbi két elnökválasztáson a külföldön élő románok szavazataival nyert a jobbközép jelölt.

2009-ben a román Szociáldemokrata Párt jelöltje, Mircea Geoană az első exit-poll eredmények fényében államelnöknek tudhatta magát, olyannyira, hogy győzelmi beszédet is tartott. A szavazás másnapján jött a dráma, miután a külképviseleteken leadott szavazatok megszámlálását követően kiderült: Traian Băsescu nyerte meg a választást, ő marad tehát a Cotroceni-palotában.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: