Kereső toggle

Bibi történelmet írt

Győzött a jobboldal Izraelben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Izraeli mércével is szokatlanul éles kampány, korrupciós vádak, Bibi-ellenes koalíció. A regnáló izraeli miniszterelnök zseniálisan kampányolva mindenkit meglepett.

Kedd éjjel még a Hetek rádiós választási műsorában sem volt világos teljesen, hogy az egymásnak teljesen ellentmondó exit poll adatok közül vajon melyiknek lehet igazán hinni.

Az izraeli választási rendszer sajátos jellegét figyelembe véve (ami a kis pártok indulásának kedvez) még azt is nehéz volt megjósolni, hogy a jobboldal vagy a centrista balközép alakíthat majd a napokban kormányt. Pedig a tét nem volt kicsi,Izrael vezetésváltása nem csak a tíz éve tartó Netanjahu-korszak végét jelentette volna, hanem az iráni-gázai fenyegetés, az amerikai béketerv és az átalakuló világpolitika tükrében Izrael helyzetének a teljes átrendeződését is. De Netanjahu megint meglepett mindenkit. Bár ehhez már igazán hozzászokhatnánk.

Bravúros kampányfinis

Ha van egy fő tanulsága a mostani izraeli választásnak, akkor az az, hogy Izraelben Benjamin Netanjahu és stábja ért legjobban a kampányokhoz. Sokak számára érthetetlen volt, hogy a viszonylag jó számokat hozó közvélemény-kutatások ellenére a Likud vezetője miért fújta meg a riadót, és miért küldött minden mozgatható embert a frontvonalba újabb szavazatok megszerzéséért. Később bebizonyosodott, igaza volt – a rendkívüli, utolsó másodperces mozgósítással sikerült elérnie, hogy pártja megelőzze a sokáig a felmérésekben toronymagasan vezető Kék és Fehér formációt. A mozgósítás egészen az utolsó órákig tartott, a 69 éves miniszterelnök ugyanis még a tengerpartra és a piacra is személyesen ment ki, hogy a választóhelyiségekbe invitálja az embereket.

Ennek megvolt az oka, hiszen – ahogyan a Hetek Izraelben tartózkodó újságírói is beszámoltak róla – a jó idő és a választásokra adott munkaszüneti nap miatt emberek sokasága választotta inkább a pihenést a szavazás helyett. Az utolsó pillanatok mozgósításának meg is lett az eredménye, a Likud – ha csak néhány tízezer szavazattal is – meg tudta előzni az IDF volt vezérkari főnöke, Benny Gantz által vezetett pártszövetséget.

Netanjahu nem most először van hasonlóan kiélezett helyzetben (lásd keretes cikkünket). Tudva azt, hogy most is fej fej melletti küzdelemre számíthat, Netanjahu – talán a világon az egyetlen ilyen elnökként – képes volt a választások előtti két hétben elérni azt, hogy rövid időn belül a világ két legnagyobb vezetőjével is találkozzon: Donald Trump amerikai elnökkel a Fehér Házban, valamint Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a Kremlben. Előbbi a Golán-fennsík feletti izraeli szuverenitást ismerte el, utóbbi pedig egy rég „eltűnt” izraeli katona holttestét szolgáltatta vissza.

Történelmet írt

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: