Kereső toggle

„Orbán nagyon fontos munkát végez”

Exkluzív: Benjamin Netanjahu a Heteknek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az elmúlt napokban a Hetek munkatársaként részt vettem egy jeruzsálemi sajtókonferencián, ahol a világ minden tájáról érkező újságírók szinte csak arról kérdeztek: Tényleg akkora az antiszemitizmus Magyarországon, amekkorának a nemzetközi mainstream média mutatja? A választ végül maga az izraeli miniszterelnök adta meg egy rendhagyó sajtótájékoztatón.

 

„Nálunk a brit médiában másról sem lehet olvasni, minthogy Orbán egy diktátor, és hogy mennyire rossz zsidónak lenni Magyarországon” – mondja nekem egy brit újságíró, miközben éppen a Gush Etzion Borozóban ebédelünk, nem messze Betlehem városától. Keresve sem találhattunk volna jobb környezetet a témához - hiszen éppen két perces sétára vagyunk attól a kereszteződéstől, ahol palesztin terroristák rendszeresen izraeli katonák és civilek életére törnek. Legutóbb például a neves izraeli újságírót, Ari Fuldot késelték halálra, miközben épp bevásárolt az ottani szupermarketben. Persze a kérdés nem az iszlám zsidógyűlöletére vonatkozott, hanem a „klasszikus” szélsőjobboldali antiszemitizmusra. Mégis: fura volt ezt pont a brit médiára hivatkozva hallani, hiszen a szigetországnak bőven megvan a saját dolga a jelentős számú muszlim lakosság és az egyre radikálisabb szélsőbalos narratíva által fűtött gyűlöletbeszéddel és bűncselekményekkel. De ne tereljük a témát, nézzük meg, mi a helyzet az antiszemitizmussal Magyarországon.

Miközben Jeruzsálemben igyekeztem a Jewish New Media Conference (az izraeli kormány által szervezett nemzetközi sajtókonferencia) rendezvényére érkező kollégáknak elmagyarázni, hogy a Magyarországról festett rémképek valótlanok, úgy tűnt, mintha idehaza a honfitársak gőzerővel ellenem dolgoztak volna. Előbb a CNN hozott ki friss felmérést, hogy mennyire drámai állapotban van Kelet-Európa ezen a téren, majd Szávay István vérlázító hencegéséről került ki titkos felvétel, amiben egy vélhetően zsidó származású nő leütésével dicsekszik a Jobbik tisztújító kongresszusán. Aztán az már csak hab volt a tortán, hogy a Figyelő címlapra pénzeső kíséretében kikerült Heisler András képe körbejárta a nemzetközi sajtót. A héten történt esetek ugyan nem könnyítették meg a dolgomat, de azon állításomat sem cáfolták meg, mely szerint Magyarország a közvélekedéssel szemben nem antiszemita ország.

Megdöbbentő CNN-felmérés

Éppen a jeruzsálemi biztonsági határzárhoz igyekeztünk busszal, amikor az egyik legnevesebb amerikai zsidó lap, a Foward munkatársa mutatta nekem telefonján, milyen felmérést közölt a CNN többek között Magyarországról is. Először nem is igazán hittem a szememnek, ugyanis a számok azt mutatták, hogy a magyarok ötöde antiszemita, két és félmillióan pedig azt hiszik az országban, hogy a világon mintegy másfél milliárd zsidó ember él. Ez pedig azt jelentené, hogy hazánkban nemcsak az antiszemiták, de a félkegyelműek is rengetegen vannak, hiszen ez alapján négyből egy (!) magyar azt gondolja, több zsidó felebarátunk él a Földön, mint kínai vagy indiai embertársunk.

Az abszurditástól távolodva: a Tett és Védelem Alapítvány az elmúlt években végzett monitorozása szerint Magyarországon az antiszemita incidensek és gyűlöletbeszédek száma egyre csökken, tavaly már „csak” 37 ilyen esetet rögzítettek, ami népességarányosan is jócskán elmaradt az eddig mintatársadalmaknak beállított Franciaországtól, Belgiumtól, Nagy-Britanniától, vagy épp az Egyesült Államoktól.

Ez azért jelentősen átnyalja azt a képet, amelyet a mainstreamnek mondott sajtóorgánumokban igyekeznek festeni Magyarországról, főleg annak kormányáról. A nyugati médiafogyasztók Kelet-Európáról alkotott képét maga az izraeli miniszterelnök is árnyalta, amikor a CNN-nek adott interjújában egyrészt hangsúlyozta, hogy ma már az antiszemitizmusnak vannak új formái, amelyeket a radikális iszlám és a szélsőbaloldal képvisel, másrészt a felmérésben érintett országok szinte mind nagyon sokat tesznek az antiszemitizmussal szembeni küzdelem terén.

Netanjahu a Heteknek - Antiszemita-e Magyarország?

Az izraeli parlamentben, a Knesszetben sikerült bejutnunk egy rendkívüli sajtótájékoztatóra, amelyen elsőként a Hetek tehetett fel kérdést a miniszterelnöknek, Benjamin Netanjahunak.
A mainstream médiában általában úgy cikkeznek Magyarországról...
Hogy hol?
Hát a főáramú médiában...
Az meg mi? (Nevet.)
Hát…
Arra már nem hallgatnak az emberek.
Általában úgy hivatkoznak Magyarországra, mint egy antiszemita országra és Orbán Viktorra, mint egy fasiszta vezetőre. Magyarországon viszont ezt sokan másképp látják. Mit gondol Magyarországról, Orbán Viktor miniszterelnökségéről és az ottani zsidóság helyzetéről?
Én úgy értesültem, hogy Orbán Viktor, talán éppen tegnap, egy újabb intézményt hozott létre, hogy felvegye a harcot az antiszemitizmussal szemben, ez rendkívül fontos dolog. (Az Európai Tett és Védelem Liga - szerk.) Hasonló eseményt rendezett Ausztriában Sebastian Kurz is, ahol egy konferenciát szerveztek az antiszemitizmus visszaszorításáért. Egyaránt foglalkoznak a jobboldali antiszemitizmussal, és az anticionizmussal is nagyon helyesen, mivel az anticionizmus valójában a modern antiszemitizmus. Ez a konferencia a legtöbb formájával foglalkozik, nem az összessel, de a legtöbbel igen. Úgy gondolom, hogy ez a két vezető ténylegesen nagyon fontos munkát végez az antiszemitizmussal szembeni küzdelem terén, és azért, hogy megértsék az antiszemitizmus lényegét.
Amikor Magyarországon jártam, akkor Orbán Viktor nyíltan elítélte a magyarországi fasiszta vezetők tetteit. Úgy fogalmazott, azok szörnyű vétkek voltak Magyarország történetében. Ez egy bátor lépés volt tőle. Én azt nézem, hogy mit tesznek és mit mondanak otthon és európai szinten. Néhány európai országgal vannak bizonyos ügyekben vitáink, például a palesztinokat illetően, de az antiszemitizmust a legtöbb európai kormány, köztük a magyar is elítéli és küzd ellene.

A Szávay-ügy tanulsága

Ha megvizsgáljuk az elmúlt évtizedet, valóban nagy változást lehet tapasztalni Magyarországon is. A Hősök terén árpád sávos lobogó alatt felesküdött Magyar Gárda látványától eljutottunk a többszáz fős Nyugati téri hanukai gyertyagyújtásig. Ma Budapest belvárosában szinte mindig lehet találkozni ivritül beszélő turistacsoportokkal, s az embernek akkor sem kell félve közlekednie az utcán, ha kipát visel a fején. S sajnos ez ma Európában nem természetes.

A Jobbik 2006-ot követő drasztikus megerősödése és a köreikben tapasztalható antiszemita felszólalások és incidensek hosszú ideig rányomták a bélyegét hazánk nemzetközi megítélésére. Jól emlékszünk a „holokamu”-zásokra, a Duna-parti cipőkbe való köpésre, vagy Gyöngyösi Márton zsidó származású képviselők listázására tett javaslatára is. Azóta maga a Jobbik is egy erőteljes középre, majd balratolódással igyekezettlevakarni magáról az antiszemita címkét. Persze a cukikampány nem jelentett teljes megszelídülést – lásd Szávay István antiszemita és nőellenes „viccelődését”, - mindenestre a (z egykori) „nemzeti radikális” párton belüli radikális tábor lecsavarásával az zsidókat ért atrocitások száma is jelentősen csökkent. Sőt, még a Jobbikból kiszakadt Mi Hazánk Mozgalom háza táján is azt lehetett tapasztalni, hogy a régi típusú zsidózást felváltotta egy anticionista és Izrael-ellenes konteós antiszemitizmus (amely szerint „a zsidók” lennének a felelősek a tömeges bevándorlásért és az arab tavaszért toposzok– pl.). Ez ugyan rendkívül veszélyes új formája a gyűlöletnek, de a budapesti zászlóbontó rendezvényen a párt vezetőivel (Novák Előd, Dúró Dóra, Toroczkai László) beszélgetve úgy tűnt, hogy ellenszenvük inkább az izraeli kormányra és a magyar-izraeli kapcsolatokra irányul, mintsem a hazai zsidó közösségek tagjaira és intézményeire.

Bárminek is tulajdonítsuk ezt a fajta társadalomfejlődést, mindenképpen dicséretes, hogy az Orbán-kormány zéró toleranciát hirdetett az antiszemitizmussal szemben, jogszabály tiltja az önkényuralmi jelképek használatát és a holokauszttagadást, valamint jelentős kormányzati összeget fordítanak az antiszemitizmus hazai és legújabban már az európai visszaszorítására is.

Magyar-izraeli kapcsolatok

A modern antiszemitizmus korában a zsidósághoz való viszonyt alapjaiban meghatározza az Izrael államával, azaz a zsidó állammal való viszony. Ez persze nem jelenti azt, hogy az izraeli kormányt ért kritikák nem volnának adott esetben legitimek, de kétségtelen, hogy a zsidóság saját államhoz való jogának elvitatása ma komolyabb problémát jelent, mint az úgynevezett „klasszikus antiszemitizmus”. S ezen a téren is óriásit lépett előre a magyar kormány. Tavaly és idén történelmet írt a két fél azzal, hogy Benjamin Netanjahu Budapestre, majd Orbán Viktor Jeruzsálembe látogatott. Sőt a magyar miniszterelnök a nyilvánosság előtt is elismerte a korábbi magyar vezetők felelősségét a zsidóellenes rémtettekben. A baráti közeledést az sem zavarta meg, hogy éppen a Soros-kampány kellős közepén történt az izraeli kormányfő látogatása. Bár ezt a kampányt is igyekeztek antiszemita hergelésnek beállítani sokan, abban még Izraelben is egyetértés van, hogy Soros György tevékenységét kritizálni teljesen legitim dolog. (Különösen, hogy közvetve pénzel Izrael-ellenes szervezeteket, többek között a BDS-mozgalmat is.)

A magyar kormányzat közeledését az is jelezte, hogy az ENSZ szavazásán hazánk is ellene szavazott annak az elutasító határozatnak, ami elítélte az Egyesült Államokat a nagykövetségük Jeruzsálembe történő áthelyezése miatt. Sőt, amikor nyáron egy villáminterjú erejéig sikerült elcsípnem Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest, akkor úgy fogalmazott ugyan „egyelőre nincs napirenden” a magyar nagykövetség áthelyezése, de „nem rajtuk fog múlni.” Tette ezt a magyar fél úgy, hogy ahogy Semjén fogalmazott, Brüsszelben „már így is elmentek a falig.”

Izrael hazai megítélése ennek köszönhetően a jobboldali-konzervatív táborban is kezd kikerülni a globalista-világuralmi-nagytőkés összeesküvésekről szóló diskurzusból és áthelyeződni egy értékrendi azonosságon alapuló baráti platformra. Hiszen nemzeteink sorsközösségét nem csak a magyar Nobel-díjasaink, vagy éppen Izrael modernkori Mózese, Herzl Tivadar alkotja, hanem az is, hogy a nemzetállamokban való gondolkozás és a korlátlan bevándorlással való szembehelyezkedés, valamint az egymáshoz szorosan kapcsolódó zsidó-keresztény kultúránk szintén összekapcsol bennünket.

Van még hova fejlődni

Kétségtelen, hogy a magyarországi jobboldalnak megvan a maga múltja az anticionizmust és az antiszemitizmust illetően, ezért a magyar vezetés paradigma-váltása ellenére még mindig maradtak a kormánypárti sajtóban és a szavazótáborban is még – ha úgy tetszik – vadhajtások. Ugyan a jobboldali sajtóorgánumok nagy része már a hazai baloldali-liberális médiánál is jóval filoszemitább narratívát képvisel, még mindig vannak olyan újságírók és lapok, akik következetesen képviselik az Izrael-ellenes álláspontot.

Bármennyire is úgy tűnhet, a Figyelő Heisler-címlapja nem ennek a jelenségnek a része. Bár kétségtelenül vita tárgyát képezheti, hogy mennyire ízléses egy zsidó vezetőt pénzesővel ábrázolni, az mindenképpen egy politikai ellentét lenyomata, nem pedig a lap antiszemitizmusáé. Hiszen éppen ugyanezt a narratívát követte korábban egy ellenzéki lap is, amikor Köves Slomót tette a nyitó oldalára, szintén pénzügyi oldalról megközelítve a kérdéskört. Érdekes módon, akkor sem háborodott fel a nemzetközi média, amikor Orbán Viktort szintén ugyanez a lap Hitler-bajusszal ábrázolta, amit akár a holokauszt tragédiájának a relativizálásaként is interpretálhatunk.

Vitathatatlan, hogy az emlékművek és Horthy Miklós kormányzóságának a megítélése terén még hagy kívánnivalót maga után a jelenlegi kormány emlékezet-politikája, de azt állítani, hogy Orbán Viktor fasiszta, Magyarország pedig antiszemita volna – a fentiek függvényében egyszerűen hazugság.

 

 

Olvasson tovább: