Kereső toggle

„Orbán nagyon fontos munkát végez”

Exkluzív: Benjamin Netanjahu a Heteknek

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az elmúlt napokban a Hetek munkatársaként részt vettem egy jeruzsálemi sajtókonferencián, ahol a világ minden tájáról érkező újságírók szinte csak arról kérdeztek: Tényleg akkora az antiszemitizmus Magyarországon, amekkorának a nemzetközi mainstream média mutatja? A választ végül maga az izraeli miniszterelnök adta meg egy rendhagyó sajtótájékoztatón.

 

„Nálunk a brit médiában másról sem lehet olvasni, minthogy Orbán egy diktátor, és hogy mennyire rossz zsidónak lenni Magyarországon” – mondja nekem egy brit újságíró, miközben éppen a Gush Etzion Borozóban ebédelünk, nem messze Betlehem városától. Keresve sem találhattunk volna jobb környezetet a témához - hiszen éppen két perces sétára vagyunk attól a kereszteződéstől, ahol palesztin terroristák rendszeresen izraeli katonák és civilek életére törnek. Legutóbb például a neves izraeli újságírót, Ari Fuldot késelték halálra, miközben épp bevásárolt az ottani szupermarketben. Persze a kérdés nem az iszlám zsidógyűlöletére vonatkozott, hanem a „klasszikus” szélsőjobboldali antiszemitizmusra. Mégis: fura volt ezt pont a brit médiára hivatkozva hallani, hiszen a szigetországnak bőven megvan a saját dolga a jelentős számú muszlim lakosság és az egyre radikálisabb szélsőbalos narratíva által fűtött gyűlöletbeszéddel és bűncselekményekkel. De ne tereljük a témát, nézzük meg, mi a helyzet az antiszemitizmussal Magyarországon.

Miközben Jeruzsálemben igyekeztem a Jewish New Media Conference (az izraeli kormány által szervezett nemzetközi sajtókonferencia) rendezvényére érkező kollégáknak elmagyarázni, hogy a Magyarországról festett rémképek valótlanok, úgy tűnt, mintha idehaza a honfitársak gőzerővel ellenem dolgoztak volna. Előbb a CNN hozott ki friss felmérést, hogy mennyire drámai állapotban van Kelet-Európa ezen a téren, majd Szávay István vérlázító hencegéséről került ki titkos felvétel, amiben egy vélhetően zsidó származású nő leütésével dicsekszik a Jobbik tisztújító kongresszusán. Aztán az már csak hab volt a tortán, hogy a Figyelő címlapra pénzeső kíséretében kikerült Heisler András képe körbejárta a nemzetközi sajtót. A héten történt esetek ugyan nem könnyítették meg a dolgomat, de azon állításomat sem cáfolták meg, mely szerint Magyarország a közvélekedéssel szemben nem antiszemita ország.

Megdöbbentő CNN-felmérés

Éppen a jeruzsálemi biztonsági határzárhoz igyekeztünk busszal, amikor az egyik legnevesebb amerikai zsidó lap, a Foward munkatársa mutatta nekem telefonján, milyen felmérést közölt a CNN többek között Magyarországról is. Először nem is igazán hittem a szememnek, ugyanis a számok azt mutatták, hogy a magyarok ötöde antiszemita, két és félmillióan pedig azt hiszik az országban, hogy a világon mintegy másfél milliárd zsidó ember él. Ez pedig azt jelentené, hogy hazánkban nemcsak az antiszemiták, de a félkegyelműek is rengetegen vannak, hiszen ez alapján négyből egy (!) magyar azt gondolja, több zsidó felebarátunk él a Földön, mint kínai vagy indiai embertársunk.

Az abszurditástól távolodva: a Tett és Védelem Alapítvány az elmúlt években végzett monitorozása szerint Magyarországon az antiszemita incidensek és gyűlöletbeszédek száma egyre csökken, tavaly már „csak” 37 ilyen esetet rögzítettek, ami népességarányosan is jócskán elmaradt az eddig mintatársadalmaknak beállított Franciaországtól, Belgiumtól, Nagy-Britanniától, vagy épp az Egyesült Államoktól.

Ez azért jelentősen átnyalja azt a képet, amelyet a mainstreamnek mondott sajtóorgánumokban igyekeznek festeni Magyarországról, főleg annak kormányáról. A nyugati médiafogyasztók Kelet-Európáról alkotott képét maga az izraeli miniszterelnök is árnyalta, amikor a CNN-nek adott interjújában egyrészt hangsúlyozta, hogy ma már az antiszemitizmusnak vannak új formái, amelyeket a radikális iszlám és a szélsőbaloldal képvisel, másrészt a felmérésben érintett országok szinte mind nagyon sokat tesznek az antiszemitizmussal szembeni küzdelem terén.

Netanjahu a Heteknek - Antiszemita-e Magyarország?

Az izraeli parlamentben, a Knesszetben sikerült bejutnunk egy rendkívüli sajtótájékoztatóra, amelyen elsőként a Hetek tehetett fel kérdést a miniszterelnöknek, Benjamin Netanjahunak.
A mainstream médiában általában úgy cikkeznek Magyarországról...
Hogy hol?
Hát a főáramú médiában...
Az meg mi? (Nevet.)
Hát…
Arra már nem hallgatnak az emberek.
Általában úgy hivatkoznak Magyarországra, mint egy antiszemita országra és Orbán Viktorra, mint egy fasiszta vezetőre. Magyarországon viszont ezt sokan másképp látják. Mit gondol Magyarországról, Orbán Viktor miniszterelnökségéről és az ottani zsidóság helyzetéről?
Én úgy értesültem, hogy Orbán Viktor, talán éppen tegnap, egy újabb intézményt hozott létre, hogy felvegye a harcot az antiszemitizmussal szemben, ez rendkívül fontos dolog. (Az Európai Tett és Védelem Liga - szerk.) Hasonló eseményt rendezett Ausztriában Sebastian Kurz is, ahol egy konferenciát szerveztek az antiszemitizmus visszaszorításáért. Egyaránt foglalkoznak a jobboldali antiszemitizmussal, és az anticionizmussal is nagyon helyesen, mivel az anticionizmus valójában a modern antiszemitizmus. Ez a konferencia a legtöbb formájával foglalkozik, nem az összessel, de a legtöbbel igen. Úgy gondolom, hogy ez a két vezető ténylegesen nagyon fontos munkát végez az antiszemitizmussal szembeni küzdelem terén, és azért, hogy megértsék az antiszemitizmus lényegét.
Amikor Magyarországon jártam, akkor Orbán Viktor nyíltan elítélte a magyarországi fasiszta vezetők tetteit. Úgy fogalmazott, azok szörnyű vétkek voltak Magyarország történetében. Ez egy bátor lépés volt tőle. Én azt nézem, hogy mit tesznek és mit mondanak otthon és európai szinten. Néhány európai országgal vannak bizonyos ügyekben vitáink, például a palesztinokat illetően, de az antiszemitizmust a legtöbb európai kormány, köztük a magyar is elítéli és küzd ellene.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: