Kereső toggle

Versenyfutás az idővel

Totális káosz Brexit-ügyben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ahogyan telik az idő, úgy fordul egyre inkább tragikomédiába a brit kilépési tárgyalás az Európai Unióval. Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, belpolitikai csatározás és egy vészesen közeledő októberi uniós csúcstalálkozó.

 

Jean-Claude Juncker a héten a brit kormányfő táncmozdulatain gúnyolódott. Az Európai Unió Bizottságának első embere hatalmas vigyorral az arcán utánozta Theresa May mozgását a pulpitusánál egy brüsszeli beszéde előtt. A brit miniszterelnök még a Konzervatív Párt múlt heti konferenciáján próbálta elhitetni az ABBA Dancing Queen című slágerére tett komikus táncmozdulataival a hallgatósággal, hogy teljesen ura a helyzetnek. Juncker paródiája éppen azt jelzi, hogy közel sem.

Szakadék az álláspontok között

 

Szeptember végén a Brexit-tárgyalások zsákutcába jutottak, miután katasztrofálisra sikeredett May és az uniós vezetők találkozója Salzburgban. Október elején Juncker már azzal riogatta a briteket, hogy ha a kilépési folyamat kudarcba fullad, akkor egyáltalán nem biztos, hogy a brit repülőgépek leszállhatnak majd a kontinensen. Azok a britek pedig, akik háziállataikkal utaznak, azzal szembesülhetnek, hogy állataikat négynapos karanténba zárják Európa felé és a hazaút során is.  Múlt hétvégén azonban a Bizottság elnöke hangnemet váltott, és azt mondta, az elmúlt napokban javult az esély arra, hogy novemberig megállapodás szülessen a britek távozásáról. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is arról beszélt, hogy év végéig egyezségre juthatnak.

A brit kormány azonban a napokban bírálta az Unió optimista kijelentéseit, amelyekkel London szerint további engedményeket akar kicsikarni tőlük Brüsszel. Theresa May szóvivője szerint a felek még mindig nagyon távol állnak a megegyezéstől, és az Unió részéről lenne szükség kompromisszumokra. Az egyik legnagyobb akadálya a megállapodásnak az ír határ kérdése. Az EU ebben olyan javaslatokat vár sürgősen Nagy-Britanniától, amely gyakorlatilag lehetővé tenné Észak-Írország számára, hogy határozatlan időre a közös piac része maradjon, ha más megoldást nem sikerül találni a helyzetre. Maynek az uniós csúcsig ki kell dolgoznia az ezzel kapcsolatos álláspontját. Viszont az idő rövidsége miatt úgy tűnik, hogy Angela Merkel, Emmanuel Macron és a többi uniós vezető előbb fog látni terveket, mint a brit törvényhozók. Ez pedig komoly felzúdulást válthat ki. Több képviselő már hangot adott annak, hogy a Brexit túlságosan is fontos ahhoz, hogy zárt ajtók mögött tárgyalják meg, a folyamat lényege pont az, hogy az ellenőrzés visszakerüljön a brit parlament kezébe.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: