Kereső toggle

Versenyfutás az idővel

Totális káosz Brexit-ügyben

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Ahogyan telik az idő, úgy fordul egyre inkább tragikomédiába a brit kilépési tárgyalás az Európai Unióval. Egymásnak ellentmondó nyilatkozatok, belpolitikai csatározás és egy vészesen közeledő októberi uniós csúcstalálkozó.

 

Jean-Claude Juncker a héten a brit kormányfő táncmozdulatain gúnyolódott. Az Európai Unió Bizottságának első embere hatalmas vigyorral az arcán utánozta Theresa May mozgását a pulpitusánál egy brüsszeli beszéde előtt. A brit miniszterelnök még a Konzervatív Párt múlt heti konferenciáján próbálta elhitetni az ABBA Dancing Queen című slágerére tett komikus táncmozdulataival a hallgatósággal, hogy teljesen ura a helyzetnek. Juncker paródiája éppen azt jelzi, hogy közel sem.

Szakadék az álláspontok között

 

Szeptember végén a Brexit-tárgyalások zsákutcába jutottak, miután katasztrofálisra sikeredett May és az uniós vezetők találkozója Salzburgban. Október elején Juncker már azzal riogatta a briteket, hogy ha a kilépési folyamat kudarcba fullad, akkor egyáltalán nem biztos, hogy a brit repülőgépek leszállhatnak majd a kontinensen. Azok a britek pedig, akik háziállataikkal utaznak, azzal szembesülhetnek, hogy állataikat négynapos karanténba zárják Európa felé és a hazaút során is.  Múlt hétvégén azonban a Bizottság elnöke hangnemet váltott, és azt mondta, az elmúlt napokban javult az esély arra, hogy novemberig megállapodás szülessen a britek távozásáról. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke is arról beszélt, hogy év végéig egyezségre juthatnak.

A brit kormány azonban a napokban bírálta az Unió optimista kijelentéseit, amelyekkel London szerint további engedményeket akar kicsikarni tőlük Brüsszel. Theresa May szóvivője szerint a felek még mindig nagyon távol állnak a megegyezéstől, és az Unió részéről lenne szükség kompromisszumokra. Az egyik legnagyobb akadálya a megállapodásnak az ír határ kérdése. Az EU ebben olyan javaslatokat vár sürgősen Nagy-Britanniától, amely gyakorlatilag lehetővé tenné Észak-Írország számára, hogy határozatlan időre a közös piac része maradjon, ha más megoldást nem sikerül találni a helyzetre. Maynek az uniós csúcsig ki kell dolgoznia az ezzel kapcsolatos álláspontját. Viszont az idő rövidsége miatt úgy tűnik, hogy Angela Merkel, Emmanuel Macron és a többi uniós vezető előbb fog látni terveket, mint a brit törvényhozók. Ez pedig komoly felzúdulást válthat ki. Több képviselő már hangot adott annak, hogy a Brexit túlságosan is fontos ahhoz, hogy zárt ajtók mögött tárgyalják meg, a folyamat lényege pont az, hogy az ellenőrzés visszakerüljön a brit parlament kezébe.


Brit belharc

 

Theresa Maynek amúgy sem áll túl jól a szénája a pártján belül sem. A kormányfő kezdetben a kemény Brexit híve volt, vagyis azt a véleményt osztotta, hogy Nagy-Britanniának teljesen ki kell lépnie az Unióból, beleértve a vámuniót és a közös piacot is. A tárgyalások során végül May nagy fordulatot vett, és az úgynevezett puha Brexitet kezdte képviselni, amely szorosabb kapcsolatot tartana fent az Unióval, úgy mint Svájc vagy Norvégia.  Nyáron az embereivel kidolgozta a Chequers-megállapodástervezetet, amelynek lényege az volt, hogy a britek nem lépnének ki a közös piacból és a vámunióból sem, cserébe viszont eleget tesznek bizonyos, már meglévő uniós előírásoknak – például a környezetvédelem, a fogyasztóvédelem illetve a versenyjog területén. A Chequers azt is tartalmazta, hogy Nagy-Britannia az Unión kívül is köthet kereskedelmi megállapodásokat.

A terv azonban nem aratott sikert. Az Unió sem fogadta pozitívan Salzburgban, bár a hivatalos „válasz” a napokban várható. Az ellenzéki Munkáspárt sem hajlandó támogatni, de a konzervatívok egy része sem. Főként a kemény Brexit pártján állók ellenzik, mert véleményük szerint ezzel valójában az Unióhoz láncolják magukat. A Chequers után nyújtotta be lemondását David Davis Brexit-ügyi miniszter, majd pedig Boris Johnson külügyminiszter. Johnson egyébként a Konzervatív Párt múlt heti kongresszusán is támadta May stratégiáját, amelyet „veszélyesnek, instabilnak és politikai megszégyenülésnek” nevezett.  Igaz, Johnson megnyilvánulásában más tényezők is közrejátszanak: nyílt titok, hogy miniszterelnöki ambíciókat dédelget – ez beszédéből is egyértelmű volt. Egyes párttársai viszont őt támadták, mondván, hogy semmi konkrét alternatívát nem tud felmutatni. Ezt még szövetségese, David Davis is elismerte, aki nagyszerű társnak nevezte Johnsont, akinek ötletei nagyon jók címlapsztorinak, de nem feltétlenül jelentenek jó politikát.

Nemcsak a párton, hanem a kormányon belül is fogy a türelem. A miniszterek beszámolók szerint arra szólították fel Mayt, hogy dolgozzon ki egy B tervet arra az esetre, ha az uniós tárgyalásokon nem lesz előrelépés. Közben felröppentek hírek arról is, hogy előrehozott választásokra is sor kerülhet az országban, már akár novemberben vagy jövő tavasszal. Állítólag May is gondolkodott ezen az opción a salzburgi kudarca után. Később azonban azt nyilatkozta, hogy „nem az ország érdekét szolgálná egy előrehozott választás”. A voksolás ugyanakkor nem lenne ellenére a Munkáspárt vezetőjének, Jeremy Corbynnak – elemzők szerint a belső feszültségektől és botrányoktól megtépázott pártot egységesítené a választási kampány. Viszont a fennálló helyzetre nem valószínű, hogy megoldást hozna. A két nagy párt a közvélemény-kutatások szerint fej-fej mellett áll, vagyis a következő kormánynak sem lesz meg a szükséges többsége ahhoz, hogy elképzeléseit végrehajtsa. Felmerült annak a lehetősége is, hogy a Brexitről tartanának újabb népszavazást. Bár ezt a kormány kategorikusan elutasította, egyre erősebb annak a tábornak a hangja, amely ezt követeli.

A jelenlegi állás szerint egyik forgatókönyv sem zárható ki. Sok függ attól, hogy Maynek sikerül e az Unióval dűlőre jutnia a következő hetekben. Az idő ugyanis vészesen fogy. 2019. március 29-én Nagy-Britannia elvileg hivatalosan kiválik az Unióból. Igaz, lesz még egy „átmeneti időszak”, amely eredetileg 2020. december 31-ig tartott volna, de azt kitolták a 2022-es általános választásokig.   

 

 

Olvasson tovább: