Kereső toggle

„Változást szeretnék a nemzetemben”

Interjú Alexander Christiansson svéd képviselővel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Svéd Demokraták pártja történetének legjobb eredményét érte el a svéd parlamenti választásokon, de a sokak által rettegett „szélsőjobbos” fordulat ezúttal elmaradt. A párt megítéléséről, Svédország állapotáról és a jövőbeni feladatokról kérdeztük a keresztény parlamenti képviselőt.

Svédországban parlamenti választást tartottak múlt vasárnap.A pártok sorrendje nem változott, de a kormányzó Szociáldemokraták 12 parlamenti helyet elvesztettek, míg az ön pártja, a harmadik helyezett Svéd Demokraták 50 százalékkal tudta növelni parlamenti helyei számát a 2014-es választásokhoz képest. Elégedett? Tagja lesz a Riksdagnak?

– Igen, én is parlamenti képviselő leszek. Több szempontból is történelmi eredményt értünk el. Harmadik parlamenti ciklusunkat fogjuk kezdeni: 2010-ben 5 százalékos támogatottsággal kerültünk a parlamentbe, 2014-ben 13 százalékot értünk el, most pedig jelen állás szerint majdnem 18 százalékunk van. Nagyon elégedett vagyok. A szociáldemokraták a svéd történelem legrosszabb eredményét érték el, ami azt jelzi, hogy kezd gyengülni a szorításuk a svéd politikai életen. Nagyon piszkos kampányt láthattunk a részükről, de megmutattuk nekik, hogy erősek vagyunk, és nem fogunk megfutamodni.

Mi volt ennek a választásnak a tétje? Gondolja, hogy ez a mostani eredmény rá fogja kényszeríteni a többi pártot, hogy változtassanak a politikájukon, és megfelelő válaszokat adjanak az ország problémáira?

– Láthatjuk, hogy a jóléti államunk nagy megpróbáltatásoknak van kitéve. Évtizedeken át egy kiváló ország voltunk, de most egy új korszak elé nézünk. Nyolc párt lesz a parlamentben, és már most tisztán látszik, hogy eddig egyedül mi ismertük fel, milyen problémát jelent a „határtalan” bevándorlási politika. A mi jelenlétünk a parlamentben rá fogja kényszeríteni a többi pártot is, hogy nézzenek szembe a tényekkel. Szóval igen, úgy gondolom, hogy a támogatottságunk növekedése a többi pártra is nagy hatással lesz.

Svédország az egyik legliberálisabb ország a világon, de mi a pártunkban büszkén hívjuk magunkat konzervatív szocialistáknak, mert a mi világnézetünk merőben eltér a többi pártétól. Régóta hiányzott Svédországban egy konzervatív hang, és ezt a szerepet mi most felvállaltuk. Természetesen ez kihívást jelent a liberális és szocialista versenytársak számára, de ezt nem bánjuk.

Mi jelenti a legnagyobb veszélyt most Svédországra?

– A társadalmunkra jelenleg a bevándorlás jelenti a legnagyobb veszélyt. De hatalmas hiányt látunk a társadalmi ellátó rendszerben is, így a jövőnk nem valami fényes. A legutolsó koalíciós kormány (benne a Szociáldemokrata Párttal, Zöld Párttal és a Baloldali Párttal) számára megadatott, hogy a pénzügyi boom alatt kormányozhasson, mégis sikerült romba dönteniük a jóléti társadalmunkat. A svéd emberek fizetik a világon az egyik legmagasabb adót, az országban mégis tovább emelkednek az adóterhek, miközben a bevándorlók ellátása is extra kiadásokat jelent. Szóval meg kell állítanunk minden, Svédországba irányuló bevándorlást, és kezelnünk kell a külvárosokban kialakult problémákat. Az integrációs politikánk egy vicc, annak ellenére, hogy az összes többi párt rengeteg pénzt költött rá. Nagy változásra van szükség Svédország politikájában.

Névjegy

Alexander Christiansson a Svéd Demokraták párt parlamenti képviselője. Göteborg városából, Lerum községből nyert mandátumot a Riksdagba, a svéd parlamentbe. Feleségével négy gyermeket nevelnek, 14 éve házasok. Édesapja, Ulf Christiansson, a Jerusalem nevű svéd keresztény rockegyüttes alapítója.

Hogyan látja a svéd közbiztonságot? Mi a helyzet a no-go övezetekkel, gyújtogatásokkal? Ha jól tudom, az ön pártja volt az, ami a kampányt a migrációs kérdés kapcsán tematizálta...

– Svédország közbiztonsága hanyatlóban van. Nagyon sokan, különösen a nők, nem érzik magukat biztonságban, ha sötétedés után kell az utcán sétálniuk. Természetesen nem mindenhol, de eléggé gyorsan terjed ez a jelenség az egész országban. Még a svéd állami televízió is mutatott diagramokat ezzel kapcsolatban, ami igazán rendkívüli, mivel hosszú időn át próbálták ezeket a tényeket elhallgatni. Valóban vannak az utcákon autógyújtogatások, bandák lövöldöznek a városokban, egyre több szexuális zaklatás történik, drog és fegyverek vannak az iskolákban, bevásárlóközpontokban. Voltam ezeken a helyeken, és tudom, hogy túlnyomó részben kik vannak ezek mögött. Mindezek ellenére azt kell mondanom, hogy ez nem a bevándorlók hibája. A svéd politikát terheli a felelősség. Ez történik ugyanis, amikor elvárások nélkül engednek be bevándorlókat. A nagy probléma országszerte a külvárosokban van, ahol egy nagyon destruktív szubkultúra van növekvőben.

 

A nemzetközi sajtó rendszerint idegengyűlölőnek, rasszistának bélyegzi a Svéd Demokratákat, miközben emlegetik a párt neonáci múltját is. Hogyan reagálnak ezekre a vádakra? 

– Igen, valóban, az elmúlt évtizedben mantraként emlegették ezeket rólunk. De a listát folytathatnám többek között még azzal, hogy állítólag homofóbok és nőgyűlölők is vagyunk. De amikor a külföldi média szereplői eljönnek hozzánk, találkoznak velünk, meghallgatnak bennünket, akkor megértik, hogy ezek a vádak nem igazak. A mi politikánk teljesen normálisnak számít a legtöbb európai országban. A Svéd Demokraták nem szélsőséges párt, ellenben Svédország szélsőséges a liberalizmus tekintetében. Svédországban egyébként van egy neonáci párt, akiket úgy hívnak, hogy a Északi Ellenállási Mozgalom. Ők utálnak minket és azzal vádolnak bennünket, hogy megtagadtuk a származásunkat.

Mi azt szeretnénk, ha az erőszakoskodók és más súlyos bűnöket elkövető nem svéd állampolgárok rá lennének kényszerítve az országunk elhagyására. Szeretnénk, hogy az emberek elfogadják a kultúránkat, szokásainkat és törvényeinket. Mi úgy gondoljuk, hogy mindenki lehet svéd állampolgár, ha megtanulja a nyelvünket és a szokásainkat.

Az előbb említettek miatt rasszisták vagy idegengyűlölők lennénk? Nagyon sokat tudnék erről beszélni, de röviden annyit tudok mondani, hogy a nemzetközi média nagy része a velünk való találkozás után megértette, hogy ezek mind álhírek. Ahogyan azt korábban említettem már, mi egy konzervatív szocialista párt vagyunk egy olyan országban, ahol több mint száz éve a szocialisták uralják a politikai életet. Az az ideológiájuk, hogy eltörölnek minden konzervativizmust, ami sikerült is nekik hosszú időn keresztül. És természetesen a vádaskodástól és rágalmazástól sem riadnak vissza, így harcolnak ellenünk. Az a szomorú az egészben, hogy a média nagy része ezt kritikátlanul átveszi. Ez az egyik oka annak, hogy a közösségi média egyre nagyobb szerepet játszik a politikai mozgalmak terén az egész nyugati világban.

 

Ha már a nemzetközi médiánál tartunk, milyen hírek jutnak el önökhöz Magyarországról?

– Svédországban Orbán Viktort majdhogynem magának a megtestesült gonosznak mutatta be a baloldali liberális értékrendű média. Úgy vélem, ez is azt mutatja, hogy valami nagyon jót tehetett Magyarországgal…

 

Ha jól tudom, a pártjuk népszavazást is szorgalmazott az EU-tagságról. Miért tartják ezt fontosnak? A svédek többsége elégedett a brüsszeli vezetéssel…

– Az EU-tagság ma már nem arról szól, mint a kezdetekkor. Ma azért fizetünk, hogy valaki más hozzon törvényeket helyettünk. A törvények több mint 50 százalékát olyan személyek hozzák, akiket nem választottunk meg, és nem is tudunk a hivatalukból eltávolítani. Ez így nem demokratikus, ez itt a probléma. A legtöbb ember nincs tisztában azzal, hogy ez mit is jelent, és hogy mennyit is fizetünk ennek a központi szervezetnek. Mi azt szeretnénk, hogy az emberek legyenek tisztában azzal, mit jelent az EU-hoz tartozni. Hogyha tarthatnánk erről egy szavazást, akkor ezek a kérdések végre középpontba kerülnének, és a véleményem szerint ez nagyon jót tenne az országnak. Akkor valóban a nép kezében lenne a döntés.

 

Édesapja keresztény zenész és evangélista, a Jerusalem együttes alapítója, Ulf Christiansson. Befolyásolta az ő szolgálata az ön politikai pályafutását? És fordítva, az ön politikai szerepvállalása érintette az édesapja szolgálatát?

– Egy olyan apával nőttem fel, aki több szempontból is pionír volt. Úgy gondolom, hogy a gyerekkorom megtanított arra, hogy semmitől se féljek, ami nagyon hasznos dolog, amikor úgy döntesz, hogy belépsz a Svéd Demokraták pártba. Bizonyos szempontból nem vagyunk túl népszerűek, bár ez szép lassan kezd megváltozni. A kérdés második részére reagálva pedig igen, édesapám együttesének, a Jerusalemnek több koncertjét is törölték, amikor megtudták, hogy én is tagja vagyok a Svéd Demokraták pártjának.

 

Miért tartja fontosnak, hogy keresztényként politikai szerepet vállaljon?

– Úgy hiszem, hogy nem azért vagyok politikus, mert keresztény vagyok. Azért vagyok politikus, mert változást szeretnék a nemzetemben. Van négy fiam, az ő jövőjük forog kockán. Keresztényként olyan értékekkel bírok, amelyek értékesek lehetnek egy ország kormányzásában. Annak a Svédországnak is ezek az alapjai, amelyet ma ismerünk. Emiatt gondolom úgy, hogy a keresztény értékeknek helye van minden pártban és minden nemzetben. Szégyen, ahogy a gyereket is kiöntjük a fürdővízzel együtt, amikor megtagadjuk az örökségünket és a kultúránkat.

 

 

 

 

Olvasson tovább: