Kereső toggle

„Változást szeretnék a nemzetemben”

Interjú Alexander Christiansson svéd képviselővel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Svéd Demokraták pártja történetének legjobb eredményét érte el a svéd parlamenti választásokon, de a sokak által rettegett „szélsőjobbos” fordulat ezúttal elmaradt. A párt megítéléséről, Svédország állapotáról és a jövőbeni feladatokról kérdeztük a keresztény parlamenti képviselőt.

Svédországban parlamenti választást tartottak múlt vasárnap.A pártok sorrendje nem változott, de a kormányzó Szociáldemokraták 12 parlamenti helyet elvesztettek, míg az ön pártja, a harmadik helyezett Svéd Demokraták 50 százalékkal tudta növelni parlamenti helyei számát a 2014-es választásokhoz képest. Elégedett? Tagja lesz a Riksdagnak?

– Igen, én is parlamenti képviselő leszek. Több szempontból is történelmi eredményt értünk el. Harmadik parlamenti ciklusunkat fogjuk kezdeni: 2010-ben 5 százalékos támogatottsággal kerültünk a parlamentbe, 2014-ben 13 százalékot értünk el, most pedig jelen állás szerint majdnem 18 százalékunk van. Nagyon elégedett vagyok. A szociáldemokraták a svéd történelem legrosszabb eredményét érték el, ami azt jelzi, hogy kezd gyengülni a szorításuk a svéd politikai életen. Nagyon piszkos kampányt láthattunk a részükről, de megmutattuk nekik, hogy erősek vagyunk, és nem fogunk megfutamodni.

Mi volt ennek a választásnak a tétje? Gondolja, hogy ez a mostani eredmény rá fogja kényszeríteni a többi pártot, hogy változtassanak a politikájukon, és megfelelő válaszokat adjanak az ország problémáira?

– Láthatjuk, hogy a jóléti államunk nagy megpróbáltatásoknak van kitéve. Évtizedeken át egy kiváló ország voltunk, de most egy új korszak elé nézünk. Nyolc párt lesz a parlamentben, és már most tisztán látszik, hogy eddig egyedül mi ismertük fel, milyen problémát jelent a „határtalan” bevándorlási politika. A mi jelenlétünk a parlamentben rá fogja kényszeríteni a többi pártot is, hogy nézzenek szembe a tényekkel. Szóval igen, úgy gondolom, hogy a támogatottságunk növekedése a többi pártra is nagy hatással lesz.

Svédország az egyik legliberálisabb ország a világon, de mi a pártunkban büszkén hívjuk magunkat konzervatív szocialistáknak, mert a mi világnézetünk merőben eltér a többi pártétól. Régóta hiányzott Svédországban egy konzervatív hang, és ezt a szerepet mi most felvállaltuk. Természetesen ez kihívást jelent a liberális és szocialista versenytársak számára, de ezt nem bánjuk.

Mi jelenti a legnagyobb veszélyt most Svédországra?

– A társadalmunkra jelenleg a bevándorlás jelenti a legnagyobb veszélyt. De hatalmas hiányt látunk a társadalmi ellátó rendszerben is, így a jövőnk nem valami fényes. A legutolsó koalíciós kormány (benne a Szociáldemokrata Párttal, Zöld Párttal és a Baloldali Párttal) számára megadatott, hogy a pénzügyi boom alatt kormányozhasson, mégis sikerült romba dönteniük a jóléti társadalmunkat. A svéd emberek fizetik a világon az egyik legmagasabb adót, az országban mégis tovább emelkednek az adóterhek, miközben a bevándorlók ellátása is extra kiadásokat jelent. Szóval meg kell állítanunk minden, Svédországba irányuló bevándorlást, és kezelnünk kell a külvárosokban kialakult problémákat. Az integrációs politikánk egy vicc, annak ellenére, hogy az összes többi párt rengeteg pénzt költött rá. Nagy változásra van szükség Svédország politikájában.

Névjegy

Alexander Christiansson a Svéd Demokraták párt parlamenti képviselője. Göteborg városából, Lerum községből nyert mandátumot a Riksdagba, a svéd parlamentbe. Feleségével négy gyermeket nevelnek, 14 éve házasok. Édesapja, Ulf Christiansson, a Jerusalem nevű svéd keresztény rockegyüttes alapítója.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható. Keresse az újságárusoknál vagy rendelje meg online a https://digitalstand.hu/hetek felületen.

Olvasson tovább: