Kereső toggle

2018: A lázadás folytatódik

Steve Bannon európai turnéja

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kikerült a Fehér Házból, majd otthagyta a Breitbart Newst is. Steve Bannon mégis elemében van, európai útja során bevándorlásellenes vezetőkkel tárgyalt, a kontinens kihívásairól tartott előadást, majd a Hetek kérdésére elmondta véleményét Orbán Viktorról is.

A liberális sajtó igyekszik teljes kudarcként leírni Donald Trump egykori elnöki tanácsadójának elmúlt fél évét, holott az amerikai stratéga a jelek szerint nagyon is elemében van. Miután tavaly augusztusban távoznia kellett a Fehér Házból, majd nyilatkozatával segítette a Trump-ellenes botránykönyv (Fire and Fury) megjelenését, Bannon a Breitbart főszerkesztői posztjáról is lemondott idén januárban. Azóta nem beszélő, inkább hallgató viszonyban van az amerikai elnökkel. Erről már zürichi előadásán beszélt, egy résztvevő kérdésére reagálva.

Amerika után Európa is fellázadt

Steve Bannon első hivatalos európai útja Rómába vezetett, ahol az olasz választások előtt pár nappal találkozott az Északi Liga (vagy újabban már csak simán Liga) vezetőjével, Matteo Salvinivel, akit már régóta támogat. A március eleji voksolás egyik nagy nyertese éppen a szélsőjobboldalinak tartott vezető, miután a nem hivatalos eredmények szerint 18 százalékot ért el, megelőzve ezzel a Berlusconi vezette Forza Italiát is. Bannon óriási áttörésnek titulálta a választási eredményt, tekinve, hogy az olasz választók közel kétharmada olyan pártra voksolt, amely euroszkeptikus nézeteket oszt. (Rómában amúgy szerteágazó kapcsolatai vannak az amerikai véleményvezérnek. A Vatikánban például hithű katolikusként aktívan támogatja a konzervatív egyházi vezetőket, köztük Raymond Burke ausztrál bíborost, aki Ferenc pápa egyik legnagyobb kritikusa.)

Bannon úgy véli, Európa most a populizmus zászlóshajójává vált, ahol egy sor országban megszaporodtak a nemzeti érzelmű pártok és mozgalmak. Példaként Lengyelország és Csehország mellett megemlítette Magyarországot, valamint a kontinens két nagyágyúját, Franciaországot és Németországot is. Utóbbiban a bevándorlásellenes AfD ért el nagy sikert a Bundestagba történt bekerüléssel. Zürichbe továbbutazva Bannon találkozott is a párt társelnökével, Alice Weidellel, aki német lapértesülések szerint szeretné amerikai mintára Németországban is alternatív médiával ellensúlyozni a mainstream liberális média túlsúlyát. A Breitbart társalapítója szerint nemcsak 2016 és 2017, hanem az idei év is a lázadás éve lesz, folytatódik az a konzervatív forradalom, ami Trump megválasztásával és a Brexit-népszavazással elkezdődött.

A digitális jövő kihívásai és lehetősége

Trump volt elnöki tanácsadója a jobboldali svájci magazin, a Die Weltwoche meghívására érkezett Zürichbe, ahol közel 1500 fős közönség előtt mondta el véleményét a következő évek kihívásaival kapcsolatban. Ezek között a nemzeti populizmussal való szembenállást, az egyre inkább központosított irányítást és a kulturális marxizmust is kiemelte. A helyszínválasztás is szimbolikus jelentéssel bírt, tekintve, hogy Svájc egyfajta fellegvára Európában a blockchain-technológiát kiaknázó vállalkozásoknak. (A terminus a bitcoin és a kriptovaluták világából lehet ismerős.) Bannon úgy véli, hogy ez az új technológia az európai rendszerellenes mozgalom egyik eszköze lehet, a központi bankrendszer és a központosított kormányzás gazdasági és jogi befolyásával szemben.

Az amerikai stratéga szerint a gigantikus szilícium-völgyi techvállalatok és a bankrendszer kvázi jobbágyi sorba taszították le a modern embert, éppen ezért a populista mozgalomnak vissza kell vennie a hatalmat.

Kérdés-válasz

A Die Weltwoche vendége zürichi előadása végén a hallgatóság kérdéseire is válaszolt. A fehér felsőbbrendűség és a rasszizmus vádjaira szerinte teljesen nyugodtan kell reagálni, félreállva a „limuzinliberálisok bombái elől”. Donald Trumppal már nincs annyira beszélő viszonyban, bár közvetett módon még tartják a kapcsolatot. Az elnökkel kapcsolatban a volt tanácsadó elmondta, Twitter-üzeneteit személyesen írja, a tanácskozásokon pedig igyekszik meghallgatni minden fél véleményét, ezért is vannak a Fehér Házban egyaránt globalisták és nacionalisták. A „populista mozgalommal” szemben szerinte egy instabil rendszer áll, amit egy olyan gazdasági és pénzügyi elit irányít, ami 2008-ban már előidézett egy globális válságot. Hozzátette, nagy harcuk lesz az egyetemeken uralkodó kulturális marxizmussal szemben is, amely legfőbb célja, hogy a hagyományos értékeket lerombolja. Az antiszemita vádakra reagálva elmondta, a Breitbart az elsők között volt, akik felvették a harcot a BDS-mozgalommal és az oktatásban tapasztalható Izrael-ellenességgel szemben. „Keresztény cionista vagyok, és büszke vagyok rá” – fogalmazott.

 

Steve Bannon a Heteknek

A magyar választásokról „Orbán egy igazi hazafi”

Úgy tűnik,  a nemzetközi közvélemény érzi a közelgő áprilisi magyar választás fontosságát, nemcsak a mainstream sajtó, de egy sor vezető politikus fejtette ki véleményét a magyar kormánnyal és Orbán Viktorral kapcsolatban. A Heteknek nyilatkozott Geert Wilders, Kent Ekeroth és Lucio Malan is, miközben Silvio Berlusconi, Matteo Salvini és Nigel Farage is támogatásáról biztosította a magyar vezetést. Zürichben lapunknak sikerült feltennie kérdését ezúttal Steve Bannonnak is.
Egy hónapon belül Magyarországon választást tartanak. Mi a véleménye Orbán Viktorról, a magyar miniszterelnökről? Az Európai Parlamentben kvázi fekete bárányként kezelik a migrációs politikája miatt.
– Úgy gondolom, Orbán Viktor hasonlít Donald Trumpra. Egyikőjükről sem akarják igazán leírni (a sajtó – szerk.), hogy mit értek el. Szerintem ő egy igazi hazafi és egy igazi hős. A választások eredményét nem tudom megjósolni, de annyit mondhatok, hogy ő az elvek embere. Úgy vélem, ma a hitelesség és a meggyőződés jelentik a tartós sikert. Szóval szerintem Orbán Viktorral minden rendben lesz. Még egy dolgot hadd mondjak, ő a tökéletes példa Donald Trumppal egyetemben arra az emberre, akiről a mainstream média, az Economist, a Financial Times, a Times, a New York Times, a Washington Post és a CNN sosem fog egy jó szót sem szólni. És ez a legfőbb oka annak, hogy kedveljük őt.

 

Olvasson tovább: