hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jobbra át
Új fejezetet nyithat Kurz győzelme

2017. 11. 20.
Adott egy erős fiatal vezető, aki annyira nem tudta kifogni a szelet a szélsőjobb vitorlájából, hogy nélkülük is boldoguljon. merre dől a kontinens súlypontján elhelyezkedő ország?

Sebastian Kurz fiatal kora ellenére remekül ráérzett arra, mi hiányzik az osztrák politikai palettáról. Átvéve a lendületét és népszerűségét elvesztett Osztrák Néppárt (ÖVP) vezetését, néhány hónap alatt fel tudott építeni egy olyan brandet, amellyel stabilan első helyen végzett a választásokon. Sikerének titka elsősorban karizmájában keresendő. Egy felmérés szerint a néppárti szavazók többségét Kurz személyisége győzte meg. Annak azonban, hogy a pártot egy 2006 óta nem látott sikerhez segítette, ára is volt. Magához ragadva a párt vezetését alapjaiban átszervezte a formációt. Központosította a vétó-, és végrehajtói hatásköröket, kötelező 50 százalékos női kvótát vezetett be és elérte, hogy a szavazólapokra „Sebastian Kurz listája – az új Néppárt”-ként kerüljön fel a mozgalom. Az osztrák sajtóban csak „Csodafiúnak” nevezett politikust őszintesége, szókimondó stílusa és kölyökképe miatt szeretik.

Tagadhatatlan a hasonlóság a politikai mozgalmát szintén néhány hónap alatt a semmiből győzelemre vivő Emmanuel Macron francia államfő karakterével. Kurz 24 évesen került a politikába integrációs miniszterként, három évvel később pedig már külügyminiszterként dolgozott. Sikerét külügyminiszteri évei alatt is kemény és határozott álláspontja hozta a bevándorlásról. Kampányát is erre építette, amikor szigorú fellépést vázolt az illegális migráció ellen és azt ígérte, az osztrák szociális rendszerből csak azok részesednek majd, akik valóban megérdemlik.

Az osztrákok igénye a szigorúbb migránspolitikára már a választások előtt is észlelhető volt. A szociáldemokrata kancellár távozni kényszerült, miután nem tudta kezelni rendesen a 2015-ös migrációs hullámot. Az akkori kancellárválasztáson a szélsőjobb jelöltje, Norbert Hofer alig három százalékkal maradt le a független induló mögött. Kurz ugyan sikeresen halászott el sok szavazót a nyíltan iszlám-, és bevándorlás-ellenes Osztrák Szabadságpárttól (FPÖ) a mostani szavazáson, a szélsőjobboldal így is csak hajszál híján maradt le a dobogó második helyéről és a harmadik legnagyobb pártként lesz jelen a parlamentben. Sőt, jó eséllyel a kormányban is.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!