Kereső toggle

Trump a porcelánboltban

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása
Netanjahu Washingtonban februárban. Kérdés, hogy a baráti viszony májusban is megmarad-e.

Izrael attól tart, hogy szokás szerint a zsidó államnak kell megfizetnie az árat a leg-újabb amerikai elnöki békeötletért. Míg az elmúlt 25 évben az amerikai védnökség – jordániai és egyiptomi kísérettel – közvetlenül próbálta kiegyezésre bírni az izraeli-eket és a palesztinokat, Donald Trump elődeihez képest újat hoz, amikor a szaúdiakat és az öbölmenti arab országokat is be kívánja vonni „a nagy üzletbe”. Egy magas rangú rijádi kormánytisztviselő már jelezte, hogy „nem ellenséget, hanem lehetőséget látnak Izraelben”. A szép szavakért azonban a „települések építésének leállítását” várják, és ez még csak a kezdet lehet.

A Wall Street Journal (WSJ) szellőztette meg azt a dokumentumot, amit Donald Trump kezdeményezésére a szaúdi és az emírségekbeli vezetők állítólag elfogadtak az Izraellel való kapcsolatok javításáról. Eszerint az öbölmenti szunnita arab országok felajánlották, hogy enyhítenek a keres- kedelmi korlátozásokon, és részlegesen engedélyezik izraeli repülőgépek számára a szaúdi légtér használatát, valamint közvetlen telekommunikációs kapcsolatot létesítenek a zsidó állammal. Mindennek az előfeltétele az, hogy Izrael állítsa le a telepek építését, és tegyen konkrét lépéseket a palesztinokkal való megegyezésre.

A felszínen közben még minden változatlan: a rijádi amerikai nagykövetség Donald Trump közel-keleti programjából egyszerűen kihagyta a következő állomást, Izraelt, nehogy le kelljen írni a zsidó állam nevét.

A színfalak mögött azonban már évek óta zajlik az enyhülés, sőt a WSJ úgy tudja, hogy már nem is csak közvetítőkön keresztül. A diplomáciai kapcsolatok hiánya ellenére nemrég izraeli kormánytisztviselők jártak az Emírségekben, és nemzetbiztonsági szakemberek is megfordultak az arab miniállamokban.          

Kétségtelen, hogy Donald Trump személyesen is erőfeszítéseket tesz azért, hogy a hatnapos háború 50. évfordulóján megtörjön a „jégkorszak” az izraeli–arab viszonyban. Január óta a szunnita közel-keleti államok összes vezetőjével találkozott már, legutóbb a szaúdi koronaherceggel és a dubaji emírrel. Úgy tűnik, az amerikai elnök első külföldi útján éppen a legnehezebb terepen szeretné bebizonyítani azt, hogy – híres könyve címe szerint (The Art of the Deal) – művészi szinten ért az alkukötéshez. Az 1993-as oslói megállapodás óta ebbe valamennyi elődjének beletört a bicskája. Trump tervéből egyelőre annyi látszik, hogy szeretne új szereplőket bevonni az egyezkedésbe, elsősorban a kölcsönös nagy üzleti lehetőségek ígéretével. További fontos ösztönző, hogy a szaúdi és szomszédos arab vezetők szemében a szankciók feloldása óta regionális hatalommá váló síita Irán már nagyobb fenyegetést jelent, mint Izrael. Trump komoly fegyverüzletekre számít a Közel-Keleten, és ebbe szeretné Izraelt is bevonni.

A teljes cikk a Hetek hetilapban olvasható.

Olvasson tovább: