hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Bosszú Szíriáért
Összefogtak a szentpéterváriak a metrómerénylet után

2017. 04. 06.
Kirgiz öngyilkos merénylő robbantott a szentpétervári metrón április 3-án. A Szennaja Ploscsagytól a Műszaki Főiskola felé tartó szerelvényen 14 ember vesztette életét, ötvenen sérültek meg. Másnap estére azonosították az áldozatokat, és nyilvánosságra hozták az elhunytak neveit: van köztük 12 éves diáklány és 71 éves nyugdíjas is. Az eset pontosan aznap történt, amikor az orosz elnök szentpétervári tartózkodása miatt fokozott biztonsági intézkedések voltak életben.

A merénylet utáni órákban az egész városban leállt a metró, a közlekedés teljesen megbénult a dugók miatt. A lakosság együttes erőfeszítésének köszönhetően a leginkább elérhető orosz közösségi oldalon, a VKontaktén létrehoztak egy folyamatosan megújítható táblázatot arról, ki hol tud utasokat felvenni, és hova tudja eljuttatni őket. A Gazpromnyefty benzinkúthálózatán ötszáz rubelig díjmentesen tankolhattak az önkéntes sofőrök, a helyi érdekeltségű vasút pedig ingyenes jeggyel segítette a merényletet követő közlekedési nehézségek megoldását. A lapunknak nyilatkozó szentpétervári Ljudmila Korin elmondása szerint nagyon sokan önként segíteni kezdtek, mindenki abban, amiben tudott. Korin elmondta, hogy voltak olyan vendéglátóhelyek, ahol ingyen megvendégelték az embereket.

Az áldozatok azonosítása hosszú időt vett igénybe. Közöttük volt egy Maxim Arisev nevű kazah fiatalember, aki a Szentpétervári Állami Közgazdaságtudományi Egyetem informatikus hallgatója volt. Az első hírek között az szerepelt, hogy ő maga lehetett az elkövető, mivel a robbanás epicentrumához közel találták meg.

A hatóságok azonban hamar cáfolták ezt az értesülést, mint ahogy az a hír sem bizonyult igaznak, amely szinte azonnal közölte egy kaukázusi férfi fotóját, mint elkövetőét. A férfi, amikor meglátta a képét a médiában, azonnal önként jelentkezett a rendőrségen, hogy igazolja magát. Azóta azonosították azt a kirgiz férfit, aki alaposan gyanúsítható a merénylet elkövetésével: az 1995-ös születésű Akbarzson Dzsalilov lehet az öngyilkos akció elkövetője.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!