Kereső toggle

Távolmaradással, rendbontással készülnek a beiktatásra

Bojkottháború

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A 60-as években a polgárjogi küzdelem élvonalához tartozó John Lewis demokrata képviselő most azzal indított kevésbé dicsőséges mozgalmat, hogy kijelentette: nem vesz részt Donald Trump beiktatásán, mert nem tartja legitim elnöknek. Példáját több kongresszusbeli társa követte, főleg miután Trump felhívta a figyelmet, hogy Lewis akkori érdemei után nem sokat tett le az asztalra. Mindez jó ürügyet szolgáltatott a pénteki ünnepségek megzavarására szerveződött radikális csoportoknak is. Az egész csatározást a Martin Luther King-emléknap és az ahhoz kapcsolódó megemlékezések helyezték groteszk keretbe.

John Lewis georgiai demokrata képviselő a múlt héten az MSNBC-nek adott interjújában kijelentette: nehéz lesz számára együttműködni Donald Trumppal, mivel nem tartja őt legitim elnöknek – az oroszok tudniillik tönkretették Hillary Clinton kampányát, és ez így „nem fair”. Hozzátette, emiatt nem is vesz részt a beiktatáson, most első alkalommal, amióta a kongresszus tagja. Amellett, hogy Clinton saját maga tette tönkre a kampányát, többek között korruptságával és a fehér munkásosztálybeli szavazók figyelmen kívül hagyásával, úgy látszik, Lewis véletlenül elfelejtette, hogy már George W. Bush eskütételét is bojkottálta, akit szintén nem tekintett valódi megválasztott elnöknek. Az emlékezete egyébként már máskor is cserbenhagyta: 2010-ben azt állította, hogy az Obamacare ellen a Capitoliumnál tüntető Tea Party-aktivisták kiabálva „niggernek” nevezték, ám minderről később kiderült, hogy nem igaz.

Az MSNBC-interjúban elhangzottakra Donald Trump szokásához híven a Twitteren vágott vissza: „Lewis ahelyett, hogy csak beszél, jobban tenné, ha többet törődne a körzetével, amely »szörnyű állapotban van«.”

John Lewis azonban nem csupán egy demokrata képviselő. Elévülhetetlen érdemeket szerzett ugyanis Martin Luther King mellett az afroamerikaiak polgárjogaiért való küzdelmekben. 1965-ben az úgynevezett véres vasárnapon (szavazati jogot követelve békés menetet szerveztek Selmából Montgomerybe, ám rendőrök ütlegelni kezdték őket) megsérült, s valóban elismerést érdemel akkori kiállásáért. Azóta ugyanakkor a „polgárjogi hős” státuszát kihasználva (a sajtó szinte soha nem is említi őt e titulus nélkül) nagyon sok támadást intézett politikai ellenfelei ellen. Ám ha azok érdemben megpróbáltak válaszolni, rögtön rájuk sütötték a rasszista és tiszteletlen bélyeget. Trump megállapítása pedig nem alap nélküli. Lewis és más hasonló politikusok döntései következtében több millió, kisebbséghez tartozó lakosnak reménye sincs kitörni a szegénységből, a rossz iskolázottsági lehetőségekből és a bűnözésnek táptalajt adó környékekről.

Az egyik ilyet, az East Pointot 2014-ben a Curbed ingatlanmagazin a legtöbb erőszakos bűncselekménynek helyt adó külvárosnak nevezte, egy másik, a Forest Park a neighborhoodscout.com-on 100-ból 2 pontot kapott a biztonságosság skáláján. Az Atlanta Federal Reserve kimutatása szerint Lewis körzetében a bérlakásokban élők 50 százalékának évi rendszerességgel küldenek kilakoltatási értesítőt. Amellett, hogy a körzet több mint felében a bűnözési ráta égbeszökően magas, az átlagjövedelem messze elmarad az országostól. Dr. Tina Trent, korábbi liberális demokrata aktivista, aki hosszú ideig Lewis körzetében élt, úgy látja, hogy míg a képviselő az elmúlt ötven év alatt egyre vagyonosabb és befolyásosabb lett annak köszönhetően, hogy újra és újra elmondja ugyanazt a beszédet a Selmában történtekről, a hozzá tartozó városrészek lakói naponta olyan – vagy még súlyosabb – erőszakos bűncselekményeknek vannak kitéve, mint amilyet Lewis átélt. Trent szerint a kongresszusban Lewis ellenzett minden olyan büntető igazságszolgáltatási vagy jóléti reformot, amely nagyobb biztonságot, önrendelkezést és prosperitást jelenthetett volna ezekben a kerületekben. De John Lewis most is minden kritika felett áll.

Trump válasza után több tucatnyi demokrata képviselő jelezte, hogy nem vesz részt az új elnök beiktatásán. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy Nixon második ciklusának ünnepségeit nyolcvan törvényhozó bojkottálta, és Reagan második eskütételén is akadtak hiányzók. A jelenség tehát korántsem új, és nem is csak Trumpról vagy Lewisról szól: a demokraták nem tudnak veszíteni.

És ez nem csak a politikusokra igaz. John Lewis, a többi demokrata képviselő és a baloldali média lovat adott olyan radikális csoportok alá, amelyek Donald Trump beiktatásának botrányba fullasztására szervezkedtek. A Disrupt-J20 nevű ernyőszervezet tömeges tüntetésekkel és az ellenőrzőpontok körüli blokádokkal készült, hogy az emberek ne juthassanak be az ünnepségekre, sőt úgy tervezték, akár az egész várost megbénítják. Mint kiderült, DC Anti-Fascist Coalition nevű társszervezetük szerint a fasizmus elleni küzdelem legjobb módja, ha másokat megakadályoznak abban, hogy szabadon és békésen részt vegyenek egy rendezvényen. A Project Veritas rejtett kamerás felvételén a csoport aktivistái arról beszélnek, hogy bűzbombákat vetnek be az egyik csütörtök esti bálon, de a videó nyilvánosságra kerülése után kijelentették, csak vicc volt az egész, és szándékosan félrevezették a Project Veritas tagját.

„A DisruptJ20 büszkén viszi tovább Dr. Martin Luther King Jr. örökségét” – szögezték le a sajtóközleményben.

Dr. King fia azonban valószínűleg ezzel nem teljesen értett egyet, ő ugyanis az apja emléke előtt tisztelgő Martin Luther King-napon, hétfőn Donald Trumppal találkozott New Yorkban, ahol többek között a sza-vazati jogok kiterjesztéséről volt szó, és együtt imádkoztak „a nemzet gyógyulásáért” (King születésnapja, 1929. január 15-e alkalmából 1986 óta január harmadik hétfője nemzeti ünnep és munkaszüneti nap). Az ABC, a CNN és más mainstream adók riporterei hiába próbálták rávenni ifjabbik Martin Luther Kinget, hogy elítélje Trumpot. A kérdésre, hogy bántónak érezte-e Trump megjegyzését, miszerint John Lewis csak beszél, és nem csinál semmit, azt válaszolta: „az érzelmek hevében sok mindent kimond mindkét fél”; a megbeszélést pedig építőnek nevezte.

Mindezek mellett voltak, akik örömmel fogadták el a meghívást az új elnök beiktatására, mégpedig az izraeli Kneszet két képviselője, a kormányzó Likud Párt tagjai, Sharren Haskel és Jehuda Glick, aminek különösen nagy jelentősége van a vasárnapi párizsi „békekonferencia” után. Előbbi történelminek nevezte a valóban precedens nélküli alkalmat, utóbbi pedig elmondta, hogy az izraeli gazdák segítésére keresztényeket Izraelbe utaztató Hayovel szervezet kezdeményezte a részvételét, és elkötelezett az amerikai keresztények és Izrael együttműködésének a fejlesztésében. A két politikust Júdea és Szamaria több prominens önkormányzati vezetője és polgármestere is elkíséri. „Új fejezetet nyitunk az Egyesült Államokkal” – nyilatkozta Benny Kashriel, Ma’ale Adumim polgár-mestere a Jerusalem Postnak.

Olvasson tovább: