Kereső toggle

Donald Trump portréja

Egy sokoldalú ember

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

November 8-án általános meglepetésre választották meg az Egyesült Államok 45. elnökévé Donald J. Trumpot. A január 20-án hivatalba lépő elnök személyisége ellentmondásos; mivel politikai pályafutása lényegében ezzel az elnöki ciklussal kezdődik, egyelőre nem tudható, milyen elnök lesz. Élettörténete gazdagon szolgáltat érveket bírálói és támogatói számára is.

Az 58 emeletes Trump Tower, a Trump Organisation székhelye a New York-i ötödik sugárúton.

Donald J. Trump 1946. június 14-én született Jamaica Estatesben, a New York-i Queensben, harmadik generációs bevándorlóként. Édesapja német volt, anyja Skóciában született. Az apa, Frederick Trump építési vállalkozóként szerzett vagyont, cége elsősorban Queensben, Staten Islanden és Brooklynban épített olcsó bérlakásokat a középosztály számára. A kissé hiperaktív Donaldot 13 évesen a New York-i Katonai Akadémiára küldték, ahol kiemelkedő teljesítményt nyújtott – vezetői képességei már itt is megmutatkoztak, ugyanis amellett, hogy sztársportoló volt, tanulói közösségi vezető is vált belőle. Ezt követően a Wharton School of Finance-en szerzett közgazdasági diplomát 1968-ban.

Apja cégének vezetésébe már az egyetem alatt bekapcsolódott, és 1971-ben vette át az irányítását. Korábban nyaranta az építkezéseken végzett fizikai munkát. Apja bátorítására specializálódott az ingatlanüzletre, viszont az már korán kiderült, hogy ennél sokkal nagyobb ambíciói vannak, és nem is feltétlenül az üzleti életben – 23 évesen 70 ezer dollárt fektetett egy Broadway-produkcióba társproducerként.

Kockázatvállalási kedvének és konstruktív ötleteinek köszönhetően apja jól megalapozott ingatlanvállalkozását sikerült továbbfejlesztenie a külvárosi bérlakások mellett belvárosi luxusingatlanokkal; a Trump Organization emellett golfpályákat és szállodákat is üzemeltet.

A kaszinóüzletbe azonban nem sikerült beszállnia, ezekre a próbálkozásaira a magánvagyona is majdnem teljesen ráment.

Kritikusai a szemére vetik, hogy Trump „kizárólag” az ingatlanhoz ért, és apja 300 millió dolláros vagyonát nem sikerült nagyságrendekkel növelnie. Becsült személyes vagyona jelenleg 4,1 milliárd dollár, amivel messze a leggazdagabb amerikai politikusnak számít. Támogatói viszont többek között arra is rámutatnak, hogy az 1990-es ingatlanpiaci válság nagyjából harmadolta a Trump Organization vagyonát, amely viszont kölcsönökkel és szigorú költségcsökkentéssel átvészelte a válságot – számos más cégnek ez nem sikerült. Ennek tükrében elmondható, hogy Trump sikerrel őrizte meg és növelte újra az örökölt vagyont.

Az ingatlan mellett próbálkozott a profi sporttal is. 1983-ban a tulajdonában levő New Jersey Generals tagja lett az NFL (Nemzeti Futball Liga) mellett működő USFL-nek (Amerikai Futball Liga), amely viszont 1986-ban megszűnt, így nem sokkal később Trump focicsapata is csődöt jelentett. 1989-ben és 90-ben a Tour de France mintájára megpróbált egy kerékpáros versenyt létrehozni Amerikában, ám a válság miatt nem tudta tovább támogatni a versenyt.

1996-ban viszont érdekeltségeket szerzett a Miss USA, a Miss Universe és a Miss Teen USA szépségversenyekben is, amelyeket végül 2015-ben értékesített. Az NBC csatorna 2015-ben szakította meg hosszú kapcsolatát a szépségversenyekkel, miután Trump vitatott megjegyzéseket tett a mexikói illegális bevándorlókkal kapcsolatban. A szórakoztató médiában a 2000-es évek elejétől kezdve vállalt aktív szerepet, egy NBC-s valóság-show, a The Apprentice pro-ducereként, amelyet a csatorna 14 évadon keresztül sugárzott. A kapcsolat 2015 közepén ért véget, amikor is az NBC Trumpot bevándorlókat érintő megjegyzései miatt „kiírta” a valóságshow 15. évadából. Trump 1989-től 2010-ig több filmben is feltűnt mellékszereplőként, illetve sikeres modellügynökséget is alapított, amely 2000 óta mintegy 250 külföldi modellnek segített bejutni az amerikai divatpiacra; három felesége közül kettő is külföldi származású modell volt. A nőkhöz való soviniszta hozzáállása vitatható és sokszor vulgáris megjegyzésekben is megnyilvánult, ezeket a kampányban több újság is csokorba szedte.

Ami a hitbeli meggyőződését illeti, Trump presbiteriánusnak vallja magát, és több újságnak is azt nyilatkozta, hogy saját könyve, az 1987-ben megjelent The Art of the Deal a második kedvenc könyve, az első ugyanis a Biblia. Trump számos protestáns vezetővel is aktív kapcsolatot ápol, rendszeresen nyilatkozik a zsidósághoz és Izraelhez való kapcsolatáról is. Lánya, Ivanka áttért a zsidó vallásra, mielőtt férjhez ment volna, amiről Trump a kampány során azt nyilatkozta, hogy „nem csak zsidó unokáim vannak, hanem egy zsidó lányom is, ami nagy megtiszteltetés. Nem ez volt a terv, de örülök, hogy így történt”.

Olvasson tovább: