Kereső toggle

Trump önmaga legnagyobb ellenfele

Féktelenül

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

„Nagyszerű, végre a béklyóktól megszabadulva úgy küzdhetek Amerikáért, ahogy szeretnék” – ezzel a Twitter-üzenettel reagált Donald Trump arra a hírre, hogy Paul Ryan, a képviselőház republikánus elnöke megvonta tőle a támogatását. Ryan mellett legalább két tucat újabb republikánus szakított az elnökjelölttel, igaz, többségük eddig is csak fél szívvel állt mögötte, mint John McCain szenátor. Az ok: nyilvánosságra került egy 11 évvel ezelőtt készült felvétel, amelyen Trump trágár szavakkal dicsekszik a nők körében elért sikereiről. A jelölt bocsánatot kért szavaiért, amelyeket „öltözői dumának” minősített, de bő három héttel a választás előtt hátránya már szinte behozhatatlannak tűnik.

Az, hogy Trump végre „önmaga lehet” nem sok jót ígér a kampánya számára, eddig ugyanis saját magának okozta a legnagyobb kárt. Emlékezetes, hogy nyáron hosszas vitába keveredett egy muszlim vallású házaspárral, akiknek a fia amerikai katonaként Irakban halt meg. A republikánus jelölt előtte sikeres, összeszedett beszédet tartott a jelölőgyűlésen, és a felmérések szerint ki is egyenlítette hátrányát Hillary Clintonnal szemben. Amikor azonban Khizr és Ghazala Khan felszólalt a demokrata konvención, és bírálta Trumpot, ez annyira feldúlta, hogy több mint egy héten át mással se foglalkozott, mint hogy bebizonyítsa: a házaspárt a Clinton-stáb bérelte fel, hogy lejárassa őt. Az értelmetlen és rosszízű vita katasztrofális eredménnyel járt: Trump egy hét alatt 6-10 pontos hátrányba került ellenfelével szemben.

Úgy tűnt, hogy akár véget is ért  a választás, ám augusztus közepén Trump lecserélte kampány-stábját, és ő maga is új, „elnökszerű” arcát kezdte mutatni: fegyelmezetten követte az előre megírt beszédszövegeit, több gesztust tett kisebbségek, főként afro-amerikaiak és spanyol ajkúak felé. Elfogadta a mexikói elnök meghívását, akit korábban éles szavakkal bírált, és találkozott több más külföldi vezetővel, köztük az egyiptomi elnökkel és az izraeli miniszterelnökkel. Jól sikerült nyilvános szerepléseivel egy hónap alatt nagyjából ledolgozta a saját magának okozott hátrányt, amihez kellett az is, hogy ezek a hetek kifejezetten rosszul sikerültek Hillary Clinton számára, aki előbb a Trumpot támogató amerikaiak tízmillióit sértette meg azzal, hogy „szánalmas bagázsnak” nevezte őket, majd a szeptember 11-ei ünnepségen történt rosszulléte a fizikai alkalmasságát is megkérdőjelezte az elnökségre.

Az újabb fordulatot az első televíziós vita hozta el, amelyet egyértelműen a jobban felkészült és higgadtabb benyomást keltő Clinton nyert meg. A demokrata elnökjelöltnek ráadásul sikerült újra kibillentenie Trumpot azzal, hogy a vita vége felé számon kérte őt egy volt szépségkirálynőre, Alicia Machadóra 1996-ban tett sértő megjegyzéseiért. A milliárdos üzletember akkoriban a Miss Universe-választás főszponzora volt, de nem volt elégedett a választás eredményével: többek között „Miss Röfinek” és „Miss Takarítónőnek” nevezte Machadót. A támadás váratlanul érte Trumpot; „Honnan veszi ezeket?” – kérdezte Clintontól, majd amikor utólag kiderült, hogy a sértések valóban elhangzottak, még rosszabbul reagált, mert megpróbálta bebizonyítani azt, hogy a spanyol ajkú nő korábban szexvideókban szerepelt. Mindezt ráadásul hajnali fél négykor írta egy Twitter-bejegyzésben, ami miatt felmerült a kérdés, hogyan lehet alkalmas főparancsnoknak egy olyan ember, aki az éjszakáját civil polgárokkal való veszekedéssel tölti. (Trump a második vitán megpróbálta elütni az éjszakai üzenetküldést azzal, hogy lám, őt el lehet érni hajnali háromkor is, szemben Clintonnal, aki – állítólag – átaludta a bengázi nagykövetség elleni végzetes ostrom éjszakáját.) Az exszépségkirálynővel folytatott purparlé újabb értékes napokba és százalékpontokba került Trumpnak. 

Mindezek után jelent meg a The Washington Post honlapján egy 11 éve készült videó, amelyen Donald Trump és az NBC műsorvezetője, Billy Bush beszélgetnek enyhén szólva fesztelenül (pontosabban mocskos szájjal) a nőkről egy műsor felvétele előtt. Úgy tűnik, egyiküket sem zavarta, hogy közben fel voltak mikrofonozva, és a technikusok szorgosan rögzítették is az elhangzottakat. A felvétel azonnal vírusszerűen bejárta a közösségi platformokat, pont a második televíziós vita előtt.

Nem lehetett tudni, hogy Trump hogyan kezeli ezt a saját magának okozott újabb válságot a Saint Louis-i fórumon. Mint várható volt, a vita első 20-25 percét az inkriminált megjegyzések töltötték ki. Clinton azzal vádolta Trumpot, hogy szexuális zaklatásokat követett el, amelyekkel még el is dicsekedett. Trump azzal védekezett, hogy „öltözői duma” volt, amit hallottak tőle, és különben is megváltozott már. Megpróbált egy ellentámadást is azzal, hogy elvitte a rendezvényre Bill Clinton három korábbi állítólagos szeretőjét, és egy negyedik nőt, akit 12 éves korában megerőszakoltak. A támadót annak idején Hillary Clinton védte, aki egy felvételen gúnyosan kinevette az áldozatot. Az adok-kapokból végül Trump azzal tudott kikerülni, hogy felhozta Clinton 33 ezer e-mailjét, amelyeket azt követően törölt, hogy idézést kapott a kongresszusi meghallgatásra. A republikánus jelölt megígérte, hogy ha megválasztják, különleges megbízással rendelkező független ügyészt nevez ki Hillary Clinton ügyeinek kivizsgálására (annak idején ilyen ügyész volt Kenneth Starr, aki a Bill Clinton elleni vizsgálatot vezette).

Bár Trump ígéretét a közönség egy része lelkesen megtapsolta, meglehetősen csekély annak az esélye, hogy lehetősége lesz vizsgálatot indítani Clinton ellen. Lapzártánkkor a választási esélyeket naponta értékelő fivethirtyeight.com oldal szerint Hillary Clinton esélye a győzelemre 90,2 százalék.

Olvasson tovább: