hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Népszavazást tartanának a román családvédők
Kommentháború

2016. 11. 04.
Komoly társadalmi feszültséget okozott Romániában a Koalíció a családért nevű szervezet alkotmánymódosító kezdeményezése, amely leszögezné, hogy a házasság egy férfi és egy nő között valósul meg. Egy baptista lelkipásztor nyilvános állásfoglalásra szólította fel Klaus Johannis államfőt a kérdésben, aki viszont úgy nyilatkozott, hogy hiba lenne a vallási fanatizmus útját választani. Az elnök szavai felháborodást váltottak ki a hagyományos családmodellt támogatók körében, akik valóságos kommentháborút indítottak ellene – a hatás máris érződik Klaus Johannis népszerűségén.

„Klaus Johannis hárommillió román akaratát vette semmibe”; „Klaus Johannis nem tiszteli a románokat”; „…fanatizmusnak nevezi a tradicionális családot”; „…legalizálni akarja a bűnt”, „…legújabb terve, hogy Szodomává és Gomorává változtatja az országot” – ilyen és ehhez hasonló újságcímek, blogbejegyzések, Facebook-hozzászólások jelentek meg, miután Klaus Johannis államfő azt válaszolta a család összetételére vonatkozó alkotmánymódosítási kezdeményezéssel kapcsolatban, hogy hiba lenne a vallási fanatizmus útját választani.
„Etnikai és vallási kisebbség tagjaként azt gondolom, hogy a toleranciának kell érvényesülnie, a másikat úgy kell elfogadni, amilyen. Nem vagyunk egyformák, az etnikai és vallási csoportok sem egyformák. Hibás a vallási fanatizmus, az ultimátum jellegű követelések útjára térnünk, ebben nem hiszek, és nem támogatom. Én a tolerancia, a bizalom és a másik iránti nyitottság híve vagyok” – fejtette ki véleményét az államfő, miután a Cotroceni-i palotában egy újságíró megkérdezte véleményét arról, hogy Viorel Iuga aradi baptista lelkipásztor Facebook-bejegyzésében felszólította, hogy az ország elnökeként nyilvánosan álljon „a kereszténység, a család és a normalitás oldalára”.
A választ követő facebookos kommentháborút máris erősen megsínylette Klaus Johannis népszerűsége. Az elnök kijelentését természetesen nem hagyták válasz nélkül az egyházi vezetők és a Koalíció a családért sem, szavai egy­aránt kiverték a biztosítékot az ortodox egyházban és az alkotmánymódosítást kezdeményező civil szervezetnél is, akik állásfoglalása pontosítására szólították fel az államfőt. A patriarchátus és a Koalíció a családért szervezet szerint a több mint hárommillió állampolgár által támogatott kezdeményezést vallási fanatizmusnak nevezni demokrácia- és alkotmányellenes, nem beszélve arról, hogy az elnök toleranciára utaló megjegyzését számos kritikus a meleglobbinak tett gesztusként értelmezi.
A Koalíció a családért ugyanakkor megerősítette, hogy mindenképpen népszavazást akarnak tartani arról az alkotmánymódosításról, amellyel megerősítenék a házasság hagyományos értelmezését – mondja lapunknak Ferenczi Zsolt háromszéki újságíró az ügy kapcsán. Az Alkotmánybíróság július 20-ai döntése következtében a referendum megtartása nem odázható el a végtelenségig, és ha nem függesztik fel az alkotmányt, és nem hirdetnek szükségállapotot, a népszavazást meg kell tartani – jelentették ki a szervezet képviselői. A közösségi oldalakat is ellepte a felháborodás: voltak, akik „önfeljelentették” magukat mint „vallási fanatikusok”. Ők azt rótták fel az államfőnek, hogy minden hatodik román állampolgárt „egy lapon emlegetett a dzsihádistákkal, az Iszlám Állammal és a tálibokkal”. Sőt a Koalíció egyik újságírója szerint Johannis ezzel a kijelentésével csak a Brüsszelből kapott házi feladatot oldja meg, vagyis, hogy a „román népet jó európaiakká formálja, mindegy, milyen áron”.
Johannis hivatalos Facebook-oldalán is több hozzászólás veti az elnök szemére, hogy több millió románt hagyott cserben, akik azt várták tőle, hogy gerinces emberként álljon melléjük az ügyben. A legtöbb hozzászóló sérelmezi, hogy Johannis „vallási fanatikusoknak” nevezte azokat, akik „normalitást” szeretnének, vagyis hogy a házasság csak férfi és nő között legyen lehetséges. Megint mások egyenesen Johannis lutheránusságát nehezményezik, szerintük ugyanis nem lehet jó elnöke Romániának, aki nem ortodox. Habár a kommentelők között sokkal többen voltak olyanok, akik nemtetszésüknek adtak hangot, amiért az elnök nem állt ki nyíltan a „hagyományos, keresztény, román családmodell” mellett, a másik oldalon szép számmal voltak olyanok is, akik megköszönték, hogy az ország elnöke nem a középkorban ragadt, és végre a „valódi normalitás” mellett szólalt fel – idézi Ferenczi Zsolt a kommentelők véleményét az elnök közösségi oldaláról.
Az ügy komolyságát jelzi, hogy az ország számos településén demostrációra gyűltek össze a Koalíció támogatói. A nagyváradi tüntetésen ott volt a Bodnariu család is, akiket így mutattak be: „A norvég állam által finanszírozott fasiszta Barnevernet gyerekvédelem ürügyén elrabolta és hat hónapon keresztül fogva tartotta öt gyermeküket.”
A rossz idő ellenére tízezren vettek részt a Nagyvárad főterén tartott tüntetésen, számos felekezet tagjai és a családpárti civil mozgalmak tagjai, támogatói. A demonstráción végül egy petíciót fogadtak el, amelynek célja, hogy a decemberi parlamenti választásokkal egyidejűleg népszavazást is tartsanak, amelynek eredményeként módosítanák az alkotmányt a házasság tartalmát illetően – mondta lapunknak Szűcs István, a Hit Gyülekezete nagyváradi lelkésze, aki részt vett a megmozduláson.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!