Kereső toggle

Pokoli ramadán

Kegyetlen tömegmészárlásokkal adott életjelet magáról az ISIS

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az orlandói és isztambuli támadások után az Iszlám Állam újabb, több száz halálos áldozatot követelő terrorcselekményeket követett el, legutóbb Irakban és Bangladesben. Miközben az ISIS egyre nehezebb helyzetbe kerül harctéri területveszteségei miatt, a „klasszikus” terrortámadások terén viszont „sikereket” ér el, és biztonságpolitikai szakértők újabb véres merényleteket vetítenek előre.

Az összesen több tucat halálos áldozatot követelő, Iszlám Állam által elkövetett orlandói és isztambuli terrortámadások után három koordinált robbanás történt Szaúd-Arábiában hétfőn. Kora reggel egy öngyilkos merénylő az amerikai konzulátus épületéhez hajtott kocsijával Dzsiddában, majd felrobbantotta magát. A terrortámadásban rajta kívül senki sem halt meg, azonban két szaúdi rendőr könnyebben megsérült. Medinában – mely Mekka után az iszlám második legszentebb városa – szintén öngyilkos robbantás történt annál a mecsetnél, ahol Mohamed és két közvetlen utódja van eltemetve.

A Reuters információi szerint négy biztonsági őr meghalt a Próféta Mecsetjénél elkövetett támadásban, amikor egy öngyilkos merénylő felrobbantotta magát a mecset parkolójában. A biztonságiak felfigyeltek a gyanúsan viselkedő férfira, de megakadályozni már nem tudták a robbanást. A harmadik merénylet helyszíne Katif volt, ahol szintén egy öngyilkos merénylő követett el támadást egy síita mecsetnél, azonban itt senki sem vesztette életét, mert a detonáció pillanatában a helyiek többsége az otthonában tartózkodott, ahol a muszlim böjt megtörésére készültek. A támadásokért lapzártánkig senki nem vállalta a felelősséget.

Kuvait szintén támadások célkeresztjébe került a közelmúltban, azonban a biztonsági erők sikeresen meghiúsították az Eid al-Fitr időszakára (a ramadáni böjt megtörésének ünnepe) tervezett merényleteket. A kuvaiti állami hírügynökség (KUNA) információi szerint három, az Iszlám Állam által kitervelt támadást sikerült megelőzni, melyek közül az egyik a belügyminisztériumot célozta volna meg. A minisztérium közleménye szerint „a biztonsági ügynökségek három megelőző hadműveletet hajtottak végre Kuvaitban és külföldön”, melyek során letartóztatták három Iszlám Állam-sejt öt tagját, köztük egy rendőrt és egy nőt a fiával együtt, akik mind bevallották, hogy merényletet terveztek egy síita mecset ellen. A biztonsági erők még keresnek egy, az Öböl-menti országokból származó, valamint egy ázsiai férfit, akik szintén részt vettek a sejtek tevékenységében.

Az egyik sejt tagja volt egy anya és 28 éves fia, aki félbehagyta nagy-britanniai tanulmányait, hogy csatlakozzon az ISIS-hez, miután öccse meghalt Irakban a terrorszervezet oldalán folytatott harcok során. A férfit és nőt az ISIS által uralt szíriai Rigában tartóztatták le a biztonságiak, majd visszavitték őket Kuvaitba. Egy másik kuvaiti sejt két tagjától – akik közül az egyik egy rendőr – Kalasnyikovokat koboztak el, melyekkel támadások végrehajtására készültek.

Bangladesben viszont nem sikerült megelőzni azt a tizenegy órán át tartó túszdrámát, melynek során két rendőr és a dhakai étteremben túszul ejtett húsz civil vesztette életét, köztük egy várandós olasz nő, hét japán állampolgár, két rendőr és egy indiai nő. A merénylet – melyért az ISIS vállalta a felelősséget – az eddigi egyik leghalálosabb támadás volt Bangladesben, ahol az elmúlt időszakban több, az Iszlám Állam vagy al-Kaida által elkövetett terrorcselekményre került sor. A bangladesi közvélemény értetlenül áll a történtek előtt, hiszen – az ország belügyminiszterének nyilatkozata szerint – az éttermet elfoglaló terroristák mindegyike fiatal volt, befolyásos családból származtak, nagy presztízzsel rendelkező iskolákban és egyetemeken tanultak, egyikük pedig egy politikus fia volt, akinek családja hónapokkal ezelőtt jelentette az eltűnését a rendőrségen.

Eközben az al-Dzsazíra információi szerint már több mint kétszázra tehető a július 3-ai bagdadi terrortámadás halálos áldozatainak száma, melyben több mint háromszázan megsérültek. Miközben a város lakosságának nagy része az utcákra vonult, hogy a naplementét követően együtt étkezzen és vásároljon a ramadán időszakának végét ünnepelve, egy robbanószerrel megrakott minibusz hajtott a negyedbe, ahol a terrorista járművével együtt felrobbantotta magát. Ez volt 2009 óta a legsúlyosabb bagdadi terrortámadás, melyért az Iszlám Állam vállalta a felelősséget, hangsúlyozva, hogy a célpont a helyi síita lakosság volt.

A merényletre egy olyan háromemeletes épület mellett került sor, melyben sok étterem és üzlet található, ezért a robbanás áldozatai között sok gyermek volt, akik a vakáció kezdetét ünnepelték. Később történt egy második öngyilkos robbantás is egy szabadtéri piacnál, a síita többségű Shaab-negyedben, ahol két ember meghalt. A merényletek miatt Irak miniszterelnöke azonnal megszakította nyaralását, háromnapos nemzeti gyászt rendelt el, és az első merénylet helyszínére sietett, ahol viszont nem volt része kedvező fogadtatásban: a dühös lakosság kövekkel és cipőkkel dobálta meg a konvoját amiatt, hogy a kormány nem képes megvédeni a lakosságot a terrortámadásokkal szemben.

Az irakiak állítása szerint ráadásul a bagdadi ellenőrzőpontoknál olyan „hasznavehetetlen” bombakereső készülékeket alkalmaznak, melyek mellett a mostanihoz hasonló, robbanószerrel megrakott járművek könnyedén átjuthatnak. (A hamis berendezéseket egy brit üzletember adta el Iraknak 2013-ban, akit ezért a tettéért tízéves börtönbüntetésre ítéltek csalás miatt.) Haider al-Abadi miniszterelnök a merényletek után elrendelte a hamis berendezések bevonását, és azt ígérte, hogy felgyorsítják az Iszlám Államhoz tartozó, halálra ítélt foglyok kivégzését.

A New York Timesnak nyilatkozó Nemzeti Terrorelhárító Központ (NCC) korábbi igazgatóhelyettese szerint az Iszlám Állam az utóbbi időben a harctéren elszenvedett vereségei miatt (a terrorszervezetnek vissza kellett vonulnia Fallúdzsából) úgy tűnik, hogy egyre inkább a globális dzsihád felé orientálódik. Andrew M. Liepman szerint az ISIS-hez két éve csatlakozott „önkéntesek” mára már túl vannak a kiképzésen, és kiküldték őket Nyugatra, hogy az ott kialakított hálózatok részévé váljanak, ezért lehetséges, hogy csak az utóbbi két hétben ennyi különböző országban követtek el véres merényleteket. Hasonlóan fogalmazott a CIA igazgatója, John O. Brennan is, aki az amerikai Külkapcsolatok Tanácsának (CFR) rendezvényén azt mondta: minél nagyobb nyomás nehezedik az Iszlám Államra, annál intenzívebbé fognak válni a terrortámadások világszerte. (A terrorhullámról szóló vélemény cikkünket a 10., közel-keleti terrorkörképünket a 24. oldalon olvashatják.)

Olvasson tovább: