Kereső toggle

Normandiában minden európai keresztényt támadás ért

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A Hit Gyülekezete alapító vezető lelkészének írása

A Nyugat-Európában immár naponta bekövetkező megdöbbentő és tragikus események között is példátlan gonosztett az, ami kedden egy normandiai kisvárosban történt. Az Iszlám Állam két gyilkosa templomában, istentisztelet közben fejezett le egy idős katolikus papot, másokat pedig súlyosan megsebesítettek.

Jacques Hamel atya nem az első keresztény mártír, akit ilyen sors ért az elmúlt években, de ő volt az első, akit Európában gyilkoltak meg. Az iszlamista terroristák a Közel-Keleten ezrével öltek meg ugyanígy kopt, asszír, katolikus, ortodox és evangéliumi keresztényeket. Azért kellett meghalniuk, mert nem voltak hajlandók megtagadni Jézus Krisztus nevét, és nem voltak hajlandók megvallani azt a nevet, amelyet hóhéraik magasztaltak.

A 85 éves Hamel atya gyilkosai nem elégedtek meg azzal, hogy embert öltek. A templomban a kereszténységet kigúnyoló „szertartást” tartottak, amit filmre is vettek. Az Iszlám Állam nem titkolja célját: a teljes kereszténységet el akarja pusztítani, Európában és szerte a világon. Rómának ugyanazt a sorsot szánja, mint Ninivének és Palmürának, ugyanazt, amit tettek előfutáraik Bizánccal és Jeruzsálemmel. És a szemükben Róma nem csak egy város – mindenkit ide sorolnak, aki Jézus nevét vallja. Ezért Hamel atya minden európai keresztény mártírja, a miénk is. Osztozunk híveinek, közösségének és felekezetének fájdalmában.

„A mártírok vére magvetés” – vallották a korai keresztények. Az emberi élet pótolhatatlan, de a mai mártírok és hősök példái ösztönözzenek arra bennünket, hogy jobban védelmezzük azt a becses örökséget, amit a vértanú Pál apostol óta ránk hagytak, itt, Európában.

„Emlékezzetek meg a foglyokról mint fogolytársak, a gyötrődőkről, mint akik magatok is testben vagytok.” (Zsid 13:3)

Olvasson tovább: