hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új biztonsági intézkedések az EgyptAirnél
„Le fogjuk hozni”

2016. 06. 03.
Napokkal a Párizsból Kairóba tartó repülőgép eltűnése után a hatóságok emberi maradványokat, valamint a gép felszerelésének és az utasok személyes holmijának darabkáit találták meg a Földközi-tengerben. A kutatás során azonban lapzártánkig nem sikerült a két fekete doboz nyomára bukkanni, így továbbra is egymásnak ellentmondó feltételezések látnak napvilágot a tragédia okára vonatkozóan.

Az egymásnak ellentmondó információk ellenére annyit bizonyosan tudni az EgyptAir 804-es járatáról, hogy 66 utassal a fedélzetén szállt fel a Charles de Gaulle reptérről május 18-án késő este.
A géppel azután szakadt meg a kapcsolat, hogy belépett az egyiptomi légtérbe, majd az automata hibaüzeneteket közvetítő rendszer hibát és füstöt jelzett. A járaton – a gyakorlattal ellentétben – három, a biztonságért felelős egyiptomi férfi is tartózkodott. (A terrorfenyegetettség miatt általában minden úton két fegyvertelen őr tartózkodik a gépeken.) Az utasok és a személyzet közül harminc egyiptomi volt, tizenöt francia, két iraki, két kanadai, egy brit, valamint egy-egy állampolgár Algériából, Csádból, Kuvaitból, Szaúd-Arábiából, Szudánból és Belgiumból.
A gép pilótájáról, Mohamed Shoukairról azt nyilatkozta az EgyptAir alelnöke a CNN-nek, hogy „nagyon jól képzett” és „nagyon fegyelmezett” pilóta volt. A 36 éves férfi családja azt is elmondta, hogy Shoukair néhány nappal a szerencsétlenség előtt földet vásárolt, ahol tervei szerint házat épített volna. 24 éves másodpilótája a közeljövőben készült házasodni. A gépen tartózkodott többek között egy egyiptomi házaspár, akik mindenüket eladták azért, hogy az asszony franciaországi műtétjére elegendő pénzt gyűjtsenek. A beavatkozás sikeres volt, a pár pedig visszafelé tartott Egyiptomba, amikor a gép lezuhant. Az áldozatok között van három kopt keresztény is, akiket egy kairói gyászszertartáson sirattak rokonaik és barátaik. A legfiatalabb áldozat egy négyhónapos csecsemő, azonban a repülőn utazott még két kisgyermek is.
A repülőgép-szerencsétlenség okával kapcsolatban sok ellentmondásos információ jelent meg a sajtóban: a légi baleseteket vizsgáló francia hatóság szerint a repülési adatok azt mutatják, hogy néhány perccel a gép tengerbe csapódása előtt több füstjelző is aktiválódott a fedélzeten. A BBC értesülései szerint az automata üzenetközvetítő rendszer problémát jelzett a pilótafülke ablakaival, a robotpilótával, a repülésirányító rendszerrel és a fedélzeti füstérzékelővel kapcsolatban is.
A francia M6 tévécsatorna információi szerint a pilóta „több perces beszélgetést” folytatott az egyiptomi légi irányítással, és elmondta, hogy kényszerleszállást fog megkísérelni a gépet betöltő füst miatt. A pilóta állítólag a nyomás csökkentésével próbálta csökkenteni a füstöt és eloltani a tüzet, ez azonban csak nagyon veszélyes manőverekkel lett volna lehetséges. Sherif Fathi egyiptomi repülésügyi miniszter azt nyilatkozta, nagyobb a valószínűsége annak, hogy terrortámadás történt a repülőn, mint hogy technikai hiba lépett fel, bár egyik terrorszervezet sem vállalta magára az esetleges támadást.
A görög védelmi miniszter nyilatkozata alátámasztani látszik az előbbi feltételezést, ugyanis a gép a füstjelzések után először 90 fokkal balra dőlt, majd 360 fokos fordulatot tett, miközben rövid idő alatt 4,5 kilométerre ereszkedett, majd eltűnt a radarról. Egyiptomi tisztviselők tagadták a görög védelmi miniszter értesüléseit csakúgy, mint minden korábbi feltételezést, azonban támadások kereszttüzébe kerültek azután, hogy kiderült: korábbi közleményükkel ellentétben a pilóta valóban segélyhívást bonyolított le a fedélzeti füst miatt.
Napokkal a gép eltűnése után az egyiptomi hatóságok emberi maradványokat, valamint ülés- és ruhadarabokat találtak a Földközi-tengeren végzett kutatás során. Egy névtelenül nyilatkozó egyiptomi törvényszéki tisztviselő azt állította kedden, hogy az emberi maradványokon égésnyomok láthatók, ami azt bizonyíthatja, hogy valóban robbanás okozta a gép vesztét. Az egyiptomi kormány törvényszéki hatóságának vezetője, Dr. Hisham Adbel Hamid viszont spekulációnak nevezte az információt. Egy évekkel ezelőtti fenyegetés azonban szintén a terrortámadás valószínűségét növeli, ugyanis az EgyptAir ugyanezen gépére Mohamed Murszi hatalomból történő eltávolítása után fenyegető üzenetet írtak a kairói reptér dolgozói arabul („Le fogjuk hozni ezt a repülőt”). A politikai színezetű graffiti emellett ász-Szíszi elnököt „árulónak” és „gyilkosnak” titulálta.
A mostani repülőgép-szerencsétlenség ismét rávilágított az EgyptAir biztonsági hiányosságaira, hiszen idén márciusban egy egyiptomi férfi álbombaövvel feljutott egy járatra, és eltérítette azt Ciprusra. Az Iszlám Állam és a Muzulmán Testvériség Egyiptom elleni dzsihádista fenyegetései miatt az egyiptomi kormány 20 millió angol font értékben új biztonsági intézkedéseket vezet be, amelyek részeként kedden brit szakemberek végezték az utasok ellenőrzését a kairói reptéren, valamint tervezik térfigyelő kamerák elhelyezését is.

Putyint perelik

Kártérítési pert indít az Emberi Jogok Európai Bíróságán egy ausztrál ügyvédi iroda, amely a 2014 júliusában Ukrajnában lelőtt repülőgép áldozatainak hozzátartozóit képviseli. A családtagok fejenként tízmillió ausztrál dollár (7,2 millió USD) kártérítésre tartanak igényt, amelyet Oroszországgal és Putyin elnökkel szemben érvényesítenének, amennyiben a bíróság befogadja az ügyet. „Az oroszoknak nem áll rendelkezésére egyetlen bizonyíték sem arra nézve, hogy Ukrajna lenne a felelős, a mi oldalunkon viszont tények, fotók, feljegyzések sora és rengeteg más anyag bizonyítja a felelősségüket” – nyilatkozta Jerry Skinner, az áldozatok családtagjainak jogi képviselője.
A beadvány mögött 33 áldozat – közülük nyolc ausztrál, egy új-zélandi, a többi malajziai – közvetlen rokonai állnak. Egy tavalyi holland jelentés szerint az MH17-es járatot egy orosz gyártású, Buk típusú rakétával lőtték le olyan terület fölött, amely oroszpárti lázadók kezében volt. Arra azonban nem tért ki a jelentés, hogy ki lőtte ki a rakétát. Az áldozatok legnagyobb része holland állampolgár volt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!