Kereső toggle

Merénylet Ankarában

Nem számíthat megegyezésre Törökország

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Újra nagy erejű merénylet rázta meg Ankarát az elmúlt vasárnap, idén már a negyedik. A hétvégi öngyilkos merénylethez hasonló támadások nem gyengítik, hanem erősítik Törökország elszántságát a terrorizmus elleni harcban – jelentette ki Recep Tayyip Erdogan török elnök. Ez valószínűleg azt fogja jelenteni a kurd szeparatisták számára, hogy a délkelet-törökországi Diyarbakir és Cizre városokban még több embert ölnek meg vagy tartóztatnak le a biztonsági erők, hiszen a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terroristáit sejtik a 37 halálos áldozatot követelő akció mögött.

Március 13-án, vasárnap este egy robbanóanyaggal megrakott személyautó hajtott neki egy autóbusznak, 37 ember halálát okozva Ankarában. A török egészségügyi miniszter, Mehmet Müezzinoglu a robbantás után összehívott nemzetbiztonsági megbeszélésen elmondta, hogy 30-an vesztették életüket a helyszínen, a többi áldozat a kórházba szállítás után halt meg, és 125 sérült ellátásáról gondoskodnak, közülük mintegy húszan súlyos állapotban vannak. Az eset miatt egy ankarai bíróság letiltotta a hozzáférést a Facebook és Twitter közösségi oldalakhoz, miután a felhasználók a robbantás képeit osztották meg rajtuk. Külföldi tudósítók is beszámoltak arról, hogy a hatóságok a területen nem engedték őket forgatni.  
A vasárnapi merényletet az eddigi hírek alapján egy férfi és egy nő követte el, akik a BBC információi szerint a kelet-törökországi Kars városából származnak, és 2013-ban csatlakoztak a Kurdisztáni Munkáspárthoz  (PKK). Noha a felelősséget a merényletért még senki nem vállalta, a török hatóságok a PKK aktivistáit sejtik a terrorakció mögött.
Az elmúlt hónapokban több súlyos merénylet rázta meg Törökországot. Január 12-én Isztambul egyik központi terén, a Sultanahmet téren egy szíriai származású öngyilkos merénylő robbantást követett el, aminek következtében 11 német állampolgár meghalt, és 16-an megsebesültek. Másnap pokolgépes merényletet követett el a Kurdisztáni Munkáspárt a délkelet-törökországi Cinar városában egy rendőrségi épületegyüttes ellen. A merénylők öt ember halálát okozták, 39-en megsebesültek. Február 17-én az esti órákban nagy erejű robbanás történt Ankara központi részén, mintegy 300 méteres távolságra a nemzetgyűlés, a légierő és a vezérkar épületeitől. A robbantásnak 28 halálos áldozata és 61 sérültje volt. Március 3-án fegyveres támadás érte az Isztambul Bayrampasa kerületében található rohamrendőri központot, itt mindkét támadót lelőtték.
A kurdok tagadják, hogy közük lenne a vasárnapi merénylethez, és az Iszlám Államot okolják érte. A török hatóságok mindenesetre az ország délkeleti részén több városban kijárási tilalmat hirdettek, miközben török harci repülők az iraki Kurdisztán területén lévő célpontokat ostromoltak. A térségbe 11 repülőt vezényeltek, amelyek több PKK-hoz tartozó célpontot, köztük lőszerraktárakat támadtak. Ezeket a támadásokat a Kurdisztáni Munkáspárt is elismerte.
A március 17–18-ára tervezett EU-csúcs előtt, amelynek egyik legvitatottabb pontja a törökök vízummentes beutazása lenne, több európai állam is kifejezte kétségeit. Elsősorban a balti államok, de Magyarország is azt az álláspontot képviseli, hogy a törökök előtt az ukránoknak kellene lehetővé tenni a vízummentes beutazást. Emellett több tagország is kifejezte, hogy a gyorsított uniós csatlakozást sem támogatja. A magyar álláspont elsősorban azt tekinti sarkalatosnak, hogy a leendő megállapodás ne róhasson senkire befogadási kötelezettséget a menekültek tekintetében.

Olvasson tovább: